Page 23 - LaskiBilten_st96_NR
P. 23

STIK

                                               pridobivanja certifikata kakovosti za vo-
                                               dena doživetja. Predavanje je vključevalo
                                               pregled dokumentacije, kriterije ocenje-
                                               vanja, predstavitev dobrih praks ter ne-
                                               pogrešljive nasvete za uspešnejše sodelo-
                                               vanje s ponudniki.
                                                  27. maja se je na Kmetiji Plahtica v
                                               okviru projekta sodelovanja »Ko zadi-
                                               šijo zeli« odvijala delavnica z naslovom
                                               »Zelišča, praznični rituali in etnobotni-
                                               ka« ter gastronomsko doživetje zgodo-
                                               vinskih jedi – nekatere od njih so bile
                                               razvite v sodelovanju z dr. Jankom Ro-   Laško prsjačo pripravlja Društvo ROSA
                                               detom in prvič predstavljene na delav-
                                               nici Kulinarično-zeliščno popotovanje    skih dobrot v parku Brdo pri Kranju.
                                               skozi čas, na območju nekdanje kartuzi-  Na predstavitveno-prodajni prireditvi je
                                               je Jurklošter, 25. 8. 2018. V letu 2019 je   v izjemnem ambientu sodelovalo preko
                                               Eliksir dolgega življenja, ki ga po starem   40 različnih ponudnikov, ki so vključeni
       Okušanje zgodovinskih jedi na Zeliščni kmetiji Plah-  kartuzijanskem receptu pripravlja Zelišč-  v teritorialne blagovne znamke iz celotne
       tica                                    na kmetija Plahtica, prejel certifikat ka-  Slovenije. Poudarek je bil na ponudbi ži-
       ponudnikov LAS Raznolikost podeželja    kovosti znamke Okusiti Laško. Za kartu-  vilskih izdelkov. Dogodka so se udeležili
                                                                                        predstavniki STIK-a Laško ter Čebelar-
       v Laški hiši. Ob okušanju in spoznavanju   zijansko Olla potrido in medeni štrukelj   stvo, lectarstvo in apiturizem Šolar, Do-
       bogate ponudbe znamke Okusiti Laško     s pregreto smetano je Svet kulinaričnih   mačija Aškerc ter Kmetija Pr‘Kofetl ter s
       so udeleženci dogodka razvili številne   doživetij, d. o. o., prejel certifikat kakovo-  svojo ponudbo navdušili številne kupce
       ideje, kako v novem programskem ob-     sti v letu 2021. Obiskovalci dogodka so   in obiskovalce parka.
       dobju strniti vrste in s pomočjo LAS pro-  bili navdušeni tako nad ponudbo Zeli-    Želimo vam prijetne poletne dni. Va-
       jektov še povečati samooskrbo s hrano.  ščne kmetije Plahtica kot nad okusi cer-  bimo vas k spremljanju FB Okusiti La-
         19. maja smo se udeležili 6. srečanja   tificiranih jedi. Povabljeni k njihovemu
       koordinatorjev Mreže teritorialnih ko-  okušanju tudi vi.                        ško, kjer za vas pripravljamo pregled naj-
       lektivnih blagovnih znamk, ki je pote-     28. maja smo na povabilo Razvojne     boljših sezonskih okusov Laškega.
       kalo v destinaciji Sevnica. Ilona Ster-  agencije Sora, d. o. o., dobili priložnost,   Marina Bezgovšek in Polona Zorko,
       mecki je zbranim predstavila postopke   da se predstavimo na Dnevu sloven-              koordinatorici KBZ Okusiti Laško





       V LAŠKI HIŠI VSE BOLJ

       ŽIVAHNO


         V trški hiši, ki na Mestni ulici v centru
       Laškega stoji že od 18. stoletja in se po
       novem imenuje Laška hiša, se je v zad-
       njih dveh mesecih veliko dogajalo.
         V začetku aprila jo je obiskala skupi-
       na iz Ormoža, ki je prišla na ogled dob-












                                               rih praks Lokalne akcijske skupine (LAS)   njaje starih sort, pomembno pa prispeva-
                                               Raznolikost podeželja. V Laški hiši so   jo tudi k prehranski samooskrbi.
                                               skupino pričakale sveže pečene pogače       Strokovno ocenjevanje v okviru kolek-
                                               izpod rok Društva kmečkih žena Rosa.     tivne blagovne znamke Okusiti Laško se
                                               Le-te so redne obiskovalke Laške hiše in   je prav tako odvilo v prijetnem ambien-
                                               so v aprilu poleg peke velikonočnih dob-  tu Laške hiše, kjer je strokovna komisija
                                               rot izvedle tudi predsetveno druženje,   ocenjevala 25 prijavljenih pridelkov, iz-
                                               katerega namen je bil predvsem izmenja-  delkov in jedi lokalnih ponudnikov.
                                               va semen in sadik starih avtohtonih sort.   V maju je Laška hiša zopet gostila do-
                                               Prav takšna druženja so ključna za ohra-  godek LAS Raznolikost podeželja. Ude-

                                                                                                                           23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28