Živi laboratoriji za Zero Waste

logo EKSPartnerji v operaciji: Občina Laško, Javno podjetje Komunala Laško d. o. o., Občina Vojnik, Zadruga Konopko z. o. o., Rudolf Ramšak, Center za kulturo, šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, Zavod Celeia Celje, Turistično društvo Vojnik, Društvo vinogradnikov in kletarjev Polič, Matija Božnik, Osnovna šola Vojnik, ( podružnična šola Socka) in LAS Raznolikost podeželja

Obdobje izvajanja: september 2023 – december 2024

Celotna vrednost projekta: 139.610,21 EUR

Vrednost sofinanciranja EKSRP: 102.544,20 EUR

Občina Laško je skladno z odločbo pridobila EU sredstva za projekt Živi laboratoriji za Zero Waste v višini 8.375,90 EUR.

Povzetek operacije:
Pod okriljem LAS Raznolikost podeželja se je pričel izvajati nov skupni projekt pod naslovom Živi laboratorij ZERO WASTE.

Osrednji namen projekta je skozi mrežo pilotnih iniciativ, praktičnih primerov »živih laboratorijev« prikazati možnost uresničevanja ciljev pristopa Zero waste in krožnega gospodarstva, preprečevanja nastajanja odpadkov in iskanja priložnosti za ponovno uporabo le-teh na podeželju. Projekt hkrati spodbuja inovativne pristope in moderne prakse izboljšanja in varovanja narave in okolja.

Občina Laško je sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja namenila pripravi in organizaciji aktivnosti za pridobitev naziva »Zero waste občine«: priprava Zero Waste strategije, organizacija delavnice o zero waste ukrepih za zmanjševanje odpadkov in ponovne uporabe odpadkov po pristopu Zero waste.

Cilji projekta Živi laboratoriji za ZERO WASTE so vzpostaviti pogoje za pridobitev naziva »Zero waste občina« na primeru Občine Laško; nakup kozarcev za večkratno uporabo na prireditvah; opolnomočiti organizatorje prireditev, hotelirje in druge turistične ponudnike o ukrepih, s katerimi lahko sledijo načelom Zero waste; nakup uličnih zbiralnikov in posod za gospodinjstva za zbiranje odpadnega jedilnega olja v Občini Laško in Vojnik; izgradnja biokompostnega stranišča z uporabo naravnih materialov (les, konoplja) in permakulture na kmetiji Vrhivšek na Frankolovem; vzpostaviti sistem ponovne uporabe odpadne vode, ki nastane pri sušenju sadja za namakanje sadovnjaka na ekološki kmetiji Božnik ter izvedba številnih naravoslovnih dni in praktičnih delavnic na temo samooskrbe v sodelovanju z Osnovno šolo Vojnik, Podružnično šolo Socka.

 

»Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje«

http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm

Program razvoja podeželja:

https://www.program-podezelja.si/


Laški bilten

Laški Bilten št. 10217.06.2024
je izšla 102. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA PODJETNIŠKI INKUBATOR

ANKETA MOJA DEŽELAPodjetniški inkubator
 

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.