Na proslavi podeljena najvišja občinska priznanja

7. november je za Občino Laško pomemben dan, saj takrat praznuje občinski praznik.
Tudi letošnji praznik smo obeležili v nabito polni dvorani Kulturnega centra Laško, minil pa je v vedrem vzdušju. 
Župan Marko Šantej je podelil občinska priznanja, in sicer 6 kristalnih grbov, dva bronasta grba, 3 srebrne grbe ter dva zlata grba.
Z nazivom častni občan smo počastili prof. dr. Rafaela Cajhna za izjemno življenjsko delo na znanstvenem, izobraževalnem in gospodarskem področju..
Podelili pa smo tudi priznanja za najbolj urejene vasi in objekte v občini Laško.
V kulturnem programu so nastopili salonski orkester Lucky & the Pipes s Tajo Padežnik in Luko Vindišarjem ter dramska skupina Lux Theatrum, ki je s Kajuhovimi pesmim spomnila, da je leto 2023 proglašeno za leto Karla Destovnika Kajuha.
 
DSC 6870 002
 
Častni občan - prof. dr. RAFAEL CAJHEN: 

Prof. dr. Rafael Cajhen se je rodil leta 1933 v Ljubljani, svojo mladost, vse do leta 1957, ko je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko in strojništvo, pa je preživel v Laškem.  Po diplomi je nadaljeval svojo pot na Fakulteti za elektrotehniko in strojništvo v Ljubljani, kjer je leta 1962 magistriral in leta 1971 doktoriral. V  60. letih se je izpopolnjeval v tujini, nato pa se je posvetil akademski karieri. Leta 1971 je postal izredni profesor, leta 1977 pa redni profesor.

Cajhen je bil mentor številnim generacijam študentov, uspešno usmerjal skoraj tristo diplomantov ter postal spoštovan predavatelj in avtor univerzitetnih učbenikov. V 60. letih je ustanovil Laboratorij za regulacijsko tehniko, ki je postal pomemben center raziskav.

Kot pionir avtomatske regulacije v Sloveniji in Jugoslaviji je Cajhen vplival na razvoj industrijskih polprepovodniških krmil in energetske elektronike. Aktivno je sodeloval s podjetji in inštituti, ustanavljal raziskovalne laboratorije ter razvijal inovativne naprave, med njimi univerzalni tranzistorski regulator. Prejel je številna priznanja za svoje delo, med drugim nagrado Sklada Borisa Kidriča in nagrado RS za znanstveno-raziskovalno delo.

Cajhen je ne le vrhunski znanstvenik, temveč tudi perfekcionist in ljubitelj številnih področij, vključno s fotografijo, filmom, akustiko, letalstvom, lovstvom in šahom. Ves čas ohranja tesen stik z Laškim, kar se odraža v njegovih številnih delih, ki pričajo o zgodovini in kulturi našega kraja.

DSC 6744 002

 

Zlati grb sta prejela IVAN MEDVED za življenjsko delo na kulturnem področju ter KULTURNO DRUŠTVO LAŠKA PIHALNA GODBA za dolgoletno uspešno delo na glasbenem področju.

Ivan Medved, rojen 1962 v Tevčah, je še danes pomemben ustvarjalec v kulturnem življenju Občine Laško. Kot klarinetist je začel svojo glasbeno pot v Laški pihalni godbi, nato pa je študiral saksofon in oboo. Leta 1981 se je pridružil Orkestru slovenske policije, kjer je postal pomočnik poveljnika.

Aktivno je sodeloval v osamosvojitveni vojni. Leta 1996 je prevzel  vodstvo Laške pihalne godbe. Poleg vodenja godbe je poučeval saksofon v Glasbeni šoli Laško – Radeče. Od leta 2001 je bil vodja Območne izpostave Laško v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. Leta 2009 je ustanovil Vaško godbo Vrh nad Laškim, leta 2015 pa je bil pobudnik za ustanovitev Veteranske godbe Gambrinus, ki jo vodi še sedaj.

Ivan Medved je s svojim delom pustil neizmeren pečat v kulturnem in družabnem življenju naše občine. Kljub upokojitvi še vedno ustvarja tisto, kar ima najraje: glasbo. Še vedno se lahko zanesemo nanj, da bo s svojim širokim nasmehom na naši strani, ko bomo potrebovali kulturni program: ob proslavi, otvoritvi ceste, ob obujanju starih običajev in tako še vedno prispeva h kulturnemu utripu Občine Laško.

DSC 6671 002 

Laška pihalna godba, ustanovljena leta 1862, s svojo 160-letno tradicijo predstavlja pomemben del kulturnega življenja v Laškem. Od leta 1985, ko je prevzela pokroviteljstvo Pivovarna Laško, je doživela razcvet in postala ena najuspešnejših v Sloveniji.

