Page 25 - Laski_Bilten_st72_NR
P. 25

PODEŽELJE

       NAGRAJENI OKUSI                         la s kuhalnico potapljati smetano v mle-
                                               ko. To sva morali narediti večkrat in zelo
       Z NAŠIH KMETIJ                          pogosto, da se smetana ni zažgala. Sme-
                                               tano smo dodajali najrazličnejšim jedem
         V zadnjih dneh maja je na Ptuju spet   in to je bila prava poslastica,« se spomi-
       zadišalo po dobrotah slovenskega pode-  nja in ne skriva veselja ob prejetih pri-
       želja, saj so tam gostili že tradicionalno   znanjih.
       razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Le-    V naših krajih pregreta smetana še
       tos že trideseto po vrsti. Začelo se je s   vedno  velja  za  pravo  poslastico,  saj  je
       skromno razstavo kruhov, potem se je    odličen nadev za potice, zavitke, štruklje,
       razstava širila tako po raznovrstnosti iz-  pa tudi sestavina Laške medenke in dru-
       delkov kot tudi ozemeljsko, saj so jo za   gih hišnih jedi laških gostincev.
       svojo vzeli tudi mnogi kmetje iz Avstrije,   Na Knezovi kmetiji se ukvarjajo s pri-
       Madžarske in Hrvaške.                   rejo mleka, katerega del v okviru dopol-
         Na letošnji razstavi je bilo razstavlje-  nilne dejavnosti predelajo. Tudi njiho-
       nih skoraj tisoč izdelkov kmetic in kme-  va sladka skuta ima izvrsten okus in je   Ivanka Knez iz Gozdeca ob prejemu dveh zlatih pri-
                                                                                        znanj.
       tov, ki so na ocenjevanjih prejeli eno od   odlične kakovosti. Na to kaže tudi naj-
       priznanj. Na razstavnih prostorih po so-  višje možno število točk, ki jih je doseg-  Znak Dobrote slovenskih kmetij, pa
       banah in hodnikih mogočnega Minorit-    la na senzoričnem ocenjevanju Dobrote    naj bo zlat, srebrn ali bronast, nalepljen
       skega samostana smo lahko občudovali    slovenskih kmetij.                       na izdelkih s kmetij je zagotovilo, da gre
       izdelke iz žit, mesa in mleka, suho sadje,   Pridelujejo pa tudi piro in med izdelki,   za izdelke, katerih kakovost so potrdile
       kise, olja, konzervirano zelenjavo, vina in   ki jih ponujajo, so tudi takšni, malce po-  strokovne ocenjevalne komisije. Prido-
       sadna vina, sokove, kompote, marmela-   sebni, kot so pirini skutni štruklji in piri-  bljena priznanja so ponos kmetij in ve-
       de, žganja, čaje in medove.             ni štruklji s pregreto smetano. Ivanka jih
         Med tistimi, ki so prejeli zlato prizna-  pripravi iz domačih sestavin, gospodinje   lika promocijska priložnost za razvoj iz-
       nje, je bila tudi Ivanka Knez iz Gozdeca.   pa jih le skuhajo in izvrstna jed je prip-  delave in prodaje dobrot, ki predstavljajo
       Ne le eno, prejela je kar dve: zlato prizna-  ravljena.                          tudi del bogate kulturne dediščine naše-
       nje za pregreto smetano in zlato prizna-   Med letošnjimi nagrajenci z našega    ga podeželja.
       nje za sladko skuto.                    območja je tudi Matjaž Pikl s Šmohorja,     Obema nagrajencema iskreno čestita-
         Ivanko vonj pregrete smetane spremlja   ki je za svoje slivovo žganje prejel bro-  mo!
       že iz otroštva. »Mama mi je že kot majhni   nasto priznanje in tudi letos dokazal, da                   Jožica Krašovec,
       deklici dovolila, da sem ji lahko pomaga-  je vešč žganjekuhe.                                KGZ Celje, Izpostava Laško



                                                                      Letošnje popotovanje smo usmerili v prihodnost in predvi-
                                                                    deli črni scenarij izginotja medonosnih čebel in drugih opra-
                                                                    ševalcev. Spremembe, ki bi jih to povzročilo, smo udeleženci
                                                                    dogodka spoznavali tako, da smo okušali prepoznavne vsakda-
       KULINARIČNO-ZELIŠČNO                                         nje jedi tudi z okrnjenim izborom zelišč in drugih surovin za
                                                                    pripravo hrane. Dr. Janko Rode, ki je dogodek vsebinsko prip-
       POPOTOVANJE SKOZI ČAS                                        ravil, je nadvse zanimivo in poučno usmerjal pozornost zbra-
                                                                    nih v razmislek, kako je količina, kakovost in raznolikost vsak-

         V nedeljo, 19. maja 2019, se je v nekdanji kartuziji Jurkloš-  danjih jedi odvisna od naših, mnogokrat spregledanih, drobnih
       ter odvijala 2. zeliščna prireditev v sklopu operacije Integralni   pomočnikov. Kuharski mojster Branko Podmenik pa je s svo-
       turistični produkt zeliščarske dediščine, poimenovana Kuli-  jo ekipo zbrane ob mizi ponovno navduševal z odlično prip-
       narično-zeliščno popotovanje skozi čas. V okviru lanske pri-  ravljenimi jedmi. Prireditev je prispevala k počastitvi Svetov-
       reditve smo spoznavali in okušali jedi iz tistih zgodovinskih   nega dneva čebel (20. maj), ki tudi v življenju zelišč igrajo
       obdobij,  ki  so  vidno  zaznamovala  kulturno  krajino  območja   pomembno vlogo. O ostalih nepogrešljivih prispevkih medo-
       Jurkloštra in so povezana z obdobjem Keltov, obdobjem čašče-  nosnih čebel in divjih opraševalcev za naše zdravje in dobro po-
       nja Kibele in obdobjem prisotnosti kartuzijanov. Vse jedi je po-  čutje je spregovoril predsednik ČD Laško, Franci Šolar.
       vezovala tematika uporabe zelišč v njihovi pripravi.           Lanskoletno navdušenje otrok nad glasbeno-uprizoritveno
                                                                    zeliščno pravljico, je mojstrico pripovedovanja zgodb Jelko
                                                                    Kapun in glasbenika Dejana Jakšiča letos vodilo v nadgradnjo
                                                                    dogodka. V ta namen je gospa Jelka avtorsko zasnovala učno-
                                                                    delovne liste, ki bodo otroke razveseljevali tudi v prihodnje.
                                                                      Na prireditvi smo lahko prisluhnili tudi zgodbam zeliščnih
                                                                    vrtov in predstavitvam zeliščnih turističnih produktov, ki so
                                                                    nastali v prvi fazi operacije, na stojnicah pa so bile na voljo lo-
                                                                    kalne zeliščne in medene dobrote.
                                                                      Prireditev se je izvedla v okviru operacije »Integralni turi-
                                                                    stični produkt zeliščarske dediščine«, ki je delno financirana iz
                                                                    sredstev EU.
                                                                                                  Marina Bezgovšek, STIK Laško

                                                                                                                           25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30