26. Jurjevanje po ulicah Laškega

Približuje se 24. april, ko goduje sv. Jurij. Na ta dan se je v Laškem najmanj 134 let nazaj pričelo njegovo posebno praznovanje, t.i. sprevod Zelenega Jurija, oz. JURJEVANJE. Šega, opisana v nadaljevanju, je bila prisotna vrsto let in nato ugasnila, dokler je nismo pred 26. leti Osnovna šola Primoža Trubarja Laško in Etno odbor Jureta Krašovca pri ZKD občine Laško Možnar obudili in jo sedaj na ta dan vsako leto znova predstavljamo.
Tudi letošnji sprevod Zelenega Jurija bodo pripravili učenci in učitelji Osnovne šole Primoža Trubarja Laško in Podružničnih OŠ iz Debra ter Rečice v sodelovanju z Etno odborom Jureta Krašovca pri ZKD občine Laško »MOŽNAR«.
Prireditev uvrščamo v sklop izvirnih, starih, narodopisnih posebnosti Laškega, ki temeljijo na pisnih virih iz II. polovice 19. stoletja. Vir: Ignac Orožen - Dekanija Laško z dušnopastirskimi postajami, ki je izšla 1881 leta in bila leta 2009 prevedena v slovenski jezik kot Orožnova zgodovina dekanije Laško akademika drrr. Jožeta Mačka. V njem je zapisano, da so že nekdaj v Laškem pripravili sprevod Zelenega Jurija. Iz zapisanega sledi, da je omenjeni dogodek star še več kakor 134 let.
Jurjevanje po ulicah Laškega bo letos v petek, 24. aprila, torej na Jurjevo. Prvi del Jurjevega sprevoda, ki ga oblikujejo učenci POŠ Debro in Rečice bo krenil na pot že ob 8.25 uri izpred Osnovne šole Debro in se med potjo do Laškega ustavil v Domu starejših Laško, Thermani Laško, Kulturnem centru Laško in pred mostom ter se nato pridružil celotnemu sprevodu na centralni OŠ Primoža Trubarja v Laškem, v katerem bo okrog 250 učencev nižje stopnje s spremljevalci in harmonikarji.
Zeleni Jurij s spremstvom bo krenil na pot še po laških ulicah ob 9.30 izpred centralne osnovne šole in jo nadaljeval po Trubarjevi ulici do pivovarne, nato pa se vračal proti Orožnovemu in Aškerčevemu trgu, od koder se bo podal preko Valvasorjevega trga do občinskega dvorišča. Tam bo ob 10. 25 uri tudi zaključek obhoda z izročitvijo zadnjega dara iz rok g. župana.
Jurjevanje1
Na občinskem dvorišču se bo Zeleni Jurij ustavil za daljši čas, saj se bo prireditev nadaljevala z rajalnimi in pastirskimi igrami, stojnicami s prikazom izdelovanja rogov, prdcev in rožic ter ocenjevanjem rogov.
 
NOVO: Obiskovalci si bodo letos prvič lahko privoščili tudi posebno Jurjevo jed, t.i. »cvrtnjak«, ki ga bomo ponudili v sodelovanju z gostilno »Oštirka«.
 
Kot že omenjeno, so na šoli s podporo Etno odbora Jureta Krašovca lepemu prazniku dahnili izvirnost in ga oživili.
Spremstvo Zelenega Jurija dela velik trušč in prepeva poleg otroških in pastirskih pesmi tudi posebno, Jurjevo pesem iz Laškega, ki je zapisana tudi v III. zvezku dr. Karla Štreklja – Slovenske narodne pesmi, izdana 1904-1907, kjer je naveden tudi izvirni vir. Gre pa takole:
 
»Svetega Jurja vodimo, za jajca, špeha prosimo.
Sveti Juri orožnik, bodi ti naš pomočnik.
O svetem Jurju maša, je dobra kravja paša.«
jurjevanje 1934 
Zeleni Jurij je spomladanski kolednik. Lepo oblečena dekleta so obdana s pomladanskim cvetjem in venčki, fantje, prav tako lepo oblečeni, pa nosijo rogove iz lubja, prdece, piščali...in nanje trobijo.
Posebej naj poudarimo, da Zeleni Jurij obhodi ulice in pri posameznih »postojankah« pobira darove. Njihova vsebina naj bi bila po našem priporočilu čimbolj izvirna, kakor je zapisano že v sami pesmi. Torej brez jajc in »špeha« ne gre, namesto vina pa dajejo kolednikom sadni sirup, iz katerega si po opravljenem obhodu naredijo napitek in še kakšen priboljšek. Če darovalci kolednikom namenijo vmes še kaj sladkega, se seveda ne branijo vzeti in je za pastirice in pastirje. Zeleni Jurij se jim v znak hvaležni zahvali s poskokom. Kadar je najbolj zadovoljen z darom poskoči trikrat.  
 
Za učence na ta dan na šoli pripravijo tudi posebno jed iz jajc, ki ji rečejo »cvrtnjak«. Tokrat pa ga bodo prvič deležni tudi obiskovalci prireditve na občinskem dvorišču.
 
Ker sprevod Zelenega Jurija poteka po ulicah Laškega, je vmesno opozoriti in prositi voznike, da naj bodo v tistem času strpni ter naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti.
Jurjevanje2 

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.