Na javnem natečaju izbrana ideja mlade arhitektke iz Celja

Okvir, okvir ob poti povej ....
tabla-najlepsa-vas
Občina Laško je v aprilu razpisala javni natečaj za izdelavo table oz. označbe za najlepše urejene vasi/zaselke/naselja/ulice v občini Laško. Namen natečaja je bil pridobiti idejne in izvedbene rešitve za izdelavo table. Naziv najlepše urejena vas/zaselek/naselje/ulica se pridobi v okviru Tekmovanja za najbolj urejene vasi in objekte v občini Laško. Tekmovanje se prireja v okviru vsakoletne akcije Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna, priznanja na občinskem nivoju pa se po zaključku tekmovanja podeljujejo v novembru na proslavi ob občinskem prazniku.

Med predlogi, ki so prispeli na javni natečaj, je komisija na podlagi kriterijev kot najboljšo rešitev izbrala predlog Vanje Milosavljević, univerzitetne diplomirane inženirke arhitekture. Izbrana tabla predstavlja inovativno rešitev, hkrati pa je stroškovno in izvedbeno učinkovita.

Samo idejno zasnovo avtorica predstavlja takole:

"Pri oblikovanju table za najlepše urejeno ulico, vas ali zaselek v občini Laško sem se osredotočila na dve dejstvi, da za vsako urejeno sosesko stojijo ljudje, ki tam živijo in skrbijo za svoje okolje ter da zmaga prinaša tudi odgovornost. Torej, želela sem oblikovati tablo, ki ne bi samo pričala o lepem dosežku krajanov, temveč bi jih vzpodbudila, da stanje tudi vzdržujejo.Nastal je OKVIR. Okvir brez slike. Tabla nam informacije o zmagovalcu ne poda s suhoparnim besedilom, ampak nas s svojo obliko vabi h gesti, s katero počastimo zmagovalce – pokukamo skozi okvir in vstopimo v živo sliko.
Z zadržanostjo pri izboru materialov in njihovi obdelavi ni moteča v okolju, bodisi v ruralnem ali urbanem. Tabla je sestavljena iz dveh ključnih elementov, okvirja iz kakovostnega hrastovega lesa velikosti 40 cm x 40 cm ter kovinske podkonstrukcije, na katero bo leseni okvir pritrjen.
Table bodo nameščene na mestih, kjer jih bo lahko videlo čim več ljudi, ob sprehajalni poti, ob križišču poti, v parku, ob vstopu v vas ali podobno. In ker ne uokvirjamo samo slik, ampak tudi vedute, bi bilo smiselno tablo postaviti na točko, od koder se odpre lep razgled na nagrajeno območje. Tablo lahko celo usmerimo v določen element v prostoru, ki daje okolici še posebno težo. In ko mimoidoči pogleda skozi okvir, zagleda, na primer, lepo staro drevo, vodnjak, cerkev ali klopco, kjer si je moč odpočiti.
Seveda pa vsak kip, spomenik, markacija zahteva vzdrževanje. In v primeru table, ki označuje, da v določenem okolju živijo skrbni in urejeni ljudje, bodo za vzdrževanje, verjetno brez posebnih zahtev, poskrbeli kar ponosni lastniki nagrade sami."

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.