Ko zadišijo zeli …

Operacija sodelovanja LAS – Podukrep 19.3
5 slovenskih in 2 bolgarska LAS-a se srečuje z enotnim izzivom, kako neizkoriščene potenciale izjemne biotske raznovrstnosti in tradicionalnih znanj s področja zeliščarstva in divjih želja spremeniti v razvojno priložnost. Zelišča in divje zeli imajo posebno mesto v tradiciji obeh držav, njihova ekološka pridelava in predelava pa je v času »industrijske pridelave in predelave« zelišč in izdelkov iz njih, ki je sicer cenovno ugodna, vendar je hkrati vprašljiva njihova kakovost.
 
Z operacijo se rešujejo specifične potrebe po krepitvi kakovostne pridelave in predelave žele z investicijami v ekološko pridelavo in predelavo žele, promociji ekoloških zelišč in divjih, prosto rastočih zelišč, izobraževanju in spodbujanju ekološke pridelave in predelave ter njihove uporabe, prenašajo se dobre prakse med LAS- i, iščejo povezave in nova znanja, krepijo zmogljivosti lokalnega razvoja, ki se bodo izvajale na območju vključenih LAS.
 
Z operacijo sodelovanja bomo prispevali k evropskemu zelenemu dogovoru, saj bomo bistveno prispevali k uresničitvi strategije od vil do vilic prek obravnave izzivov trajnostnih prehranskih sistemov in neločljivih povezav med zdravimi ljudmi, zdravimi družbami in zdravim planetom (povečanje biotske škodljivosti). Podpirali bomo nove priložnosti s ciljem zagotavljanja prehranske varnosti in trajnosti.
 
Cilji operacije so:
- Krepitev ekonomskih zmožnosti ekoloških kmetij; posodobitev in ureditev javne infrastrukture z namenom promocije zeliščarstva; vključevanje ekoloških in divjih zelišč v kulinarično ponudbo območja;
- krepi kompetenc in znanja na območju izvajanja operacij; prenos dobrih praks in njihova implementacija na območju posameznih LAS-ov;
- spodbujanje ekološke pridelave in predelave na območju posameznih LAS; vključevanje zelišč v terapevtske in sprostitvene namene.
 
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.
 
 
LOGO23
 

Laški bilten

Laški Bilten št. 9516.8.2023
je izšla 97. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPATIVNI PRORAČUN

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2023 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.