V spomin tragedije na Igrišah

Minulo soboto so se pohodniki, člani veteranskih združenj in občani Laškega, Hrastnika in Žalca zbrali na spominski svečanosti v počastitev spomina tragedije na Igrišah na nekdanji kmetiji Hribarjevih, kjer se je 7. marca 1943 zgodila tragedija, v kateri so izgubili življenje domači – oče Leopold, mama Marija, sin Franci, sosedov Ramšakov Franci in partizani Veličkove čete – Lojze Hafner - Veličko iz Hrastnika, Jože Košir iz Rečice in Štefan Vasle iz Zabukovice. Okupatorjevi vojaki so ta večer prišli po snežni sledi za partizani, ki so se ustavili na tej domačiji. Domačijo so obkolili in po streljanju tudi zažgali. Tragedijo so preživeli le partizan Jernej Košir – Johan in domači hčerki Slavica in Mimika, ki so ju odpeljali v celjski zapor – Stari pisker. Čez čas so Slavico, ki je bila noseča izpustili, Mimiko pa poslali v koncentracijski taborišči Ravensbruck in Auschwitz
Na ta tragičen trenutek danes spominja samo še granitna skala z imeni žrtev, medtem ko je požgane ruševine hiše, hleva in kozolca preraslo grmovje. V spomin na ta dogodek so občineLaško, Hrastnik in Žalec (domačija je na tromeji teh občin) v sodelovanju z združenji borcev za vrednote NOB organizirale spominsko svečanost s predhodnimi pohodi iz Hrastnika preko Kala, iz Laškega preko Zgornje Rečice in iz Žalca preko Zabukovice. Svečanost je bila kljub slabi vremenski napovedi vsebinsko bogata in spoštljiva do žrtev tragedije. Delegacija predsednikov združenj borcev za vrednote NOB – Danijela Kovač iz Hrastnika, Andrej Mavri iz Laškega in Marjan Vodeb iz Žalca, je k spomeniku žrtvam položila venec. V kulturnem programu so sodelovali Moški pevski zbor Laško, recitatorka Olga Markovič in Hermina Lipar z igranjem partizanskih pesmi na harmoniki. Zbrane je nagovoril Marjan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.
Udeleženci spominske svečanosti iz treh občin, med katerimi so bili tudi podžupan občine Laško Marjan Mačkošek, praporščaki borčevskih in veteranskih združenje in pripadniki spominske Revirske čete, so na spoštljiv način izrazili zahvalo igriškim žrtvam za njihov prispevek k osvoboditvi domovine. Pridružila sta se jim tudi minister Matjaž Han in župan Radeč Tomaž Režun.
Ponosni na svoje prednike so bili med prisotnimi hčerki Hribarjeve Slavke Majda in Mimike Verena, pa tudi sin preživelega borca te tragedije Jerneja Koširja Marjan.
 
Povzeto po besedilu Andreja Mavrija, foto: Gvido Jeran
igriše
igriše 1
igriše 2 b
igriše 3
 
 

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.