Namesto proslave ob občinskem prazniku je bila slavnostna seja

V petek, 19. novembra smo v Thermani priredili slavnostno sejo, ki je bila namenjena počastitvi občinskega praznika.
Zaradi trenutnih razmer občinske proslave, kot smo je bili vajeni iz preteklih let, nismo mogli izpeljati, zato smo na sejo povabili občinske svetnike in letošnje nagrajence oz. prejemnike občinskih grbov, naj prostovoljce ter prejemnika spominskih znakov za požrtvovalnost v času covida. Nagrajencem je priznanja podelil župan Franc Zdolšek.
V letu 2021 so bila podeljena naslednja priznanja: 

Zlati grb se podeli Slavici Šmerc za dolgoletno uspešno delo na področju šolstva ter Vladu Marotu za aktivno delo na družbenem in humanitarnem področju.

Srebrni grb se podeli Tomažu Jernejšku za izjemne športne dosežke, Zdenku Lipovšku za dolgoletno prizadevno delo v Košarkarskem klubu Laško, Danijelu Medvedu za dolgoletno uspešno delo na gospodarskem področju in Albinu Simoniču za zasluge na področju razvoja in popularizacije športnega plezanja ter urejanja športnih plezališč.

Bronasti grb se podeli Dragu Hriberšku za prizadevno delo pri urejanju javnih cvetličnih nasadov in zelenih površin ter Janezu Pušniku Alešu za aktivno in predano delo v Krajevni skupnosti Laško.

Kristalni grb Občine Laško se je podelilo 8 zlatim maturantom in svetovni in evropska mladinska prvakinja v plezanju. Prejemniki so Nik HrastnikGaja Kolšek, Kaja Gričar, Urša Kodrin, Alen Cigler, Benjamin Jeran, Laura Breznikar, Urška Plahuta ter Sara Čopar.

 
Obrazložitve k prejemnikom občinskih grbov:

Zlati grb se podeli Slavici Šmerc za dolgoletno uspešno delo na področju šolstva.

Slavica Šmerc, predmetna učiteljica biologije, naravoslovja in gospodinjstva ter univerzitetna diplomirana pedagoginja, je kar 40 let delovala in ustvarjala na Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško. Vsa leta je s svojim strokovnim delom prispevala k ugledu šole in občine Laško tudi navzven.

Zaradi strokovnosti in osebnostnih kvalitet je postala pomočnica ravnateljice in dva mandata ravnateljica šole. V času njenega ravnateljevanja je bila uvedena devetletna osnovna šola, v Debru je bila zgrajena nova podružnična šola, za kar je bilo potrebno veliko strokovnega dela, vodstvenih in organizacijskih sposobnosti.

Kot ravnateljica je sodelavce vedno nevsiljivo spodbujala k delu, k ustvarjalnosti in k sodelovanju v raznih projektih, ki so presegali lokalni nivo. Ves čas je gojila tudi prijateljske odnose s pobrateno šolo v Pliezhausnu ter s Trubarjevima šolama v Velikih Laščah in Bazovici.

Zlati grb se podeli Vladu Marotu za aktivno delo na družbenem in humanitarnem področju.

Vlado Marot je po izobrazbi učitelj razrednega pouka, a bolje ga poznamo kot dolgoletnega sekretarja Območnega združenja RK Laško. Je aktivni prostovoljec, predan kulturnik in srčni humanitarec, ki je že do sedaj v občini Laško pustil neizbrisen pečat. V skoraj 40 letih delovanja v Rdečem križu je v raznoraznih nesrečah, poplavah in drugih težkih situacijah pomagal mnogo ljudem. Svoje poslanstvo pomagati drugi, pa živi in uresničuje tudi kot krvodajalec. Kri je namreč daroval že več kot 60-krat. V sklopu RK Laško nikoli ne pozabi na starostnike. Pomaga organizirati srečanje starejših občanov, starih 80 in več let. Posebej veseli pa so ga slavljenci, ki praznujejo 90 ali 100 let, katere skupaj z županom obiščeta na njihovih domovih.

