Proslava ob občinskem prazniku

7. novembra je bila v Kulturnem centru Laško proslava ob občinskem prazniku. Podeljena so bila priznanja za najlepše urejene zaselke in ulice, hiše, kmetije, javne objekte in podjetja. Podeljeni so bili tudi kristalni grbi, bronasti, srebrni in zlati grbi, po petih letih pa je bil podeljen tudi naziv častni občan.
FMS 1729 Župan Franc Zdolšek s prejemniki občinskih priznanj.

Bronasti grb so prejeli:
 
  • Marija Šmauc za požrtvovalno delo na humanitarnem področju;
V Območni odbor Rdečega križa Laško se je aktivno vključila že leta 1984. Od leta 1999 je predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Rečica, od leta 2006 je tudi predsednica Območnega združenja Rdečega križa Laško, kjer s posebno pozornostjo, skrbnostjo in zavzetostjo pomaga pri izvajanju programa.
V 80-ih letih je bila pobudnica za uvedbo predavanj na temo Humanizacija odnosov med spoloma, od leta 1993 pa je aktivno pristopila k izvajanju javnih del na področju socialnega varstva v obliki pomoči za starejše, bolne in invalidne osebe ter družine z več otroki. V okviru Centra za socialno delo Laško, kjer je bila zaposlena, je bila tudi pobudnik pomoči za otroke z učnimi, vedenjskimi in čustvenimi težavami. Veliko truda in energije je vložila v ustanovitev doma za starejše, vodila je skupino starejših in kar nekaj časa sodelovala v Skupini za zdrav način življenja.
 
  • Fardinand Jakopič za dolgoletno ustvarjalno delo na področju ohranjanja kulturne dediščine;
Ferdinand Jakopič je v svojem okolju zelo priljubljen in spoštovan predvsem zaradi svojih pozitivnih lastnosti. Je skromen in tih človek, ki se nerad izpostavlja ter je vedno pripravljen pomagati, naj si bo z nasveti ali pa z delom. Obnovil je mnogo objektov kulturne dediščine, od vodnjakov, raznih znamenj, pa vse do sakralnih objektov kot so kapelice, ki krasijo kraje in vasi v laški občini. Posebej se je izkazal lansko leto, ko je na pobudo KS Laško in ob izdatni pomoči donatorjev uspel s sodelavci obnoviti objekte kulturne dediščine na področju Gramna - Krištofa. Zadnji njegov dosežek, kjer je ponovno dokazal svoje spretnosti in znanje, pa je letos obnovljen vodnjak pri nekdanji "Štircungi", kjer je nekoč rudniški vlakec vozil premog iz Rečice na železniško postajo v Laško.
 
  • Andrej Marinšek za dolgoletno ustvarjalno delo na kulturnem področju;
Andrej Marinšek je umetnik, pesnik, pisatelj, filmski ustvarjalec, športnik, pevec, zgodovinar, pevec, vodja, govornik, skratka človek z velikim srcem.
V začetku 70-ih let je začel ustvarjati projekt ozkotračnega filma z delovnim naslovom »Angeli letijo v pekel«, ki ga je dokončal in zmontiral v 70 polurnih kolutov leta 1990. Vmes je napisal satirično lepljenko «Manira, ki po živcih špancira«, in dve rock operi Leta 1989 je bil soustanovitelj ter trener Plavalnega kluba »Jupiter« v Rimskih Toplicah.
Že 40 let nastopa kot recitator na mnogih prireditvah doma in drugod, je vnet fotograf in snovalec novih vsebin, tudi kot član KD Rimljan iz Rimskih Toplic. V društvu je vodja filmske in fotografske sekcije, na filmskih večerih predvaja svoje avtobiografske filme. Prireja tudi razstave fotografij, preko katerih lahko opazujemo razvoj Občine Laško kot tudi domačega kraja Rimskih Toplic ter ostale dogodke in utrinke iz vsakdanjega življenja.
 
