Subvencije za energetsko sanacijo stanovanjskih stavb

Eko sklad j.s. bo tudi letos, v aprilu 2015, objavil poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud oz. subvencij za nove naložbe občanov v večjo energijsko učinkovitost in rabo obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah.
 
V letu 2015 bodo v eno ali dvostanovanjski stavbi predmet subvencioniranja naslednji ukrepi:
 
UKREP A – vgradnja solarnega ogrevalnega sistema in sistema za samooskrbo z energijo iz obnovljivih virov energije na stanovanjski stavbi.
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodeljevala za termične solarne sisteme s ploščatimi ali vakuumskimi sprejemniki sončne energije in kot novost tudi za toplozračne sprejemnike sončne energije (SSE), ki se bodo uporabljali kot neposredna podpora sistemu ogrevanja prostorov.
Predvideno je tudi dodeljevanje spodbud za manjše fotonapetostne sisteme na stanovanjskih stavbah do 11 kW, ki bodo namenjeni samooskrbi z električno energijo in tudi ogrevanju in pripravi tople sanitarne vode.
 
UKREP B – vgradnja kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso.
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodeljevala za kurilne naprave na lesno biomaso in sicer na sekance, pelete in polena ter za kamine oziroma peči na pelete za centralno ogrevanje stavb. Izkoristek pri nazivni toplotni moči mora biti večji ali enak 90 %. Vrednost emisij celotnega prahu mora biti manjša od 40 mg/m³, vrednost emisij ogljikovega monoksida pa manjša od 400 mg/m³.
 
UKREP C – vgradnja toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode in/ali centralno ogrevanje stanovanjske stavbe.
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodelila za toplotne črpalke za pripravo sanitarne tople vode in za ogrevalne toplotne črpalke tipa voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda. Kriterij ustreznosti sanitarnih toplotnih črpalk je mejna vrednost grelnega števila COP.
 
UKREP D - priključitev starejše eno ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije.
Pravica do nepovratne finančne spodbude bo dodeljena le v primeru zamenjave obstoječih kurilnih naprav z novo toplotno postajo sistema daljinskega ogrevanja na obnovljiv vir energije.
 
UKREP E - vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi.
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodelila za energijsko učinkovito zunanje stavbno pohištvo iz lesa, npr. za okna, balkonska vrata in fiksne zasteklitve, ki na stanovanjskih stavbah zamenjujejo obstoječe. Leseno zunanje stavbno pohištvo bo moralo imeti toplotno prehodnost Uw = 1.1 W/m²K, vgrajeno trojno zasteklitev in energijsko učinkovit distančnik. Tesnjenje med konstrukcijo in okvirjem mora biti izvedeno po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL za izvedbo vgradnje zunanjega stavbnega pohištva.
 
UKREP F - toplotna izolacija fasade starejše eno ali dvostanovanjske stavbe.
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodelila za toplotno zaščito zunanjih sten starejših stanovanjskih stavb. Fasadni sistem bo moral izpolnjevati razmerje toplotne prevodnosti in debeline uporabljene toplotne izolacije, λ/d=0,25W/m²K.
Glede na zahtevano razmerje bo tako potrebna debelina toplotne izolacije, npr. z belim stiroporom 16 cm (λ=0,04 W/mK) ali s ploščami s kamene volne 14cm (λ=0,035 W/mK) ali z grafitnim stiroporom 13 cm (λ=0,032 W/mK)…
Možno bo tudi sofinanciranje izvedbe dodatne toplotne izolacije na že izoliranih fasadah. V primeru, da je na eno ali dvostanovanjski stavbi že vgrajen fasadni sistem s toplotno izolacijo, lahko vlagatelj izvede to naložbo samo za razliko do zahtevane debeline.
 
UKREP G - toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno ali dvostanovanjski stavbi
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodelila za toplotno zaščito strehe ali stropa
proti neogrevanemu prostoru starejših stanovanjskih stavb. Izvedba tega ukrepa bo morala izpolnjevati razmerje toplotne prevodnosti in debeline uporabljene toplotne izolacije, λ/d = 0,15 W/m²K.
Glede na zahtevano razmerje bo tako npr. potrebna debelina toplotne izolacije 24 cm, v primeru uporabe toplotne izolacije z λ=0,035 W/mK. Obstoječa, ne odstranjena toplotna izolacija, se pri tem ukrepu ne upošteva.
 
UKREP H - vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodelila za eno od oblik centralnega sistema prezračevanja ali lokalnih naprav za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacijo). Naprave za centralno prezračevanje morajo izkazovati vsaj 80 % energijsko učinkovitost vračanja toplote odpadnega zraka, naprave za lokalno prezračevanje pa morajo dosegati vsaj 65 % energijsko učinkovitost pri vračanju toplote odpadnega zraka.
 
UKREP I - gradnja ali nakup skoraj nič- energijske stanovanjske stavbe
Pravica do nepovratne finančne spodbude se bo dodelila za gradnjo ali nakup nove eno ali dvostanovanjske stavbe, katere raba energije za ogrevanje, izračunane po metodi za pasivne stavbe »PHPP«, bo manjša ali enaka 15 kWh/m² na leto.
 
UKREP J - celovita obnova starejše stanovanjske stavbe
Energijska učinkovitost obnovljene stavbe bo morala imeti rabo energije za ogrevanje, izračunane po metodi za pasivne stavbe »PHPP«, manjšo ali enako 35 kWh/m² na leto.
 
Zgoraj zapisani ukrepi in zahteve zanje so informativno že znane, višine subvencij pa bi po pričakovanju naj bile, vsaj v višini, kot so te bile preteklo leto. Tako je lani subvencija za fasado enodružinske hiše lahko znašala do 2400 €, za fasado dvodružinske hiše do 3600 €, subvencija za vgradnjo izolacije v streho ali strop do 1500 €, za menjavo oken do 3000 €, za vgradnjo kurilne naprave na biomaso do 2000 € in za vgradnjo toplotne črpalke do 2500 €.
 
To pa so že subvencije, ki občutno zmanjšajo končni strošek investicije, zato priporočam občanom, da v kolikor razmišljajo o tovrstnih investicijah, prilagodijo investicijo tehničnim zahtevam za pridobitev subvencije in zaprosijo zanjo. Ker pa bo poleg subvencije mogoče dobite tudi zelo ugoden kredit Eko sklada, se lahko odločijo tudi za to varianto.
 
V večstanovanjskih stavbah pa bodo spodbude predvidoma le za toplotno izolacijo fasad in streh (ukrep F in G).
 
Več informacij pa lahko občani dobite v energetski pisarni Laško, kamor ste vabljeni:

ENERGETSKO SVETOVALNA PISARNA LAŠKO
lokacija: Občina Laško, Mestna ulica 2, 3270 LAŠKO
delovni čas pisarne: 
vsak petek od 13:00 do 15:00
prijave za svetovanje: 
tel. 03 733 87 26 (sprejemna pisarna Občine) ali
tel. 041 759 347 (svetovalec Marjan Grešak) ali
tel. 031 622 441 (svetovalec Robert Seme)
sanacija-PSRecica-01

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.