Je častni predsednik Etno odbora Možnar, kateremu je predsedoval dolga leta. Pomembno je prispeval k uresničevanju temeljnega namena Zveze kulturnih društev občine Laško Možnar, kar je povezovanje kulturnih društev. Nikakor ne gre prezreti tudi njegovih prizadevanj za postavitev defibrilatorjev na čim več različnih lokacijah po občinah Laško in Radeče, katerih uporaba je rešila že marsikatero življenje.

Srebrni grb se podeli Tomažu Jernejšku za izjemne športne dosežke.

Tomaž Jernejšek se že od malih nog veseli stvari povezanih s hitrostjo in bencinom.  Njegova prava dirkaška pot se je začela pri 17-ih letih, z odpeljano prvo Cross Country dirko na štirikolesniku. Redno nastopa na dirkah slovenskega in hrvaškega državnega prvenstva, udeležuje se dirk v Italiji, Avstriji, Nemčiji in Franciji. Erzberg rodeo pa je posebna zgodba. Je dirka, ki velja za eno največjih in najzahtevnejših extreme enduro dirk na svetu. Tomaž je na tej dirki 8 let zapored stal na zmagovalnih stopničkah v kategoriji štirikolesnikov. Pred 7 leti pa je začel dirkati tudi na dveh kolesih, v motokrosu, razred amater in že takoj prvo leto osvojil skupno prvo mesto v crosscountry prvenstvu Slovenije. V letu 2015 je v crosscountry prvenstvu prestopil v razred Silver kjer je kljub osvojil skupno 2. mesto. Nato se je odločil, da bo tekmoval še samo na dveh kolesih. V letošnjem letu vozi dirke slovenskega crosscountry prvenstva (trenutno skupno 2.mesto), dirke beta enduro master prvenstva v Italiji (trenutno 4. mesto v skupnem seštevku) in pa Enduro dirke prvenstva Toskane (trenutno 1. mesto v skupnem seštevku).

Srebrni grb se podeli Zdenku Lipovšku za dolgoletno prizadevno delo v Košarkarskem klubu Laško.

Zdenko Lipovšek Lipi je svoje delovanje v KK Laško je pričel pred več kot 45 leti in je še danes nepogrešljivi član na klopi članske ekipe. Pričel  je kot igralec in kaj kmalu se je preselil za zapisnikarsko mizo, kjer je opravljal delo zapisnikarja ali časomerilca na tekmah vseh klubskih ekip. Pozneje je postal klubski funkcionar, skrbel je predvsem za drese, nato pa je prevzel funkcijo tehničnega vodje kluba. Poseben pečat pa je pustil pri delovanju v članski ekipi. V zadnjih 25 letih je nepogrešljiv del ekipe na tekmah tako doma kot na gostovanjih. Lipi je oseba, ki jo potrebuje vsak športni kolektiv za nemoteno delovanje. Lipi je prava ikona KK Laško.

Srebrni grb se podeli Danijelu Medvedu za dolgoletno uspešno delo na gospodarskem področju.

Danijel Medved je svojo samostojno podjetniško pot na področju elektro inštalacij začel leta 1985. Delodajalec je že od odprtja dejavnosti, saj je že na začetku zaposlil prvega sodelavca. Leta 1995 je odprl trgovino z elektromaterialom, zato je delavnico in pisarne selil na nove lokacije in jih leta 2008 preselil v skupne nove poslovne prostore v Podšmihelu, kjer so leta 2015 pridružili še trgovino.

Število zaposlenih se je počasi povečevalo, dejavnost se je širila. Skozi vsa leta delovanja je v podjetju opravljalo prakso veliko število mladih, ki jim je bilo predano znanje, možnost opravljanja počitniškega dela ter kasnejše zaposlitve. Trenutno podjetje zaposluje 31 sodelavcev, ki projekte podjetja opravljajo tako v Sloveniji  kot tudi v tujini (Francija, Nemčija, Poljska, Švica).

Danijel Medved ni samo uspešen podjetnik, je tudi človek, ki podpira lokalno okolje ter izkazuje velik posluh za potrebe društev in posameznikov.

Srebrni grb se podeli Albinu Simoniču za zasluge na področju razvoja in popularizacije športnega plezanja ter urejanja športnih plezališč.