Srebrni grb so prejeli:
 
  • Vekoslav Špiler za dolgoletno delo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami;
Slavko Špiler je član gasilske organizacije od leta 1960. Njegovo aktivno delo in rezultati se odražajo na vseh nivojih organiziranosti gasilstva in njenega utrjevanja ugleda v javnem življenju. Od leta 1970 je bil aktivni član gasilske enote Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Tim Laško in tudi več letni poveljnik. Svoje strokovno znanje je uspešno prenašal tudi na člane operativnih gasilskih enot v okviru Gasilske zveze Laško, kjer je od leta 1987 tudi njen poveljnik. V tem času je uspel izboljšati organiziranost gasilskih enot, njeno opremljenost in usposobljenost ter s tem intervencijsko učinkovitost. Je nepogrešljiv član občinskega štaba civilne zaščite, zadolžen za požarno varnost in reševanje ob poplavah in drugih naravnih nesrečah. Leta 1996 je bil izvoljen za predsednika PGD Laško. Sodeloval je pri aktivnostih za izgradnjo novega gasilskega doma. Poleg udejstvovanja na gasilskem področju je bil vseskozi aktiven tudi na športnem in družbenopolitičnem področju.
 
  • Monting SK, d. o. o., za uspešno delovanje in razvojno naravnanost podjetja;
Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1995, se je razvilo v sodobno podjetje, ki ima preko 70 zaposlenih. Skozi leta je podjetje pridobilo nove delovne prostore in sodobno tehnološko opremo, s katero je stopilo v razred podjetij za proizvodnjo velikih in težkih izdelkov v segmentu strojegradnje. Leta 2008 je podjetje pridobilo priznanje Zlata Gazela na regijskem izboru ter Srebrna gazela na državnem izboru za drugo najboljše hitro rastoče podjetje v Sloveniji. Tudi v naslednjih letih so potekale večje investicije v strojno in ostalo tehnološko opremo, izobraževanje zaposlenih in pridobivanje potrebnih certifikatov, tako za varilske dejavnosti kot za kontrolo zavor, pridobljen je bil tudi certifikat ISO 9001. Podjetje stalno stremi k odličnosti in najvišji kvaliteti svojih izdelkov in storitev.
 
  • Metka Kovačič za dolgoletno zelo uspešno, strokovno in predano vodenje Knjižnice Laško;
Metka Kovačič, univerzitetna diplomirana bibliotekarka, se je leta 1976 zaposlila v takrat še društveni knjižnici v Laškem kot prva profesionalna knjižničarka. Leta 1996, ko se je knjižnica konstituirala kot javni zavod, je postala direktorica. Z izredno strokovno odgovornostjo, občutkom za estetiko in funkcionalnost, se je spoprijela z vsakim izzivom, da bi knjižnica občanom postala in ostala zakladnica znanja, informacijsko središče in kulturno žarišče, v katerega bi radi zahajali. Uspelo ji je pridobiti nove knjižnične prostore za vse knjižnice v mreži.. Pri svojem delu je skrbno razvijala nabavno politiko, oblikovanje kvalitetnih knjižničnih zbirk, dvigovanje nivoja bralne kulture in informacijske pismenosti, razne oblike dela z uporabniki ter prireditveno dejavnost. Vseskozi se je strokovno izpopolnjevala in znanja prenašala na kolektiv. Svojevrsten pečat je dala na področju domoznanstva: organizirala je domoznanska predavanja, zaslužna je za izdajo dveh domoznanskih zbornikov (leta 2002 in 2007) in publikacije Znani Laščani ter pri nastajanju nekaterih drugih domoznanskih publikacij, v lanskem letu pa je na kongresu Zveze bibliotekarskih društev Slovenije sodelovala z znanstvenim člankom o delu in pomenu prof. Miloša Rybara. Prejela je številna priznanja, med drugim tudi Čopovo diplomo, najvišje knjižničarsko priznanje na državni ravni.
 
