OKROGLA MIZA o načinih povečevanja sodelovanja med ponudniki lokalne hrane in pijač ter gostinskimi in turističnimi ponudniki v destinaciji Laško

Gastronomski turizem je danes v svetu eden izmed temeljnih turističnih motivov in si z naravno in kulturno dediščino deli vodilno mesto. Gastronomska dediščina destinacij predstavlja ustvarjalno izhodišče za sodobno kulinarično razpoznavnost in edinstveno razlikovalno prednost, kar postavi prave in zdrave temelje za razvoj blagovne znamke.

V destinaciji Laško smo z namenom celovitega sodelovanja in povezovanja ponudnikov lokalne hrane in pijač ter gostinskih in turističnih ponudnikov pri ustvarjanju visokokakovostne ponudbe območja v letu 2019 vzpostavili kolektivno blagovno znamko (KBZ) Okusiti Laško. V letu 2022 smo vstopili v Mrežo kolektivnih blagovnih znamk Izvorno slovensko, kar nam omogoča mreženje in sodelovanje na nacionalnih razpisih za tovrstni razvoj. KBZ Okusiti Laško trenutno združuje 42 ponudnikov pridelkov  in živilskih izdelkov (246 pridelkov in izdelkov), 10 rokodelskih ponudnikov (45 rokodelskih izdelkov), 10 ponudnikov jedi in pijač, postreženih na gostinski način (26 jedi in pijač) in Hišo gastronomije – Restavracijo Pavus Grad Tabor Laško.

Na povabilo župana občine Laško, Marka Šanteja, smo se 17. oktobra v Otročjem centru Kinu Laško zbrali nekateri od zainteresiranih za nadaljnje povezovanje in sodelovanje pri krepitvi kratkih lokalnih dobavnih verig in pri razvoju trajnostnega gastronomskega turizma v destinaciji. Skupaj smo pregledali izstopajoče letošnje dobre prakse na tem področju ter usmerili pogled v prihodnje aktivnosti. Nekaj ključnih poudarkov z dogodka lahko strnemo v naslednje sklope:

  • Odličnost pri povezovanju in sezonskemu odkupu živil od lokalnih ponudnikov izkazujeta predvsem Thermana Laško in Restavracija Pavus. Tatjana Klinar je predstavila številne inovativne načine, s katerimi Thermana povečuje prepoznavnost lokalnih kulinaričnih zgodb in krepi sodelovanje z lokalnimi ponudniki. Tudi ostali sodelujoči gostinski ponudniki so poudarili svojo pripadnost tovrstnemu sodelovanju in se zavezali, da ga v prihodnje ojačajo po svojih najboljših močeh.
  • Katarina Očko z Ekološke kmetije Očko je izpostavila velik pomen, ki ga imajo kratke lokalne dobavne verige na ohranjanje delovnih mest na kmetijah in pri zagotavljanju prehranske varnosti. Ob tem je opozorila, da je odkup ekološko in integrirano pridelane hrane še vedno premajhen in predlagala povečanje širšega osveščanja o njunih dobrobitih za dobro počutje.
  • Predstavljeni so bili rezultati natečaja za pripravo jedi in prehranskih izdelkov z laškimi pivi, ki se je s strani Stika Laško v prvi polovici letošnjega leta izvedel v okviru operacije Aktiviranje urbanih območij in je bil delno sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Predstavljena je bila novo razvita destinacijska ponudba jedi postreženih na gostinski način in prehranskih izdelkov, ki kot sestavino vključujejo laška piva in certificirana lokalna živila.
  • Direktorica Stika, Tina Belej, je predstavila prednosti vključitve v Zeleno shemo slovenskega turizma. Slovenia Green znak se podeljuje destinacijam, nastanitvam, gostinskim ponudnikom, naravnim parkom, turističnim agencijam in plažam. Destinacija Laško je prejemnica najvišjega znaka Slovenia Green PLATINUM. Destinacijsko zgodbo trajnosti do sedaj lepo dopolnjujeta dve nastanitvi - Hotel Thermana Park Laško in Turistična kmetija Pirc, ki sta prejemnici znaka Slovenia Green Accomodation. V prihodnosti bi bilo zelo zaželjeno, če bi ponudbo Laškega s svojo zeleno zgodbo dopolnila tudi kakšna restavracija z znakom Slovenia Green Cuisine: https://www.tasteslovenia.si/sl/okusi-slovenijo/egr2021/slovenia-green-cuisine/. Direktorica Stika je predstavila tudi trajnostne usmeritve in dosežke festivala Pivo in Cvetje Laško.
  • Predstavljena so bila tri vodena gastronomska doživetja ponudnikov Aškerčeva domačija, kmetija Slapšak in Stik laško, ki so prejela certifikat kakovosti KBZ Okusiti Laško: https://lasko.info/objave-za-medije/buticna-gastronomska-dozivetja-s-certifikatom-kakovosti-znamke-okusiti-lasko/.
  • Boštjan Vrščaj, predsednik Turističnega društva Laško, organizatorja festivala Guštfest, je izpostavil velik prispevek prireditve k prepoznavnosti destinacije Laško na področju trajnostne gastronomije in pozval člane KBZ Okusiti Laško k večjemu sodelovanju na naslednjih prireditvah. Izpostavil je tudi 1. festival pregrete smetane, ki se je izvedel v okviru prireditve: https://lasko.info/objave-za-medije/okrogla-miza-o-potencialih-pregrete-smetane/.
  • Turistična kmetija Šolinc je bila predstavljena kot nova prejemnica certifikata kakovosti za Štrudelj s pregreto smetano in jabček, ki smo ju udeleženci dogodka lahko tudi okušali. Prav tako smo degustirali Laške medenke ter dobrote z Aškerčeve domačije in kmetije Slapšak, ki jih ponudijo obiskovalcem v okviru certificiranih doživetij.

Dogodek je moderirala Mojca Knez Jovan. Župan Občine Laško je ob zaključku dogodka izrazil pričakovanje, da bodo povezovanja in sodelovanja med ponudniki lokalne hrane in pijač ter gostinskimi in turističnimi ponudniki v destinaciji Laško v prihodnje še intenzivnejša in sezonsko oblikovana. V ta namen smo že na dogodku zasnovali ponudbo zaokrožene gostinske ponudbe zimskih pijač, ki bodo združevale certificirano ponudbo KBZ Okusiti Laško ter obiskovalcem približala lokalne zgodbe. Povabljeni, da se nam pridružite.

okrogla miza3

okrogla miza2

okrogla miza

 


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.