Godba, ki šteje več kot 70 članov, redno sodeluje na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter izvaja »show« programe s pomočjo mažoret.

Mažorete so se godbi pridružile leta 1989, izvajajo vaje korakanja z godbo in se redno udeležujejo tekmovanj, s katerih se vračajo z odličnimi rezultati. Bobnarska skupina, ustanovljena leta 1997, prinaša edinstvene showe in sodeluje pri projektih z znanimi slovenskimi izvajalci.

Godba se lahko pohvali z mednarodnimi gostovanji, med njimi v Moskvi in Šanghaju.

Lani je godba praznovala visok jubilej, 160-letnico, kar kaže na vztrajnost, zagnanost in ljubezen do glasbe v vseh generacijah njenih članov.

 DSC 6660 002

 

Srebrni grb so dobili FRANC ŠOLAR za dolgoletno predano delo na področju čebelarstva, JELKA KAPUN za dolgoletno predano delo na kulturnem, humanitarnem in vzgojno izobraževalnem področju ter SILVESTER BRUMEC za prispevek k razvoju košarke v Laškem.

 Franc Šolar že 35 let uspešno predseduje Čebelarskemu društvu Laško. Pod njegovim vodstvom je društvo postalo ključen akter v ozaveščanju o pomenu čebelarjenja za biodiverziteto in prehransko varnost. Občina Laško se je v tem času uveljavila kot pomembna čebelarska destinacija na regionalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Čebelarstvo in lectarstvo Šolar je lani praznovalo 40-letnico. V njihovih čebelnjakih se med drugim izvaja tudi apiterapija, ki dodatno prispeva k prepoznavnosti Občine Laško kot platinaste zelene destinacije. Njegova dejavnost je ključnega pomena za razvoj trajnostne strategije "Varimo boljši svet."

Pod njegovim vodenjem je Čebelarsko društvo Laško izvajalo številne projekte sofinancirane z evropskimi sredstvi. Uspehi vključujejo vzpostavitev Čebelarskega centra Laško, sodelovanje v projektu Varujmo in izboljšajmo pogoje za ohranitev pestre združbe opraševalcev ter razvoj kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško.

Franc Šolar spodbuja tudi čebelarsko izobraževanje in sodeluje v projektih, kot je Dan slovenske hrane. Aktivno se vključuje v promocijo čebelarstva in je tudi pobudnik sodelovanja občine na natečaju za čebelam prijazno občino.

 DSC 6641 002

 

Jelka Kapun je pomembna soustvarjalka življenja v Rimskih Toplicah in občini Laško. Kot dolgoletna vodja Vrtca je uspešno pripravljala mlade Rimljane in tudi Laščane na osnovno šolo ter vodila plesne aktivnosti. Postala je mentorica in predavateljica plesne vzgoje za mnoge vzgojiteljice in vzgojitelje po Sloveniji ter je tudi avtorica dveh brošur na to temo.

Kot predsednica KS Rimske Toplice je prispevala k razvoju kraja, organizirala uspešno prireditev Človek človeku in sodelovala pri obuditvi Rimskih Term. Aktivno se je vključila v reševanje problemov v zvezi Zdravstvene postaje Rimske Toplice in prostovoljno sodeluje pri Društvu Sožitje ter Rdečem Križu, kjer pomaga ljudem v stiski.

Od leta 1977 je povezana z življenjem kraja. Zadnjih 19 let je podpredsednica KD Anton Aškerc Rimske Toplice, kjer skrbi za kulturo in organizacijo dogodkov. Jelka Kapun je s svojo predanostjo in vztrajnostjo pomembno prispevala k oblikovanju življenja v kraju.

DSC 6634 002

 

Silvester Brumec, rojen 1968. leta, je kljub poznejšemu začetku športne poti v košarki hitro napredoval. Po le dveh letih treniranja je postal član članske ekipe Košarkarskega kluba Zlatorog. Po poškodbah kolena, ki so vplivale na njegovo aktivno igranje, se je posvetil trenerski karieri.

Od leta 1999 je bil neprekinjeno trener v KK Zlatorog Laško, sodeloval je s številnimi mladimi košarkarji, med katerimi so tudi Klemen Prepelič, Miha Lapornik in Žiga Dimec. Njegovo delo je prineslo uspehe na državnem nivoju v različnih kategorijah.

Poseben dosežek je zabeležil z generacijami rojstva od 2003 do 2006, kjer je ekipa 2004/05 osvojila drugo mesto, ekipa 2005/06 pa je v sezoni 2022/23 postala državni prvak v kategoriji U18.

Silvester Brumec svojo vlogo trenerja izvaja odgovorno, saj ne gradi samo športne poti, ampak tudi osebnosti otrok.

DSC 6647 002

 

Bronasta grba sta prejela KATARINA OČKO za prispevek na področju ekološkega kmetovanja ter GOSTIŠČE ČATER za dolgoletno uspešno delo na področju gostinstva in turistične dejavnosti.

