Proslava bo na sporedu danes ob 18. uri

Lansko leto nam je zaradi epidemije prineslo spremembe, ki se nadaljujejo tudi v leto 2021. Spremenjeno je tudi to, da letos nismo mogli pripraviti tradicionalne proslave ob kulturnem prazniku, zato se vam bomo približali virtualno, preko spleta. 8. februarja namreč praznujemo Prešernov dan, 172. obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Z njegovo poezijo se je slovenščina postavila ob bok drugim evropskim jezikom.

Povezava do proslave: PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU

Slovenski kulturni praznik je praznik spomina na preteklost in je vera v prihodnost. Je tudi praznik, ko se zavedamo pomembnosti materinega jezika, slovenščine. Je skupek vrednot in dosežkov in spoštovanja teh vrednot.

Na slovesnosti ob kulturnem prazniku podelimo tudi priznanja Antona Aškerca, to so priznanja za najvišje dosežke na področju kulture. Priznanja podeli Občinski svet Občine Laško posamezniku ali skupini ljudi, ki v preteklem koledarskem letu doseže zaključeno dlje časa trajajočo celoto ustvarjanja, uspehov ali dosežkov na kulturnem področju ali višjo obletnico delovanja na področju kulture in ima to njihovo delo pomen ali za posledico dvigovanje ugleda in prepoznavnosti Občine Laško na področju Republike Slovenije ali v tujini.

Letos imamo tri nagrajence, dva s področja zborovskega petja ter nagrajenko s področja ljubiteljske kulture.

Nagrajenci so:

Anton Gril, za dolgoletno delovanje na področju zborovskega petja. Gril namreč v Moškem pevskem zboru deluje že 41. leto. Kot odličen tenorist je veliko doprinesel h kvaliteti zbora. Kmalu je postal član upravnega odbora in sprejel naloge gospodarja društva. To pomeni, da skrbi za notni material, s katerim razpolaga društvo. To pa je zelo pomembno, odgovorno in zamudno delo, ki ga Gril vestno opravlja. Je tudi član skupine ljudskih pevcev Martini, ki je delovala v okviru KUD Lipa Rečica.

Branko Deželak prejme Aškerčevo priznanje za 46 let neprestanega delovanja na področju pevske dejavnosti. Je velik ljubitelj zborovskega petja, kar je dokazoval  petjem v MoPZ KD Anton Aškerc, ki ga je desetletja vodil Julij Gorič. Takratni zbor je gojil ljudsko pesem, borbeno-revolucionarno pesem kmečkih uporov in NOB. V njihov repertoar so sodile tudi vse uglasbene Aškerčeve pesmi. Z novim vodstvom se je repertoar zbora razširil s še modernejšimi napevi. Branko Deželak deluje še v DU in DI Rimske Toplice.

Štefanija Pavčnik je tretja letošnja nagrajenka in že vrsto let deluje na različnih področjih ljubiteljske kulture. 13. leto vodi skupino Rimskih ljudskih pevcev in godcev, kjer prepevajo stare ljudske pesmi in igrajo na posebne instrumente. V Kulturnem društvu Rimljan dela kot tajnica že 12 let, je glavna pri organizaciji dogodkov, proslav in drugi prireditev, ki jih prireja društvo.

Ob kulturnem prazniku podelimo tudi priznanja Zlati Možnar. Etno odbor Jureta Krašovca pri Zvezi Možnar je na dopisni seji sprejel sklep, da se Priznanje Zlati Možnar za kontinuirano dejavnost, večletna prizadevanja, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnografsko dediščino v občini Laško za leto 2020 podeli Anki Levičar in Martinu Seliču.

Anka Levičar se ukvarja z likovno dejavnostjo že več kot 15 let. V tem času se je redno udeleževala prireditev, dejavnosti, izobraževanj, ex-tempor in prireditev v organizaciji Zveze Možnar. Zelo veliko slika krajino, običaje in ljudi. Je aktivna članica Likovnega društva Laško in nepogrešljiva na prireditvah v Laškem in okolici. Redno je razstavljala z motivi kraja na razstavah LD Laško v Kulturnem centru, Gostilni Hochkraut, Gradu Tabor, v Aqua Romi, Zdravilišču Laško, na OŠ Primoža Trubarja in imela samostojno razstavo v Mercatorju Celje. Redno je sodelovala na regijskih in državnih izobraževanjih in razstavah in prejela številna priznanja. Njena izraznost je specifična in odseva velik nivo znanja, vztrajnosti in potrpežljivosti. Anka je sodelovala pri oblikovanju in izvedbi scenskih postavitev prireditev v organizaciji Zveze Možnar in ostaja zanesljiv člen v verigi, ki povezuje likovno ustvarjanje in etnografsko dejavnost.

Martin Selič je ljudski godec. Prvo harmoniko mu je prinesel stric, ko je bil še deček, igranja pa se je naučil, ko je poskušal spremljati mamo, kadar je pela. Tako je kot najstnik že igral harmoniko na furežih in godovanjih, kasneje pa si je kupil novo harmoniko in igral na mnogih ohcetih, nekaj časa pa tudi pri Folklorni skupini Anton Tanc iz Marija Gradca. Po hudi nesreči, ki mu je vzela vid, je harmonika postala tesna prijateljica in z njo si je prislužil marsikatero priznanje. Je aktiven član društva Ofirovci in koledniki iz Laškega in Dua TE-MA, kjer je nosilec ljudske godčevske in pevske tradicije. Redno se udeležuje srečanj ljudskih pevcev in godcev, leta 2016 je bil povabljen k sodelovanju na Državnem srečanju ljudskih pevcev in godcev, za kar je prejel tudi Zlato plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Kot vešč godec zna zbrano družbo nagovoriti tudi z godčevskimi zgodbami, zato je vedno zaželen gost na koncertih in prikazih drugi društev.

Virtualno proslavo bodo popestrili župan Občine Laško Franc Zdolšek, v kulturnem programu bodo nastopili Trobilni kvartet v sestavi Miha Salobir, Nejc Zahrastnik, Tadej Kopitar in Januš Suša. Lara in Sofija Hrastnik bosta zaigrali na harfo in zapeli. Člani dramske skupine Lux Theatrum Julija Teršek, Brina Klinar, Doroteja Berložnik in Florjan Žagar pa bodo recitirali Prešernovi pesmi Kam in Pevcu.

 

preseren


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.