Albin Simonič je profesor športne vzgoje na Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško; trener in inštruktor športnega plezanja v Športno plezalnem odseku pri PD Celje Matica; alpinist in inštruktor alpinizma; vodja usposabljanja za opremljevalce športno plezalskih smeri pri Komisiji za športno plezanje pri PZS (Planinska zveza Slovenije); velik ljubitelj neokrnjene narave, entuziast, ki goji neizmerno strast do športa in izobraževanja v športu. Je tudi prejemnik priznanja vodstva Planinske zveze Slovenije za posebne dosežke v letu 2020; Albin Simonič, član PD Celje – Matica, prejemnik zlatega častnega znaka za izjemen doprinos k temu, da se je športno plezanje, tako tekmovalno kot rekreativno, razvilo do takih razsežnosti kot jih poznamo danes. S svojim pedagoškim pristopom, s čutom za iskanje mladih talentov in z vztrajnostjo ter strokovnim znanjem je zaslužen za več generacij mladih plezalcev, ki žanjejo uspehe tako na državnem kot na mednarodnem področju. Za enega največjih uspehov je letos poskrbela njegova varovanka, današnja prejemnica kristalnega grba, Sara Čopar, ki je postala aktualna mladinska svetovna prvakinja. Na njegovo pobudo pred 25 leti je do plezalne stene prišla tudi OŠ Primoža Trubarja Laško, prav tako je bil na njegovo pobudo ustanovljen Plezalni klub Laško. Do odhoda v ŠPO PD Celje Matica je treniral generacije plezalcev in tekmovalcev ter z njimi redno posegal po najvišjih odličjih v vseh starostnih skupinah.

Zaslužen je za popularizacijo športnega plezanja in ureditev športnih plezališč tako v občini Laško kot v celotni Sloveniji.

Bronasti grb se podeli Dragu Hriberšku za prizadevno delo pri urejanju javnih cvetličnih nasadov in zelenih površin.

Drago Hriberšek je že 29 let zaposlen na Komunali Laško. Vseskozi opravlja dela in naloge vrtnarja, skrbi za vse nasade enoletnic in trajnic, vse zelenice na javnih površinah v Laškem in Rimskih Toplicah. Dela opravlja zelo vestno in marljivo. Venomer se redno izobražuje in izpopolnjuje ter spremlja novitete na področju hortikulturnih ureditev. Je tudi velik zagovornik uporabe okolju prijaznih sredstev za zaščito rastlin. Drago je velik ljubitelj narave in cvetja. Njegova skrb za urejeno občino Laško presega delovne obveznosti njegove službe. Vedno se udeležuje tudi olepševalnih in čistilnih akcij, kjer z izbranim posluhom za ureditev daje poseben pečat celotni akciji. Skrbno vzdrževani cvetlični nasadi so pomembni za turistično promocijo mesta, saj dajejo vsem obiskovalcem občutek urejenosti naše občine. Draga lahko z njegovim odnosom do okolja in do lokalne skupnosti postavimo za vzor mlajšim generacijam.

Bronasti grb se podeli Janezu Pušniku Alešu za aktivno in predano delo v Krajevni skupnosti Laško.

Janez Pušnik Aleš, med znanci Jani, je v zadnjih letih poznan kot dober pismonoša, v domačem okolju pa je zelo priljubljen in spoštovan, predvsem zaradi svojih pozitivnih lastnosti. Je skromen in tih človek, ki se ne rad izpostavlja. Je pa vedno pripravljen pomagati. Izredno skrb ima za urejanje zadev v svojem življenjskem okolju, prav tako v celotni Krajevni skupnosti Laško. Ni mu vseeno, če na Strmci, Šmihelu ali Kuretnem ni kaj tako kot bi moralo biti. Aktivno se vključi v vse akcije krajevne skupnosti. Ne skrbi samo zase, ampak tudi za druge krajane. Problematiko krajevne skupnosti, za katero mu je mar, je spoznal v času članstva Sveta krajevne skupnosti Laško, ko je bil član kar dva mandata. Je tudi soorganizator pri vsakoletni postavitvi prvomajskega mlaja in srečanju krajanov. Poseben odnos ima do sakralnih spomenikov, zaradi česar je že nekaj let ključar cerkve Sv. Krištof.