Katarina Očko je svoje poslanstvo in strast odkrila na kmetiji. Z ekološko pridelano hrano oskrbuje šole, vrtce, restavracije in bolnišnice. S svojo vztrajnostjo obdeluje njivo tudi ponoči, da lahko zagotovi svežo zelenjavo. Hkrati vzgaja dve hčerki in sina avtista ter se aktivno vključuje v Društvo kmečkih žena Rosa, promovira lokalno blagovno znamko Okusiti Laško ter sodeluje v upravnem odboru ekološkega društva Deteljica. V letu 2020 je organizirala prvi ekološki dan v Laškem, na 9. eko prazniku v Slovenj Gradcu pa je z ministrom razpravljala o izzivih, s katerimi se srečujejo kmečke ženske.

Katarina zagovarja pravice kmečkih žensk, ki na starost ostanejo brez prihodkov. Treba je poskrbeti za njihove pravice, je odločna Katarina, preprosta in zgovorna ženska, ki je najsrečnejša, ko njen trud obrodi sadove. V letu 2021 je postala kandidatka za Slovenko leta, kjer je odlično zastopala svoja stališča in s svojim preprostim nastopom in z veliko mero odgovornosti do slovenske zemlje in kmetov poskrbela za nov pristop do spoštovanja, ki ga kmetijstvo nudi.

 DSC 6611 002

 

Zgodovina stavbe, v kateri se danes vrši poslanstvo družine Čater, je dolga in zanimiva. Pisno je bila prvič omenjena sredi 15. stoletja, njeno lastništvo in namembnost sta se pogosto spreminjali. Gre pravzaprav za Dvorec Gradec, staro graščino, povezano s Celjskimi grofi, več desetletij je bila v lasti jurkloštrskih kartuzijanov, nekaj let je služila tudi kot bolnišnica za delavce, ki so sredi 19. stoletja gradili železnico in mnogo drugega. Po drugi svetovni vojni je bila v njej lesarska delavnica bratov Kopač, njuni dediči pa so dvorec leta 1993 prodali družini Čater.

Družina Čater je dvorec najprej prenovila, nato pa odprla Gostišče Čater z letnim vrtom. Tretja generacija družine danes uspešno nadaljuje tradicijo in prispeva k laški kulinariki ter turizmu. S tesnim sodelovanjem z lokalno skupnostjo, sponzorstvi prireditev in pomočjo ljudem v stiski so postali pomemben del občinskega življenja. Kljub oddaljenosti od mestnega središča ohranjajo status enega najboljših gostišč v občini, zahvaljujoč srčnim ljudem, odličnemu ambientu in okusni hrani.

DSC 6622 002 

 

Kristalni grb Občine Laško je prejelo 6 maturantov, ki so na poklicni oziroma splošni maturi dosegli izjemen učni uspeh.

Gimnazijo Celje Center je z izjemnim uspehom na splošni maturi zaključil ANDRAŽ BREGAR.

BLAŽKA CEPUŠ je z izjemnim uspehom na poklicni maturi zaključila Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo Celje.

ANA ŠMERC je dosegla izjemni učni uspeh na poklicni maturi, ko je zaključila Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo. 

Izjemen učni uspeh na poklicni maturi sta na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije dosegla NIK OJSTERŠEK in MIHA ŠKORJA.

TJAŠA GORIŠEK pa je dosegla izjemni učni uspeh na splošni maturi, ko je končala predšolsko vzgojo na Gimnaziji Celje Center.

DSC 6604 003 

 

Dobitniki priznanj Tekmovanja za najbolj urejene vasi in objekte v občini Laško so tekmovali v 4 kategorijah:

Najlepša vas / zaselek / naselje / ulica:

2. mesto: Trsteniška ulica (KS Rimske Toplice)

1. mesto: Savinjsko nabrežje (KS Laško)

 

Najlepša hiša:

3. mesto: Miran Lipovšek (KS Marija Gradec) 

2. mesto: Saša Gračner in Klemen Čadež (KS Vrh nad Laškim)

1. mesto: Marjanca in Anton Frece (KS Rečica)

 

Najlepša kmetija:

2. mesto: Kmetija Pr´ Požin (Brigita in Maks Štraus), KS Rečica

1. mesto: Kmetija Jančič (Marjana Jančič), KS Jurklošter

 

Najlepši javni objekt / večstanovanjski objekt / podjetje:

3. mesto: Gerčer, d. o. o., (KS Sedraž)

2. mesto: Gostišče Čater, (KS Marija Gradec)

1. mesto: Gostinski lokal Bar Maček, (KS Rečica)

 DSC 6892 003

 

Čestitke vsem prejemnikom grbov, priznanj ter seveda ostalim občankam in občanom, ki ste praznovali skupaj z nami. 

DSC 6882 002

Foto: Boris Vrabec


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.