Zavod Burja

Ne glede na različne omejitve, ki jih je s seboj prinesel epidemiološki čas, tudi v tem obdobju aktivno izvajamo številne aktivnosti, v okviru različnih EU projektov.

Zavod Burja iz Rimskih Toplic je neprofitna nevladna organizacija, ki razvija kulturne in izobraževalne programe, ki krepijo odgovorno, tolerantno in ustvarjalno družbo. Pri svojem delu se osredotočamo predvsem na pripadnike priseljencev narodnosti bivše Jugoslavije, živeče v Republiki Sloveniji. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije nam je v priznanje našemu delu podelilo Status organizacije v javnem interesu na področju kulture.

V naše aktivnosti vključujemo tudi širšo družbo, v lokalnem okolju sodelujemo predvsem s KS Rimske Toplice, KD Anton Aškerc Rimske Toplice in predstavniki ŠMOCL-a Laško, sinergijsko pa se povezujemo z različnimi medsektorskimi deležniki in odločevalci tako na regionalni, nacionalni kot tudi mednarodni ravni. V svoje delo vključujemo številne priznane strokovnjake in umetnike. Poleg izvedbe različnih nacionalnih projektov, izvajamo tudi projekte evropskih programov Erasmus+, Evropa za državljane in Evropski socialni sklad. Že od samega začetka našega dela nas pri različnih aktivnostih podpira Občina Laško.

Pred časom smo zaključili z izvedbo projekta Sedma dimenzija v okviru programa Evropski socialni sklad, namenjenega priseljenski skupnosti v Sloveniji, ki smo ga v sodelovanju z različnimi društvi izvajali na širši regionalni ravni. Skozi projekt smo izvedli številne izobraževalne delavnice na področju manjšinske kulture in umetnosti. Med priznanimi strokovnjaki, ki so v projektu sodelovali, lahko izpostavimo svetovno znanega filozofa prof.dr. Slavoja Žižka, pesnika in dramatika prof.dr. Borisa A. Novaka in pa pisatelja in režiserja Gorana Vojnovića. Delavnic projekta in spletnega tečaja, ki smo ga za ta namen ustvarili, se je udeležilo več kot 300 različnih udeležencev.

Naše mednarodne aktivnosti se tičejo predvsem dela v okviru programa Erasmus+. Skozi projekt Nove perspektive znanja, ki smo ga izvedli skozi ukrep KA104 - Mobilnost v izobraževanju odraslih, smo z delovno - študijskimi obiski obiskali Mestno občino Zagreb, ustanovi za izobraževanje odraslih Praxis Karlovac in Dante Rijeka ter enega največjih raziskovalnih inštitutov v Italiji, EURAC iz Bolzana na Južnem Tirolskem. Projekt je namenjen prenosu dobrih praks, izboljšanju metodologije dela in krepitvi motivacije za neformalno izobraževanje odraslih. Navkljub različnim omejitvam nam je do konca junija uspelo izvesti vse načrtovane aktivnosti. V nadgradnji projekta v okviru istega programa, z imenom Druge perspektive znanja, bomo jeseni začeli z obiski pri Občini Ludbreg,  ljudski univerzi Ante Babić Umag, Inovativni mreži Subotica in pri Stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju. Verjamemo, da bodo pridobljena znanja v okviru obeh projektov v prihodnje še izboljšala kakovost našega izobraževalnega dela.

Trenutno v okviru programa Erasmus+ izvajamo tudi mednarodni projekt Manjšinska mladinoteka, v okviru ukrepa KA205 – Strateška partnerstva na področju mladine. V sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Slovenije, Celjskim mladinskim centrom, Centrom za mlade Ruše, društvom Studio B iz Nove Gradiške na Hrvaškem ter HKPD Matija Gubec iz Tavankuta v Srbiji, oblikujemo inovativne izobraževalne pristope in orodja na področju ustvarjalnega manjšinskega turizma in kulturne dediščine, s katerimi bomo prispevali k spremembam praks in smernic za večjo socialno vključenost mladih priseljencev nekdanje Jugoslavije na področju Slovenije, Hrvaške in Srbije. V okviru tega projekta smo že izdelali spletno učilnico, v pripravi pa sta še brošura – turistični zemljevid Naša kultura v našem mestu in pa strokovna publikacija Manjšinski kompas. Pri tem projektu sta nam pomagala priznani in nagrajevani hrvaški režiser Branko Ištvančić ter slovenski pisatelj in režiser Goran Vojnović.

Zavod Burja kot izvajalec ali partner sodeluje tudi v različnih drugih nacionalnih in mednarodnih projektih, aktivno pa sodeluje tudi skozi aktivnosti krovne zveze evropskih manjšin – FUEN.

Še enkrat več bi radi izpostavili, da sta dosedanjim uspehom in učinkom našega dela ključno pripomogla razumevanje in podpora KS Rimske Toplice in Občine Laško. Za več informacij glede naših aktivnosti vas vabimo, da obiščete našo spletno stran in se vključite v naše delovanje.

burja


Laški bilten

Laški Bilten št. 10217.06.2024
je izšla 102. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA PODJETNIŠKI INKUBATOR

ANKETA MOJA DEŽELAPodjetniški inkubator
 

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.