 

Podeljena so bila tudi priznanja Naj prostovljec 2020.

Prejemniki so:

  • MARIJA KAMENŠEK za prostovoljsko delo na področju socialne dejavnosti, kulture in umetnosti. Marija Kamenšek je prostovoljka v Hiši generacij Laško od leta 2006. V letu 2020 je opravila 264 evidentiranih prostovoljskih ur na področju socialne dejavnosti, kulture in umetnosti ter izobraževanja.
  • FRANC RAJH, za prostovoljsko delo na področju pomoči osebam z motnjo v duševnem razvoju. Franc Rajh deluje v društvu Sožitje Laško kot predsednik že dobrih 20 let. V društvu si prizadeva za napredek celovite družbene skrbi za osebe z motnjo v duševnem razvoju in njihove družine. 
  • FRANC HREN, za prostovoljsko delo v Krajevni skupnosti Sedraž. Letno opravi preko 190 ur prostovoljnega dela pri urejanju okolice in obeh igrišč in to počne že 20 let. Svoje znanje in izkušnje pri urejanju okolice postopoma prenaša na mlajše krajane. 
  • DANILO KRAMPUŠEK, za prostovoljsko delo na področju pomoči pri izvedbi projektov, dogodkov in pomoči starejšim občanom. Danilo Krampušek je že vrsto let prostovoljec v Društvu ŠMOCL, z veseljem pa na pomoč priskoči tudi drugim, ki le-to potrebujejo. Denči, kot ga kličejo prijatelji, je oseba, ki je vedno pripravljena pomagati, pa naj gre za "udarniške akcije" ali pa prostovoljstvo, vezano na lokalno skupnost.
  • BLAŽ PEČNIK, za prostovoljsko delo na področju pomoči pri izvedbi kulturnih dogodkov in izvajanju dejavnosti MMC TvLaško. Blaž v okviru mladih prostovoljcev kot vodja centra mladinskega društva na organizacijski in tehnični ravni pomaga pri organizaciji vrste dogodkov, ki so izvedeni preko spletnega medija MMC TV Laško. Hkrati je zelo aktiven na področju ustvarjanja koncertov za mlade, kjer je njegovo gonilo v mestno jedro privabiti tudi mlade iz odročnejše okolice Laškega.
  • JERNEJ STOPAR, za prostovoljsko delo na področju učne pomoči učencem. Jernej je profesor specialne in rehabilitacijske pedagogike in je na OŠ Primoža Trubarja v preteklih letih opravljal obvezno prakso. V času epidemije se je, kljub zaključeni praksi, takoj javil kot prostovoljec za pomoč učencem pri delu na daljavo. Pomagal je pri vzpostaviti komunikacije z učenci na daljavo, učil jih je dela v spletnih učilnicah, pomagal pri učnih težavah, dnevno spremljal delo učencev, ki so se na daljavo težko znašli in so z njegovo pomočjo uspeli premagati mnogo učnih težav pri različnih predmetih.

Lani je vlada RS sprejela uredbo, ki ureja podelitev spominskega znaka »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19« in jih podeljuje tistim, ki so izkazali požrtvovalnost pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije. Uprava za zaščito in reševanje Celje je za prejemnika spominskega znaka predlagala lokalno organizacijo Rdeči križ OZ Laško ter posameznika Matjaža Pikla ter se jima s tem zahvalila za prispevek pri obvladovanju epidemije.

Sejo sta z glasbenim nastopom popestrila Eva Leskovar in David Polanc, himno pa je v uvodu zaigral kvartet saksofonov pod vodstvom Franja Mačka.

Prejemnikom priznaj iskreno čestitamo! Obenem želimo vsem občanom in občankam iskrene čestitke ob občinskem prazniku ter ostanite zdravi.

TV KRPAN pa je posnel tudi reportažo:

  REPORTAŽA O SLAVNOSTNI SEJI IN NAGRAJENCIH

 

DSC 2138

 

DSC 1908

 DSC 2131
DSC 2085
DSC 2094

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.02.2024
je izšla 100. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.