Hvalnica predvajana tudi na SAZU-ju

Četrta projekcija portretnega filma o akademiku Jožetu Mačku se je odvila 25. aprila na najvišji znanstveni ustanovi pri nas, v dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Tako so si filmsko upodobitev svojega kolega ogledali številni akademiki in akademikinje, tudi predsednik, akademik Tadej Bajd, pa tajnik naravoslovnega razreda, akademik Robert Zorec. Manjkala pa nista niti laški župan Franc Zdolšek in v.d. direktorice občinske uprave Laško, Stanka Jošt.

Goste je najprej pozdravil tajnik IV., naravoslovnega razreda, akademik Robert Zorec, o delu, pravzaprav njegovem odnosu do dela portretiranca pa je govoril akademik Ivan Kreft.

To pa je bila tudi priložnost povedati, katere okoliščine so pripeljale, da je film sploh nastal. Z akademikom Mačkom smo v naši produkcijski hiši sodelovali že vrsto let prej, preden je film nastal, izkušnje s portretiranjem pa so prišle predvsem z dvema zahtevnima portretoma, nastalima pred leti, o Antonu Aškercu (Čaša nesmrtnosti) in o Antonu Sovretu (Sofra iz Šavne Peči). Kljub temu dejstvu je portretni dokumentarec zelo zahtevna zvrst, posebej če gre za še živečega portrertiranca takega kova, kot je akademik Maček, ki je toliko naredil in tako različnih reči na različnih znanstvenih področjih. Selekcija sama po sebi seveda ne zadošča, upoštevati je treba dejstvo, da je film fikcija, da mora dokumentarec vendarle gledalca držati v napetosti, da mora biti dramatičen, da mora opisati, kaj je portretiranec v življenju počel, gledalcu pa mora dati še sporočilo. Še bolje je, če je sporočil več. Po iskrenih čestitkah sodeč je tudi akademikom film bil všeč…
sazu OPT 2
sazu OPT 1

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.