Nagrajenci za priznanje Antona Aškerca za leto 2022

Zaradi znanih epidemioloških razmer nismo pripravili proslave ob slovenskem kulturnem prazniku. Na ta dan smo pretekla leta podelili Aškerčeva priznanja za najvišje dosežke na področju kulture in priznanja zlati možnar za izjemne dosežke in uspehe na področju etnografske dejavnosti v občini Laško.

Prejemniki priznanj so bili vseeno pripoznani, a jih bodo prejeli na eni od prihodnjih proslav, ko nam bodo razmere to dopuščale.

Letos imamo tri prejemnike priznanja Antona Aškerca. V nadaljevanju vam jih bomo s krajšim opisom tudi predstavili. Letošnji nagrajenci so:

 

KULTURNO DRUŠTVO VRH NAD LAŠKIM

Na Vrhu nad Laškim so že od nekdaj skrbeli, da je bil kulturni utrip v kraju lepo predstavljen. Tako bo letos Kulturno društvo Vrh nad Laškim praznovalo 90-letnico. Vir začetka delovanja se naslanja na ohranjeno fotografijo iz leta 1932. Takratna dramska skupina je tega leta odigrala igro »RAZBOJNIK GUZEJ«.

Zadnjih 10 let pa si je nemogoče predstavljati kulturnega življenja v kraju brez aktivnosti sekcij društva. Kulturniki s skupnimi močmi, skupnim nastopom, pozitivno energijo razveselijo, navdušijo in povežejo krajane. Sekcije se dopolnjujejo, povezujejo in preko celega leta pripravljajo zanimive, pestre in kvalitetne kulturne programe. Slovenski kulturni praznik je vedno odmeven in nekaj posebnega tudi zaradi zanimivih slavnostnih govornikov. Eden od njih je bil tudi gospod Marko Repnik, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Nadaljuje se z udeležbo na pustnem karnevalu; programom posvečen materam, ženam; praznikom KS; srečanju godb; srečanju starejših občanov; koncertu ljudskih pevcev; razne predstavitve knjig; praznični koncerti ... Z nastopom poskrbijo za prijetno in sproščeno vzdušje in prepoznavnost praznika, srečanja, kateremu je prireditev namenjena.

Posebno mesto v društvu pa imajo tudi zelo aktivni domači godbeniki. Njihovi nastopi presegajo lokalno skupnost. Godba se aktivno vključuje tudi v občinske nastope.   Njihov repertoar je zanimiv, prepoznaven, kvaliteten … Vsa zahvala gre požrtvovalnemu in predanemu kapelniku Ivanu Medvedu, ki ima širok krog glasbenih prijateljev in dobrih sodelavcev.

 

MAJDA MARGUČ

je bila dolgoletna vodja mažoret Laško in njihova prva trenerka. Mažorete Laško so bile ustanovljene leta 1989 in kot takratna prva vodja se je skupaj z njimi učila prvih mažoretnih korakov, obratov in metov. Skrbela je za njihov razvoj, vztrajala je pri treningih, nastopih in tekmovanjih. Bila je med predstavniki soustanoviteljev novonastale Mažoretne zveze Slovenije leta 2001, ki se je kasneje leta 2002 preimenovala v Mažoretno in twirling zvezo Slovenije. Kot članica strokovnega odbora je sodelovala v zvezi od ustanovitve dalje. Predavala je na več seminarjih in mažoretnih taborih. Opravila je izpit za sodnico in s tem prispevala k razvoju in izvedbi državnih tekmovanj zveze.

Majda Marguč je zaslužna za odlične rezultate mažoret Laško tako na državnih kot tudi na evropskih tekmovanjih. Postale so večkratne državne prvakinje tako v figurativi (točka in parada) kot tudi med pari in v kategoriji solo. Mažorete Laško so se pod njenim mentorstvom prvič udeležile evropskega mažoretnega tekmovanja leta 1999 v Zagrebu in bile od takrat redne udeleženke na mednarodni sceni. Uspešno je predajala svoje zanje in izkušnje preostalim zavzetim mažoretam, ki so nadaljevale z njenim delom in skrbele za nove koreografije, treninge skupin različnih starosti (kadet, junior, senior), za razvoj ter širjenje dejavnosti med dekleti. Članica društva je bila do leta 2010. Vse od takrat pa njeno aktivno delovanje na področju mažoretne dejavnosti ni zamrlo, saj svoje znanje in izkušnje uspešno predaja novim generacijam mažoret v sklopu KD Vrh nad Laškim, kjer dekleta redno nastopajo na tradicionalnih dogodkih občine Laško kot so pustovanje, festival Pivo in cvetje in drugi.

Majda Marguč je s svojo predanostjo, pripadnostjo in trdim delom pustila neizbrisen pečat tako v KD Laška pihalna godba kot v slovenskem mažoretnem prostoru. V slovenskem prostoru je soustvarjala razvoj mažoretne dejavnosti, kjer še vedno predstavlja zgled vsem članicam mlajših generacij.

 

MATEJA ŠKORJA

je profesorica glasbene pedagogike, ki jo je doštudirala na Pedagoški fakulteti univerze v Mariboru. Kot zborovodkinja je vodila in še vodi vrsto pevskih zborov. V občini Laško je bila 5 let zborovodkinja mešanega pevskega zbora Koral, 3 leta je vodila Upokojenski ženski zbor Laško, 10 let oktet Vrelec Rimske Toplice in približno 20 let že vodi Moški zbor Sedraž. Svoje znanje je delila tudi v sosednji občini Hrastnik, kjer je 11 let vodila moški pevski zbor Svoboda Hrastnik. Z odraslimi pevskimi zbori je redno nastopala na območnih in večkrat na medobmočnih revijah, na vseh prireditvah ter proslavah v kraju ter na mnogih nastopih v občini in širše.

Petindvajset let je poučevala glasbeno umetnost, izbirne predmete in pevske zbore v osnovni šoli. Z otroškimi in predvsem mladinskimi pevskimi zbori je dosegla več zlatih priznanj in priznanj za poseben dosežek na tekmovanjih; na regijskem, državnem in mednarodnem nivoju. Z učenci vsaki dve leti pripravijo ustrezno občinsko proslavo ob Dnevu državnosti ter z veseljem sodelujejo tudi z drugimi društvi. Zadnja leta je pomočnica ravnatelja na OŠ Primoža Trubarja Laško in kot del obveze poučuje še dva mladinska pevska zbora.

grb


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.