16. Martinovo v Laškem

noimageod 9. do 11. novembra 2012

V Laškem se že vneto pripravljamo na praznovanje 16. Martinovega, ki bo v času od 9. do 11. novembra.

Etno odbor Jureta Krašovca MOŽNAR, Turistično društvo Laško in STIK Laško smo skupaj s soorganizatorji pripravili program prireditev, ki zadnjih nekaj let, odkar imamo občinski praznik, sovpadajo tudi s praznovanjem praznika Občine Laško.

Pri našem prazniku Martinovo izpostavljamo in poudarjamo, da imamo Laščani kar nekaj razlogov za njegovo praznovanje, in sicer:
 • da je sv. Martin že od davnine zavetnik tega kraja in patron ene najstarejših slovenskih prafar. Prva pisna omemba župne cerkve sega v leto 1257;
 • da je Laško od leta 1227 imelo v trških privilegijih zapisano pravico do tržnega dne - do Martinovega sejma; 
 • da je laška okolica do konca 19. stoletja bila vsa obdana z vinogradi, dokler jih ni uničila trtna uš, ki se sedaj znova počasi a vztrajno obnavljajo. Podatek iz leta 1567 omenja, da je bilo v laškem gospostvu kar 1344 manjših in večjih vinogradov.

P R O G R A M   P R I R E D I T E V:

Petek, 9. november

 • ob 18. uri, Knjižnica Laško: Dr. Boris Kuhar - Štajerske martinove praznične jedi, predavanje
S Kuharjevim predavanjem v knjižnici začenjamo tradicionalno praznovanje Martinovega v Laškem. Naš tokratni gost se veliko ukvarja z običaji in kuhinjo Štajerske, pri čemer se je spoprijateljil tudi s pokojnim rojakom Juretom Krašovcem. Pri nas bo predaval o martinovih  pojedinah, predvsem goskah pa tudi  drugih prazničnih jedeh in seveda ne bo pozabil na vino. Kulinarične praznične navade in pokušino vina bo povezal z običaji ob Martinovem.
Večer bomo, kot ponavadi, nadaljevali s prijetnim druženjem  in prepevanjem. Nazdravili si bomo z moštom in poskusili martinove dobrote, ki jih bodo pripravile pridne ženske roke.

Sobota, 10. november

 • ob 9.00, zbirno mesto parkirišče pri TICU: 14. pohod po nekdanjih, trških mejah Laškega
Pot bo vodila po nekdanjih mejah trškega ozemlja na levem bregu reke Savinje, z zaključkom v gostilni Čater v Marija Gradcu, kjer bo poskrbljeno za hrano in pijačo. Skupaj s postanki bomo na poti 4 ure. Pohod bo v vsakem vremenu. Za dobro vzdušje bodo skrbeli Laška pihalna godba, harmonikar Jaka, krajani vasi Trojno in na zaključku pohoda Ansambel KVINTONI ... Prijavnina znaša 5 eur. Organizator: PD Laško. Sponzorji: STIK, Občina Laško, Pivovarna Laško d.d., Thermana Laško d.d., JP Komunala Laško d.o.o. in Gostišče Čater.

 • ob 15.00, cerkev sv. Martina: srečanje zakoncev, jubilantov

Zakonci jubilanti, ki v letošnjem letu obhajate obletnice 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 let zakonskega življenja, vabljeni k zahvalni maši. Po maši bomo imeli skupno druženje v prostorih župnijskega doma. Zaželene so predhodne prijave.
 • ob 19.00, Kulturni center Laško: V gospodarjevi kleti - večer s pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž iz laške okolice s prikazom »Ko je mošt vino postal«
 
Pripravljata ga Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Laško in Etno odbor Jureta Krašovca »Možnar«. V programu bodo sodelovali ljudski pevci iz Šentruperta, ljudski pevci Martini in Barbare iz KUD Lipa Rečica, Ofirovci in koledniki iz Laškega ter godec Martin. Gostje večera bodo Paridolske korenine iz Slivnice. Prikaz bodo predstavili člani KD Anton Tanc iz Marija Gradca. Sceno bosta postavili Marica Lesjak in Nevenka Fantinatto.
Predprodaja vstopnic po 5 EUR v TICU Laško, telefon 03/733 89 50.
 

Nedelja, 11. november

 • ob 8.00, Aškerčev trg: pričetek Martinovega sejma s stojnicami, na katerih bo poleg  kramarskega blaga moč videti in kupiti izdelke iz tistih dobrih, starih časov. Med številnimi stojničarji bodo z nami tudi kranceljpintarica z izdelki suhih rožic iz krep papirja, medičar in lectar, gospodinje s pecivom in poticami, suhorobar, kovač ... Lahko pa se boste najedli tudi sveže pečenega kostanja.

 •  ob 10.30, cerkev sv. Martina: praznična sveta maša

S pritrkavanjem naznanimo pričetek praznične svete maše v čast farnemu patronu, svetemu Martinu. Praznično sveto mašo bo vodil laški nadžupnik in dekan Rok Metličar. Pri maši bo prepeval Mladinski cerkveni zbor Zarja.  

 • ob 11.30, Aškerčev trg: Martinova nedelja ob farnem prazniku

Po maši in zadnjem pritrkavanju zaigra Laška pihalna godba. Župan občine Laško, Franc Zdolšek, pozdravi laškega nadžupnika in dekana Roka Metličarja, goste ter vse vas, dragi obiskovalci. Uvodni del bo povezovala Jožica Škorja. Praznična nedelja se nadaljuje s članicami in člani KUD Lipa Rečica ter gosti ofirovci, ki bodo prikazali nekaj tistega, kar se je na takšno nedeljo dogajalo na trgu pred cerkvijo. Scenarij zanj je pripravila Erika Krašek.

V primeru slabega vremena (dež, sneg) nedeljska prireditev s sejmom na Aškerčevem trgu odpade.


M A R T I N O V A N J A

Petek, 9. november

 • ob 19.00, Wellness Park Laško: martinovanje s skupino Čuki

Sobota, 10. november

 • ob 19.00, Aqua Roma: martinovanje z duom Vedrina in harmonikarjem ob martinovih jedeh 

Informacije: TIC Laško, Trg svobode 8, Laško, telefon 03 733 89 50, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..    
Organizacijski odbor: Vlado Marot, predsednik, Cveto Brod, Nevenka Fantinatto, Bogomila Košec Kajtna, Metka Kovačič, Erika Krašek, Marica Lesjak, Ivan Medved, nadžupnik Rok Metličar, Silvija Oštir in Alenka Škorjanc, člani.  
Organizatorji: Turistično društvo Laško, STIK in Etno odbor Jureta Krašovca »Možnar«
Soorganizatorji: Knjižnica Laško, JSKD OI Laško, Škofija Celje- Nadžupnija Laško, Planinsko društvo Laško
Pokrovitelji: OBČINA LAŠKO, JSKD OI Laško (logo), Slavinec, Urbanov hram

Družini Horvat iz  Velike Polane /sorodnikom pokojnega laškega nadžupnika in dekana, Jožeta Horvata/, se iskreno zahvaljujemo za vino.

Informacije: TIC Laško, Trg svobode 8, telefon: 03 733 89 50, E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali ZKD Možnar, Trg svobode 6, telefon: 041-736-166 /Vlado Marot/, E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Laški bilten

Laški Bilten št. 9516.8.2023
je izšla 97. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPATIVNI PRORAČUN

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2023 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.