Page 19 - Laski_Bilten_st74
P. 19

PODEŽELJE / THERMANA











       TRETJE OCENJEVANJE OKUSITI LAŠKO


       Jedi in pijače postrežene na gostinski način in prva Hiša gastronomije


         V začetku septembra je ponovno pote-
       kalo ocenjevanje za pridobitev certifikata
       kakovosti KBZ Okusiti Laško. Tokrat so                                           Pavus – prvi prejemnik certifikata Hiša gastronomije
       potekala štiri ocenjevanja hkrati: za pre-                                          Komisija pa je še posebej razglasila, da
       hranske izdelke, za rokodelske izdelke, za                                       je gostinski ponudnik Pavus primer dob-
       jedi in pijače postrežene na gostinski na-                                       re prakse vrhunske restavracije in prvi
       čin ter za prvo Hišo gastronomije.                                               prejemnik certifikata Hiša gastronomi-
         Na ocenjevanje za prehranske izdelke                                           je. Iskreno si želijo več tovrstnih gastro-
       je prispelo 61 pridelkov in živilskih iz-                                        nomskih ponudnikov v Laškem in na-
       delkov. Strokovna komisija je pozitivno                                          sploh v Sloveniji.
       ocenila 59 izdelkov, neocenjena sta bila 2                                          Eko ponudniki, ki imajo pozitivno
       izdelka, ki imata možnost nadgradnje in                                          ocenjene izdelke in pridelke so bili v sep-
       ponovne ocenitve.                                                                tembru vabljeni na prvi Praznik ekolo-
         Komisija je izpostavila kakovost čajev,                                        ških kmetij v Laškem ter skupaj z ostali-
       ajdovega kruha z orehi, izdelke iz postrvi,   Komisijo sestavljajo: doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec,   mi na nostalgično-kulinarično prireditev
                                               Franc Jezeršek, Mojca Polak
       vrtnin ter kite česna in čebule. Kot zelo                                        Guštfest, kjer so predstavili svoje kakovo-
       kakovostni so bili označeni tudi izdelki iz   Trije  gostinski ponudniki: Therma-  stne izdelke in pridelke.
       mleka, predvsem pregreta smetana, skuta   na Laško, Rimske terme in Kmetija Ve-     Nekaj ponudnikov lahko vsako sredo,
       in ghee maslo. Pohvalili so tudi Prsjačo.   senjak – Ekotur so bili za jedi in pijače   med 9. in 11. uro obiščete tudi v Doma-
         Na ocenjevanje za rokodelske izdelke   postrežene na gostinski način vsi pozitiv-
       so prispeli štirje unikatni izdelki ene po-  no ocenjeni. Člani so bili zelo zadovoljni   čem  kotičku  na  zgornjem  vrtu  Savinje,
                                                                                        pri TIC-u Laško.
       nudnice.                                z raznolikostjo ponudbe jedi in pijač.
                                                                                           Operacijo Okusiti raznolikost podeže-
                                                                                        lja, katere vodilni partner je Občina La-
                                                                                        ško, ostali partnerji pa so STIK Laško,
                                                                                        KGZS - Zavod CE in Thermana, d. d., so-
                                                                                        financirata Republika Slovenija in Evrop-
                                                                                        ska unija iz Evropskega sklada za regio-
                                                                                        nalni razvoj.
                                                                                                                 Polona Zorko,
                                                                                                 koordinatorka ocenjevanja KBZ
                                                                                                                 Okusiti Laško
       Prsjača in kita česna ter čebule                                                                       Foto: Rok Deželak




       KAKŠNI SO OKUSI                         močjo katerih bomo na primer do konca    lavnic in predavanj, ki so bile namenjene
                                               leta obogatili ponudbo v Vrtu medovitih   širšemu krogu udeležencev iz lokalnega
       LAŠKEGA                                 rastlin v Zdraviliškem parku. V slednjega   okolja in so bile tudi povsem brezplačne.
                                               smo na podlagi tovrstnih povezovanj pre-  Ponudili smo delavnico »chefa« Amid-
       V THERMANI?                             ko evropskih projektov že dodali fitnes na   žića, ki je predaval o novodobnih pre-

                                               prostem, park smo nedolgo nazaj polepšali   hranskih praksah in raznovrstnih ome-
         Družba Thermana, d. d., med svoje     s cvetličnimi gredicami, ki so del celostno   jitvah, ki dandanes pogosto narekujejo
       vrednote prišteva lokalno sodelovanje   zasnovane hortikulturne strategije …     kulinarično ponudbo, kot so npr. aler-
       in povezovanje. Na to, da navedeno ni      Projekt, pri katerem  prav  tako sode-  gije, prakse, kot so veganstvo, vegetari-
       le puhlica na papirju, temveč družba to   lujemo kot partnerji, je projekt Okusiti   janstvo … Priznana predavateljica Moj-
       usmeritev živi tudi v praksi, kažejo šte-  raznolikost podeželja,  posledica  kate-  ca Polak iz Višje šole za gostinstvo in
       vilna sodelovanja v projektih znotraj in   rega je vzpostavitev kolektivne blagovne   turizem je delavnico izvedla na podlagi
       izven meja naše občine, podpora, ki jo   znamke Okusiti Laško, nastanek verig, ki   sestavin, ki jih je dr. Bogataj v prehran-
       izkazujemo številnim društvom in posa-  povezujejo lokalne dobavitelje in odku-  sko piramido Laškega umestil zelo vi-
       meznikom, ki v kraju skrbijo za športni,   povalce, raznolika promocija gastrono-  soko. Udeleženci so tako izvedeli, kako
       kulturni, turistični utrip in razvoj.   mije, tipične za Laško …                 kreativno v svojo ponudbo vpletati med,
         Predstavljamo tudi  partnerja Obči-      V sklopu svojih aktivnosti je Therma-  pivo in zelišča. Za piko na i smo se od
       ne Laško v več evropskih projektih, s po-  na, d. d., doslej organizirala kar nekaj de-  uveljavljene predavateljice Jasne Suha-

                                                                                                                           19 19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24