Proslava ob občinskem prazniku

7. novembra je bila v Kulturnem centru Laško proslava ob občinskem prazniku. Podeljena so bila priznanja za najlepše urejene zaselke in ulice, hiše, kmetije, javne objekte in podjetja. Podeljena so bila tudi občinska priznanja, in sicer en zlati grb, dva srebrna in trije bronasti grbi ter pet kristalnih grbov.
Proslava2016 1

Zlati grb je prejel Alojz Oberžan
za dolgoletno ustvarjalno delo na družbenem področju.

Lojze Oberžan je svojo celotno življenjsko in ustvarjalno pot zapisal Laškemu.
Osnovno šolo je obiskoval v Laškem, srednjo za pivovarstvo pa v Mariboru. Po zaključku šolanja se je zaposlil v Pivovarni Laško, kjer je najprej opravljal dela s svojega strokovnega področja, kasneje pa je vse do upokojitve delal na področjih, ki so ga veselila in kjer je lahko pokazal svoje talente. V času dela v ekonomski propagandi Pivovarne je doprinesel marsikaj na področju likovne umetnosti in estetske vzgoje oblikovanja.
V mladosti je bil aktiven na športnem področju kot član NK Laško, ter na glasbenem področju kot član skupine Safirji in še nekaj drugih sestavov. Sodeloval je tudi v raznih komisijah in organih občine.
Lojze Oberžan je bil pobudnik, soustanovitelj in nekaj časa tudi predsednik Kluba ljubiteljev Laškega piva, katerega namen je bil poleg promoviranja samega piva tudi promocija Laškega, kraja, kjer se vari pivo. Posebno vlogo pa je odigral v Turističnem društvu Laško in pri organizaciji tradicionalne prireditve Pivo in Cvetje. Dolga leta je bil član vodstva prireditvenega odbora. Bil je pobudnik več prireditev, kot je na primer Laščanijada, raznih tekmovanj v tem času, razstav in predstavitev ter pobudnik in več letni organizator Dneva Laščanov. Je med ljudmi, ki skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine, saj je avtor več različnih medijskih zapisov iz naše preteklosti, z namenom, da se ohranijo našim zanamcem.
Lojze Oberžan je tudi v času, ko uživa pokoj, zavezan našemu mestu in turistični ponudbi. Še vedno sodeluje pri Dnevu Laščanov, aktiven je pri raznih dogodkih, predvsem pa je neizčrpen vir znanja in idej, vezanih za naše mesto. Lojze Oberžan je letos praznoval 70. rojstni dan in v vsem tem času je doprinesel k razvoju, ugledu in prepoznavnosti naše občine.

Srebrni grb je prejel Cvetko Privšek za uspešno delo na športnem in družbenem področju.

Cvetko Privšek je član Strelskega društva Celjska četa Mala Breza že od rane mladosti. V njem je pričel aktivno delovati, trenirati in tekmovati na področju strelskega športa. Vključuje se tudi v rekreativne in tekmovalne aktivnosti na drugih športnih področjih.
Ker je udejstvovanje v športnih aktivnostih postalo sestavni del njegovega življenja, ni v njih deloval le kot tekmovalec. Kmalu se je pričel lotevati organizacije in vodenja različnih tekmovanj, ter si za posamezne športne panoge pridobil tudi licenco sodnika. Veliko truda posveča tudi skrbi za vzdrževanje objekta ter nenehnemu urejanju prostorov, posodobitvi opreme, vse za čimbolj nemoteno in uspešno delo vseh članov ter organizacijo različnih tekmovanj. Ko so leta 1999 pri Strelskem društvu Celjska četa Mala Breza iskali primernega človeka z znanji in izkušnjami za vodenje društva, so ga člani soglasno izvolili za predsednika. To funkcijo prizadevno opravlja že polnih 17 let.
Rezultati, ki jih dosega posamezno, kakor v ekipi, so zavidanja vredni in pripomorejo k uspehu celotne ekipe, v katerem koli športu. V Strelskem društvu Celjska četa Mala Breza je sedaj uspešen član ekipe, ki tekmuje v streljanju z zračno pištolo. Po njegovi veliki zaslugi je zelo majhno društvo postavil na zemljevid strelskih društev v Sloveniji, saj je verjel, da ima društvo potencial. Tako so cicibanke leta 2014 postale ekipne državne prvakinje, lansko leto pa je njegova hčerka Pia v kategoriji cicibank posamezno drugič zapored postala državna prvakinja. Članom in tekmovalcem veliko pomeni, da so se tudi po njegovi zaslugi in doseženih rezultatih po dolgih letih truda letos uvrstili v 1. B državno ligo z zračno pištolo.
Cvetko Privšek pa ni samo športnik po duši - rad sodeluje tudi pri skupini za obujanje starih šeg in delovnih opravil, še posebej pa z veseljem spremlja nastope in predstavitve vseh svojih skupin in igralcev ter jim stoji ob strani. Omeniti velja, da je tudi krvodajalec - kri je doslej daroval že 71-krat.

