1. oktober je mednarodni dan starejših

V laški občini posebno pozornost starejšim že 16 let dajejo v Hiši generacij, kjer srčno in skrbno bdijo nad ustvarjalnostjo, druženjem, generacijskim povezovanjem in še in še. 
Pred 30-imi leti je Generalna skupščina združenih narodov 1. OKTOBER razglasila za mednarodni dan starejših. Kot pravi Petra Kolšek, vodja Hiše generacij, ki srčno opravlja svoje delo:

"Zlata generacija dobrohotno razdaja svoje spretnosti, znanje in izkušnje, predvsem pa modrost, ki jo mlajše generacije še-le pridobivajo. Iz roba družbenega dogajanja, kamor so stari ljudje odrinjeni, ko zaključijo svojo delovno-aktivno dobo, jih preko različnih aktivnosti, vključujemo nazaj v družbo in jih vzpodbujamo k ohranjanju in razvijanju potencialov, ki jih posameznik nosi v sebi. V sodobni družbi, kjer so redke družine, kjer skupaj živi več generacij, je še kako dobrodošlo medgeneracijsko povezovanje izven zidov lastnega doma, saj ima za vse generacije pozitiven učinek v razumevanju lastnega sveta in sveta sočloveka. Ob starem človeku se imamo priložnost učiti solidarnosti, na način, da se z lepo komunikacijo, ki temelji na odprtem, rahločutnem in sočutnem pristopu do posameznika, vživimo vanj, ugotovimo, kaj lahko in zmore narediti sam ter pri čem potrebuje pomoč in našo oporo ter sprejeti, tako njegove talente, sposobnosti in spretnosti kot tudi njegove omejitve. Nikar se ne prepuščajmo skušnjavi obsojanja in posploševanja; vsak človek je svet zase in ne razmišljajmo namesto nekoga, ampak razmišljajmo skupaj z njim. Starostniki so bogat zaklad modrosti, ki s tem, da predstavljajo spomin preteklosti, zagotavljajo tudi prihodnost. Pomagajo razumeti kontinuiteto generacij in pomembno prispevajo k skrbi za lastne korenine-družine in družbe. Dajejo nam spoznati, da se zgodovina ne začenja z nami, da smo mi dediči dolge poti in da moramo spoštovati ozadje, ki je pred nami. Če pretrgamo vezi s svojo zgodovino, bomo imeli težave pri gradnji stabilnih odnosov in zavedanju, da nismo mi tisti, ki upravljamo s stvarnostjo, ampak da smo vsi skupaj gradniki družbe in odnosov v njej. Mladi spoštujmo stare in stari spoštujte mlade-bodimo svetal vzgled drug drugemu in naj namesto neštetih besed govorijo dejanja."

Medgeneracijsko sodelovanje 002

Foto: Hiša generacij

F

 

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.