Page 15 - LaskiBilten_st91_NR
P. 15

PODEŽELJE / TURIZEM

                             Na šmohorsko nedeljo se je prosilo ža-   Sejemo pa tudi kolerabo.
                             njice.                                   V juliju obiramo ribez, aronijo in bezeg.
                             Ko zlato pšeničko smo poželi, v snope    Dozorijo hruške kot so julijska lepotica in zelenke ter zgodnje
                             povezali, z volovsko vprego pod kozo-  sorte jabolk, beličnik in jakopovke.
                             lec pripeljali, s podajačem gospodarju   Nabiramo zelišča: šentjanževko, rman, materino dušico, dob-
                             v roke ga podali, ki v štantu na hlapcu   ro misel, tavžentrože.
                             je stal in snopje med late dajal. Če je bil   Do 10. avgusta, ko goduje sv. Lovrenc, velja, da mora biti sta-
                             kozolec poln, lahko se je bahal. Kje so   rina pokošena. Komur to ni uspelo, so mu sredi nepokošenega
       zlati časi, ko vsak klasek se je pobral, da z njega kruhek je nastal.   travnika postavili Lovrenca - v obliki strašila – in to je bila za
         Ob sv. Jakobu in sv. Ani pravijo: »Zori ali zgori«. To je tudi čas   gospodarja velika sramota.
       za setev repe, kajti v avgustu je že pozno. Pregovor pravi: »Lo-
       vrenčeva repa (10. avgust) je malokdaj lepa.«                                                         Marjanca Deželak






          SLOVO POLETJU



            Turistično društvo Rimske Toplice in Aqua Roma vabita na tradicionalno
          prireditev Slovo poletju 2022.
            V petek, 26. avgusta, pripravljamo nočno kopanje, ki ga bomo popestrili s
          spremljevalnim programom. V soboto, 27. avgusta, pa vas vabimo na ogled
          ali sodelovanje na turnirju v odbojki na mivki ter animacijo ob bazenu.
            Vljudno vabljeni!
                                                                  Miha Gartner




       KULINARIČNI FESTIVAL                    fi, na čelu katerih je stal Marko Pavčnik,   Poleg izpeljank »ulične hrane«, ki so v
                                               Laščan, ki sodi med prvo deseterico naj   ospredje postavile sestavine iz vrha ku-
       GUŠTFEST PONOVNO V                      slovenskih chefov.                       linarične piramide Laškega, kot so pivo,

                                                  Kulinarika je bila letos vsekakor no-
       LAŠKEM!                                 silna tema GuštFesta. Kar 5 vrhunskih    med, zelišča in pregreta smetana, je bila
                                                                                        predstavljena tudi kolektivna blagovna
                                               slovenskih chefov, ki jih združuje naziv   znamka Okusiti Laško in lokalne dob-
         V soboto, 11. junija, je bilo v centru   članstva v združenju JRE, je na GuštFe-  rote, ki so jih obiskovalcem predstavlja-
       Laškega res živahno. Če je dopoldanski   stu v Laškem kreiralo vsak svojo »ulično   li certificirani nosilci kolektivne blagov-
       utrip narekoval odličen Pisani balon, ki                                         ne znamke Okusiti Laško. Od žganja, do
       je privabil družine in razveselil najmlaj-  jed«.  Uroš ŠTEFELIN  iz  Hiše  Linhart,   medu in medenih izdelkov, testenin, čaj-
       še, je bil popoldansko-večerni termin   Marko MAGAJNE iz Galerije okusov,        nih mešanic, sokov in dekorativnih iz-
       rezerviran za kulinarične navdušence    Jakob PINTAR iz TaBar-ja, Filip BREZ-    delkov ter naravne kozmetike – vse in še
       in ljubitelje nostalgije. Po kar dveh le-  NIK iz Hiše Raduha. In že prej omenjeni   več je svoje mesto našlo na tematski Ave-
       tih premora zaradi vsem dobro znanega   domačin Marko PAVČNIK iz restavraci-     niji Okusiti Laško, ki je obiskovalce festi-
       razloga je letos končno bil znova čas za   je Pavus na gradu Tabor Laško in bistroja   vala nagovarjala k spoznavanju in naku-
       festival GuštFest. Ulice Laškega so prep-  Lalú. Vsi ti so v Laško na sončno soboto   pu izdelkov vrhunske kvalitete lokalnega
       lavile kulinarične dobrote, ki so jih za   privabili številne gurmanskega razvaja-  porekla, označene s certifikatom kakovo-
       vse »guštne« ljudi pripravljali JRE che-  nja željne obiskovalce.                sti Okusiti Laško.



























       GuštFest 2022 – bilo je »guštno« in bilo je res »luštno«.

                                                                                                                           15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20