Page 24 - LaskiBilten_st85_NR
P. 24

STIK

       MED IN MLEKO                            zaradi prostorske omejenosti pričujoče-  KMETIJA KORBAR
                                               ga članka podrobneje predstavili v nas-
       V OKUSIH LAŠKEGA                        lednji številki Laškega biltena. Na sple-   Na kmetiji Korbar nad Radečami se

                                               tni strani www.lasko.info/gastronomija   ukvarjajo s prirejo in predelavo mle-
                                               so  predstavljeni kontakti vseh  tistih lo-  ka na tradicionalen način. Znani so po
                                               kalnih čebelarstev, ki so za čebelje pri-  pregreti smetani, skuti, kuhanemu maslu
                                               delke in medene izdelke prejeli certifikat   (ghee maslo), kisli smetani, probiotične-
                                               kakovosti znamke Okusiti  Laško.  Z re-  mu jogurtu in pehtranovih štrukeljcih s
                                                                                        pregreto smetano. Vsi našteti izdelki so
                                               dnim uživanjem čebeljih darov je pot do   prejemniki certifikata kakovosti znam-
                                               zdravja kratka, kratka pa je tudi pot do   ke Okusiti Laško, nekateri so prejeli tudi
                                               lokalnih čebelarstev, kjer se lahko s temi   najvišja priznanja na ocenjevanju Dobrot
                                               darovi po predhodnem dogovoru oskrbi-    slovenskih kmetij. V novejši ponudbi so
                                               te. Nekateri so vam na voljo tudi v TIC-u   še mladi siri, sir za žar in predpripravlje-
                                               Laško in TIC-u Rimske Toplice, na sredi-  ni skutni štruklji. Izdelke je možno ku-
                                               nih Domačih kotičkih, na Laškem sejmu    piti  na  Domačem  kotičku,  vsako  sredo,
                                               ter v trgovinah Katka in Mercator - sa-  na zgornjem vrtu stavbe Savinja, od 9. do
                                               mopostrežba Laščanka. Dostopni so tudi   11. ure. Na voljo so tudi najavljenim obi-
                                               v spletni trgovini www.lasko.info/trgovi-  skovalcem kmetije, izberete pa lahko tudi
                                               na.                                      pogostitve manjših skupin na vaši loka-
         Med  in  mleko  sta polna  simbolnih                                           ciji.
       pomenov zdravja in dobrega življenja.
       Biblična dežela, v kateri se cedita med   KMETIJA KNEZ
       in mleko, je še danes obljuba posebne-     Knezovi so poznani predvsem po pri-
       ga razkošja. V pričujoči številki Laške-  reji kravjega mleka, ki ga na tradiciona-
       ga biltena vas vabimo k spoznavanju     len način predelujejo v sladko skuto in
       žlahtne ponudbe različnih vrst mleka    pregreto smetano. Kvaliteto obeh izdel-
       in mlečnih izdelkov s certifikatom ka-  kov krona najvišje priznanje na ocenje-
       kovosti znamke Okusiti Laško. Celotna   vanju Dobrote slovenskih kmetij. Oku-
       ponudba združuje nostalgijo preteklosti   site  ju  lahko  tudi  v  destinacijski  sladici
       z ritmom sedanjosti in izzivi prihodno-
       sti. Malo je živil, ki bi nam tako samo-  – Thermanini Laški medenki.
       umevno in enostavno popestrile jedilnik
       kot nam jih lahko mlečni izdelki. Njiho-
       vo vključevanje v vsakdanjo prehrano pa
       ni pomembno le za ohranjanje dobrega                                             Kontakt: Feliks Korbar,
       počutja in odkrivanje novih kulinaričnih                                         Močilno 23, 1433 Radeče,
       užitkov. Reja živali je pomembna tudi za                                         tel.: 041 533 896, 041 901 477;
       ohranjanje kulturne krajine naše desti-                                          pogostitve: 031 783 067,
       nacije, saj bi bile številne površine zara-                                      e-pošta: feliks.korbar@gmail.com
       di neprimernosti za drugačno kmetijsko
       dejavnost opuščene.
                                                                                        KMETIJA HRASTNIK










                                                  Poleg pregrete smetane in sladke sku-
                                               te so certifikat kakovosti znamke Okusi-
                                               ti Laško prejeli tudi mladi sir, mladi sir z
                                               drobnjakom, pirini žepki s pregreto sme-
                                               tano, pirini štruklji s pregreto smetano in
                                               pirini skutni štruklji. Navedeni predprip-
                                               ravljeni štruklji vam omogočajo lahko in
                                               hitro pripravo zelo okusne glavne jedi ali
                                               priloge s pridihom laške tradicije.

         A preden vam razkrijemo, kako belo
       poživlja telo, vas vabimo k obisku lokal-  Kontakt: Ivanka Knez,
       nih čebelarstev, ki prav v teh dneh kon-  Gozdec 18, 3270 Laško,
       čujejo z letošnjim točenjem medu. Nji-  tel.: 070 390 102, e-pošta: ivanka.
       hovo pestro in obsežno ponudbo bomo     knez36@gmail.com

       24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29