Page 14 - LaskiBilten_st91_NR
P. 14

PODEŽELJE









       OHRANIMO TRAVNIŠKE                      oživljanje in vzdrževanje sadnih dreves

       SADOVNJAKE                              in s tem ohranjanje lokalno prilagojenih
                                               sort sadnih dreves. Tako smo v februarju
                                               pripravili delavnico obrezovanja oz. zim-
         Visokodebelni travniški sadovnjaki so   ske rezi v travniških sadovnjakih, marca
       izjemno pomembni za ohranjanje bio-     smo izvedli delavnico  cepljenja sadnih   Okuliranje
       diverzitete in predstavljajo pomemben   dreves v travniških sadovnjakih, junija   rezi v travniških sadovnjakih, konec ju-
       element kulturne in naravne dedišči-    je bil izveden prikaz poletne oz. zelene   lija pa smo prikazali še okulacijo oz. po-
       ne podeželja. Žal opažamo, da se v zad-                                          letno cepljenje sadnih dreves v travniških
       njem času številni travniški sadovnjaki                                          sadovnjakih. Delavnice je vodil strokov-
       ne vzdržujejo več tako kot včasih in te-                                         njak Adrijan Černelč, mag. kmetijstva
       žijo k propadanju. Na KGZS-Zavod CE                                              iz Kozjanskega parka. Izvedli smo jih v
       smo zato pripravili štiri praktične delav-                                       okviru projekta Inovativni pristopi kme-
       nice s prikazi, s katerimi smo pripomog-                                         tovanja za ohranjanje narave na kmetiji
       li  h  krepitvi  znanj  lastnikov  travniških                                    Zeme v Stopcah in na kmetiji Žerjav v
       sadovnjakov, mladih kmetov in ostalih                                            Vojniku. Udeleženci so izkazali velik in-
       zainteresiranih udeležencev. Na delavni-                                         teres za tovrstna znanja in so bili nad iz-
       cah so bila predstavljena opravila, ki so                                        vedbo delavnic navdušeni. Pripravili smo
       v travniških sadovnjakih pomembna za                                             tudi izobraževalne videe iz vsake delav-

                                                                                        nice, ki si jih lahko ogledate na YouTube
                                                Cepljenje
                                                                                        kanalu KGZS-Zavod CE.
                                                                                           V septembru kot zaključek teh delav-
                                                                                        nic pripravljamo še delovno ocenjevanje
                                                                                        jabolčnika in kisa iz jabolk travniških sa-
                                                                                        dovnjakov, kamor bodo udeleženci lahko
                                                                                        prinesli tudi svoje vzorce.
                                                                                                                 Špela Kukovič,
                                                                                                   terenska kmetijska svetovalka
                                                                                               KGZS-Zavod CE, Izpostava Laško
                                                                                                             Foto: Vesna Čuček
       Zimska rez                              Zelena rez




       DRUŠTVO KMEČKIH                            Pot smo nadaljevale proti Logarski do-  Čas od sv. Vida do sv. Lovrenca

       ŽENA ROSA                               lini, kjer nas je ob poti pričakal lokalni   Sv. Vid je češenj sit. V času češenj lah-
                                               vodič, pastir Nejc. Seznanil nas je z zani-
                                               mivostmi Solčave. Skupaj smo se odpelja-  ko pripravimo posebno jed, imenovano
       Po Zgornji Savinjski dolini             li do Špele Orešnik, mojstrice polstenja.   črešnjuc.
                                               Navdušila nas je z mnogimi unikatnimi
         Članice Društva kmečkih žena Rosa                                                Za črešnjuc potrebujemo:
       smo se v torek, 19. julija, odpravile   izdelki iz ovčje volne.                    0,5 kg češenj
       na strokovno ekskurzijo po Zgornji         Po panoramski cesti, ki nas je vodila   ščep soli
       Savinjski dolini.                       med biseri narave in kulturne dedišči-     ščep sladkorja
         V Zadrečki dolini smo se ustavile na   ne, smo prispele do konca poti. Od da-    0,5 l mleka
       kmetiji Kočnar. Gospodinja Urška nam    leč smo opazovale slap Rinka, ki sodi      2 žlici ajdove moke
       je predstavila dejavnosti na kmetiji, na   med najvišje slapove v Sloveniji (90 m) in
       kateri se poleg govedoreje ukvarjajo tudi   Kamniško-Savinjske Alpe.               Na češnje nalijemo toliko vode, da so
       s predelavo mleka. Odlične mlečne izdel-   Ekskurzijo smo zaključile na turistični   pokrite in jih skuhamo. V mleku raz-
       ke smo tudi poskusile.                  kmetiji Prušnik s poznim kosilom. Sledil   žvrkljamo ajdovo moko, pustimo, da
         V Gornjem gradu smo obiskale zna-                                                še malo vre, dodamo sol in sladkor.
       menito katedralo in si ogledale urejen ze-  je občni zbor, na katerem smo se dogo-  Po potrebi še lahko prilijemo mleko.
       liščni vrt z mnogimi zelišči. Deležne smo   vorile, da bomo v naše društvo povabile   Za črejšnjuc so najboljše črnice.
       bile tudi pokušnje odličnih dobrot.     nove članice. Vabljene vse kmečke ženske
         Na kmetiji Jurjevec smo pod vodstvom   in dekleta, da se nam pridružite, kot vidi-  24. junija je kres, pravijo: »Na kres se dan
       gospodarja Edija spoznale marljivo dru-  te, se imamo luštno!                    obes!«
       žino, ki je predana turizmu, postregli pa                                        To je čas, ko se dan začne krajšati in noč
       so nam tudi malico.                                                  DKŽ Rosa    daljšati.

       14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19