Ko zadišijo zeli …

Operacija sodelovanja LAS – Podukrep 19.3
5 slovenskih in 2 bolgarska LAS-a se srečuje z enotnim izzivom, kako neizkoriščene potenciale izjemne biotske raznovrstnosti in tradicionalnih znanj s področja zeliščarstva in divjih želja spremeniti v razvojno priložnost. Zelišča in divje zeli imajo posebno mesto v tradiciji obeh držav, njihova ekološka pridelava in predelava pa je v času »industrijske pridelave in predelave« zelišč in izdelkov iz njih, ki je sicer cenovno ugodna, vendar je hkrati vprašljiva njihova kakovost.
 
Z operacijo se rešujejo specifične potrebe po krepitvi kakovostne pridelave in predelave žele z investicijami v ekološko pridelavo in predelavo žele, promociji ekoloških zelišč in divjih, prosto rastočih zelišč, izobraževanju in spodbujanju ekološke pridelave in predelave ter njihove uporabe, prenašajo se dobre prakse med LAS- i, iščejo povezave in nova znanja, krepijo zmogljivosti lokalnega razvoja, ki se bodo izvajale na območju vključenih LAS.
 
Z operacijo sodelovanja bomo prispevali k evropskemu zelenemu dogovoru, saj bomo bistveno prispevali k uresničitvi strategije od vil do vilic prek obravnave izzivov trajnostnih prehranskih sistemov in neločljivih povezav med zdravimi ljudmi, zdravimi družbami in zdravim planetom (povečanje biotske škodljivosti). Podpirali bomo nove priložnosti s ciljem zagotavljanja prehranske varnosti in trajnosti.
 
Cilji operacije so:
- Krepitev ekonomskih zmožnosti ekoloških kmetij; posodobitev in ureditev javne infrastrukture z namenom promocije zeliščarstva; vključevanje ekoloških in divjih zelišč v kulinarično ponudbo območja;
- krepi kompetenc in znanja na območju izvajanja operacij; prenos dobrih praks in njihova implementacija na območju posameznih LAS-ov;
- spodbujanje ekološke pridelave in predelave na območju posameznih LAS; vključevanje zelišč v terapevtske in sprostitvene namene.
 
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.
 
 
LOGO23
 

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.