Page 27 - Laski_Bilten_st72_NR
P. 27

KULINARIKA / GOSPODARSTVO

                                                                                           8. marca letos pa je na Dvorcu Trebnik
                                                                                        potekal kulinarični večer pod njegovim
                                                                                        vodstvom. V 5 hodnem meniju z vinsko
                                                                                        spremljavo je uživalo 25 gostov, večer pa
                                                                                        je bil posvečen damam ob njihovem pra-
                                                                                        zniku. Gostje so bili nad kulinariko, ce-
                                                                                        lotnim večerom in odlično energijo nav-
                                                                                        dušeni.
                                                                                           Tomaža pri gastronomskem ustvarja-
                                                                                        nju navdihuje okolje, ki nam skozi vse leto
                                                                                        ponuja obilo raznolikih surovin. Navdi-
                                                                                        hujejo ga tudi chefi, ki iz raznovrstnih se-
                                                                                        stavin pripravljajo zanimive, nenavadne,
                                                                                        vrhunske in »drugačne« krožnike. Vse
                                                                                        to Tomaža vsakodnevno spodbuja k ci-
                                                                                        lju, da bi nekoč vodil svojo restavracijo.
                                                                                        V bližnji prihodnosti pa si želi nabrati čim
                                                                                        več izkušenj, tudi izven Slovenije, v desti-
                                                                                        nacijah, ki so morebiti nam manj poznane.
                                                                                        Poleg študija se Tomaž trenutno ukvar-
                                                                                        ja tudi z raznimi cateringi, v katerih se
                                                                                        predstavlja z izbranimi jedmi in tehnika-
                                                                                        mi priprave jedi pred gosti. Pri tem izbi-
                                                                                        ra pristop domačnosti in svežih surovin,
                                                                                        ki ljudem predstavljajo nekaj drugega,
                                                                                        kot so morda navajeni doma. Za piko na
                                                                                        i temu članku naj vam izdam, kako je na
       kar 450. V kategoriji sladic sta v konku-  še posebej ponosen, saj je bila pot do nje   njegovem zadnjem cateringu izgledala
       renci 17 ekip (v nekaterih so bili tudi pro-  strma. Zahtevala je veliko priprav, znanja   sladica. Goste je navdušil ajdov mousse z
       fesionalni slaščičarji!) dosegla odlično 2.   in truda, kar pa se je na koncu poplača-  gelom borovnice in smrekovih vršičkov,
       mesto. »Po dolgem in nestrpnem čakanju   lo, saj sem srebro osvojil na enem najbolj   obdan z ajdovo pokovko.
       sem na velikem ekranu pred 600 ljudmi,   cenjenih tekmovanj,« je o zmagi na Nizo-
       vključno z mentorji in sošolci, videl svoje   zemskem povedal Tomaž, ki nikakor ne                                NPT
       ime ob srebrni medalji. Na to medaljo sem   spi na lovorikah.                              Foto: Arhiv Tomaža Hohkrauta






       LAŠKI PODJETNIKI Z GOSPODARSKO RASTJO                                            tega je bilo 29 novih zaposlitev ali 3-krat
                                                                                        več kot leto prej. Povprečna bruto plača
       PREHITELI LAŠKE DRUŽBE                                                           pri  laških  podjetnikih  je  znašala 1.053
                                                                                        evrov in je bila izenačena s slovenskim
         Na podlagi podatkov iz letnih poročil   nih dejavnosti, ki so najbolj izvozno us-  povprečjem pri podjetnikih, a za četrtino
       za leto 2018, ki so jih gospodarske druž-  merjene tudi v slovenskem merilu. Leto   nižja kot pri laških družbah.
       be (v nadaljevanju družbe) in samostoj-  2018 je v zelenih številkah zaključilo 68   Več podrobnih podatkov o rezultatih
       ni podjetniki (v nadaljevanju podjetniki)   % družb, neto čisti dobiček je znašal 5,5   poslovanja poslovnih subjektov laške ob-
       predložili Agenciji Republike Slovenije za   milijona evrov, ki se je v primerjavi z le-  čine je v Informaciji o poslovanju gospo-
       javnopravne evidence in storitve (v nada-  tom prej le minimalno povečal. V laških   darskih družb, samostojnih podjetnikov
       ljevanju AJPES), je lani v laški občini po-  družbah je bilo lani 1.696 zaposlenih ali   in zadrug v savinjski regiji v letu 2018, ki
       slovalo  207 družb in 340 podjetnikov.   33 več kot leto prej. Rast novih zaposlitev   jo najdete na portalu AJPES www.ajpes.
       Ekonomska moč je predvsem v rokah       se je v primerjavi z letom prej prepolovi-  si. Individualni podatki iz letnih poročil
       družb, ki so lani ustvarile 84 % vseh pri-  la. Povprečna bruto plača pri laških druž-  posameznih poslovnih subjektov so jav-
       hodkov, vendar pa so bili po gospodarski   bah je znašala 1.408 evrov, kar je za 244   no objavljeni in brezplačno dostopni na
       rasti uspešnejši podjetniki, medtem ko se   evrov manj od slovenskega povprečja.  portalu AJPES v aplikaciji JOLP. Vsem,
       je rast pri družbah nekoliko umirila.      Podjetniki laške občine so v letu 2018   ki  se  med  bilančnimi  podatki  ne  znaj-
         Družbe laške občine so v letu 2018    ustvarili 30 milijonov evrov prihodkov   dejo najbolje, omogoča AJPES orodje za
       ustvarile 152 milijonov evrov prihodkov   ali 16 % več kot v letu prej. Večina (84 %)   hiter pregled poslovanja in poglobljeno
       ali 8 % več kot v letu prej. Večino pri-  podjetnikov je preteklo leto končalo v   analizo Fi=PO AJPES (Finančni Pomoč-
       hodkov so ustvarile s prodajo na doma-  pozitivnih številkah, neto podjetnikov   nik), ki na enem mestu združuje vse, kar
       čem  trgu (122 milijonov  evrov).  Izven   dohodek je znašal 2,2 milijona evrov, kar   morate vedeti o poslovanju poslovnih su-
       Slovenije ustvarijo skromen promet, a   je 7 % več kot leto prej. Dobri dve tretji-  bjektov, na voljo pa so že tudi nove boni-
       prodaja na tujih trgih vztrajno raste, lani   ni podjetnikov sta poslovali brez dodatne   tetne ocene S.BON AJPES.
       za 12 %. Največji delež prihodkov na tu-  delovne sile, medtem ko je bilo pri pre-                       Andreja Topole,
       jem trgu ustvarijo družbe iz predeloval-  ostalih podjetnikih 245 zaposlenih. Od                  AJPES, izpostava Celje

                                                                                                                           27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32