Zlati grb je prejel Karel Križnik za življenjsko delo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Karel Križnik je član Prostovoljnega gasilskega društva Laško od leta 1951. Njegovo aktivno delo in rezultati se odražajo na vseh nivojih organiziranosti gasilstva in njenega utrjevanja ugleda v javnem življenju tako v občini Laško, kakor tudi v širšem območju regije in Slovenije. Bil je nosilec in organizator vzpostavitve mednarodnega sodelovanja in prijateljstva z gasilci iz Pliezhausna v Nemčiji, iz katerega se je nato razvilo prijateljstvo med obema občinama. V vseh teh plodnih letih ga srečujemo med vodilnimi člani društva. Od leta 1958 je bil štiri leta podpoveljnik, nato pa polnih 30 let, poveljnik društva. Sedaj je častni poveljnik društva. Poleg društvene funkcije je od leta 1978 do 1982 opravljal tudi funkcijo poveljnika Gasilske zveze Laško ter bil član regijskega poveljstva in nekaterih komisij. Aktivno je bil vključen v gradbeni odbor za izgradnjo gasilskega doma v Laškem. Je prejemnik številnih odlikovanj in priznanj.
V letošnjem letu je praznoval častitljivih 80 let in je v tem času še vedno aktiven pri delu gasilskega društva, tako v upravnem odboru kakor tudi pri veteranih.
FMS 1662 Župan Franc Zdolšek je naziv častni občan podelil dr. Tomu Korošcu.

Naziv častni občan je prejel dr. Tomo Korošec za izjemen prispevek na področju jezikoslovja in domoznanstva.
Tomo Korošec se je rodil leta 1938 v Laškem, od koder so ga želje po znanju popeljale v prestolnico, kjer je leta 1963 diplomiral iz slavistike na ljubljanski Filozofski fakulteti, leta 1976 pa doktoriral z disertacijo Poglavja iz strukturalne analize slovenskega časopisnega stila. Do leta 1972 je bil asistent na Inštitutu za slovenski jezik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, do leta 1978 na Filozofski fakulteti, potem pa je začel predavati slovenski knjižni jezik in stilistiko na Fakulteti za družbene vede.
Bibliografija dr. Korošca šteje prek 300 enot, med katerimi je pet znanstvenih monografij ter številni znanstveni, strokovni, poljudni članki in drugi prispevki. Bil je soavtor in urednik pri nekaterih srednješolskih in visokošolskih učbenikih. Pomembno je tudi njegovo lektorsko in prevajalsko delo.
Za prvi Laški zbornik iz leta 1976 je prispeval razpravo Iz govorice laških rudarjev. Sodeloval je pri monografiji o Laškem iz leta 1991 z uvodnim tekstom Pogled na Laško. Za Laški zbornik iz leta 2007 je prispeval članek Govor mesta Laško in za objavo pripravil izseljeniški dnevnik svojega očeta Ivana. Kot lektor, pisec spremnih besed in krajših sestavkov je sodeloval še pri številnih izdajah domoznanskega značaja. Bil je član Sveta za domoznanstvo pri Knjižnici Laško, kjer je kot predavatelj sodeloval na več domoznanskih večerih. Za svoje delo je bil na lokalnem nivoju leta 1999 nagrajen z Aškerčevim priznanjem.
Poleg ostalih nagrad, ki jih je prejel, velja izpostaviti predvsem državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen prispevek k prizadevanju za slovenski učni in znanstveni jezik ter pionirsko delo pri razvoju slovenskega vojaškega izrazoslovja in študija obramboslovja.
Prispevek dr. Korošca na področju jezikoslovja in proučevanja novinarskega in oglaševalskega jezika je izjemno pomemben v slovenskem prostoru in širše. Na svoji poklicni poti se je zelo uveljavil v univerzitetnih krogih, kar dokazujejo številne visoke funkcije na fakulteti, naziv zaslužni profesor ter številna sodelovanja na konferencah in simpozijih, tudi v tujini. Ob poklicnem in znanstvenem delu je vedno ponosno poudarjal svoje korenine, se vračal v Laško in v domačem kraju tvorno sodeloval.
 
Kristalni grb so prejeli zlati maturanti:
  • Anja Bolčina iz Laškega, ki je postala zlati maturant na I. gimnaziji v Celju,
  • Gašper Nemec iz Sedraža, ki je postal zlati maturant na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanju okoljal,
  • Miha Lavrič iz Rimskih Toplic, ki je postal zlati maturant na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije.

 FMS 1573
Župan Franc Zdolšek z nagrajenci najlepše urejenih zaselkov in ulic, hiš, kmetij, javnih objektov in podjetij.
FMS 1512

FMS 1579
FMS 1644
FMS 1711

Za kulturni program na proslavi ob občinskem prazniku so poskrbeli: Vokalna skupina Vodomke, godalni kvartet in plesalke sodobnega plesa Glasbene šole Laško-Radeče ter glasbena skupina Marvin.

Foto: Foto Fleš


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.