Srebrni grb je prejel Franc Rajh za požrtvovalno delo na socialno humanitarnem področju.

Franc Rajh je obiskoval osnovno šolo v Šentrupertu in Laškem. Poleg dela na domači kmetiji se je šolal za elektromehanika v Mariboru in vajeništvo opravljal v Rudniku v Laškem, kje se je leta 1971 po šolanju tudi zaposlil. Zaradi želje po nadaljnjem izobraževanju, se je zaposlil pri slovenskih železnicah, kjer se je med delom izobrazil za delovodjo električne smeri. Leta 1975 se je poročil. Je oče petih otrok. Leta 1977 se je zaposlil v Libeli Celje, po dveh letih se je ponovno vrnil v Rudnik Laško. Po zaprtju rudnika v Laškem je do upokojitve delal še v rudnikih v Hrastniku ter Senovem. Upokojil se je v letu 1996. V tem času je bil vseskozi družbeno politično aktiven. Deloval je v organih samoupravljanja. Aktiven je bil v takratnem zboru združenega dela, v sindikatu. Za požrtvovalno delo je prejel več priznanj. Vseskozi je pa je zelo aktiven tudi pri uresničevanju programov krajevne skupnosti.
Po rojstvu sina v letu 1993, ki se je rodil z diagnozo Downov sindrom, se še posebej ukvarja s pomočjo staršem na tem področju. Tako je v letu 1997 prevzel vodenje Društva Sožitje Občine Laško. Pod njegovim vodstvom se je to društvo razvilo v eno najboljših društev v Sloveniji. Sodeloval je tudi pri vodenju regijske zveze teh društev in zveze na nivoju države.
Kljub temu, da se je upokojil in v večji meri delo prepustil mlajšim, še vedno z nasveti in predlogi pomaga vsem, ki se obrnejo nanj.

Bronasti grb je prejel Bojanu Šipek za prizadevno delo na športnem in družbenem področju.

Bojan Šipek je v svojem preteklem šestletnem obdobju, ko je prevzel vodenje Športnega društva Rečica, ustvaril novo poglavje v smislu delovanja in razvoja društva. V tem času je skozi delovanje podoba društva presegla vse meje. Razvoj se kaže v novih pridobitvah kot je pokriti del z vso pripadajočo opremo, stalna urejenost in kar je najbolj pomembno, kraj in prostor sta množično obiskana. Prireditvi kot sta Eksplozija športa in Rečica fest dokazujeta, da lahko s skromnostjo in veliko odrekanja svojega prostega časa narediš v društvu in kraju zgodbo o uspehu, kar je Bojanu Šipku sigurno uspelo. Bojan je tudi aktivni član na drugih različnih področjih kot je delovanje v Občinskem svetu Občine Laško, Občinskemu štabu civilne zaščite, Svetu za preventivo v cestnem prometu, aktivno pa deluje tudi na področju razvoja Krajevne skupnosti Rečica.

Bronasti grb je prejel Boris Vrabec za uspešno delo na področju ljubiteljske fotografije.

Boris Vrabec, po poklicu elektrikar, je ljubiteljski fotograf, ki skoraj ves svoj prosti čas posveča fotografiji. Začetki njegovega ukvarjanja s fotografijo segajo v obdobje, ko je obiskoval srednjo šolo, zadnjih deset let pa njegovo ustvarjanje predstavlja skorajda način življenja. Njegove fotografije so se zasidrale v srca mnogih v naši občini, Sloveniji in v tujini.
Njegov fotografski opus zajema široko paleto najrazličnejših fotografij od dokumentarnih, športnih, črno-belih, eksperimentalnih, umetniških, nočnih, pokrajinskih do makro fotografij, tihožitja in portretov. Vsakodnevno neutrudno skrbi za prepoznavnost našega kraja.
Laščani smo prepoznali njegovo strast in njegovo ljubezen do fotografije, našega mesta in občine, zato radi pogledamo njegove fotografije. Razstavljal je na Občini Laško, v Hiši generacij, Thermani Laško, Domu svobode v Zidanem mostu, Knjižnici Laško ter Rimskih Toplicah. Njegova fotografija seže tudi preko meja občine, Slovenije in Evrope. Pohvale, občudovanja, čestitke, ki jih je moč prebirati in »všečki«, ki jih je moč prešteti na družbenih omrežjih, vsakodnevno prihajajo z vsega sveta, iz več kot tridesetih držav.
Lansko leto je v Laškem izšel tudi koledar z njegovimi deli in njegova fotografija je bila izbrana, ko je Laško lani dobilo lastno poštno znamko.

Bronasti grb je prejel Jurij Šuhel za ustvarjalno delo na družbenem področju.

Jurij Šuhel s svojo energijo, idejami in pripravljenostjo za izvedbo aktivnosti izstopa iz povprečja. Že zelo zgodaj je začel delovati na družbenem in družabnem področju v Laškem. Na samem začetku je sodeloval pri ustanavljanju in delovanju prvega mladinskega kluba v Laškem (v Kislingerjevi hiši), bil pa je tudi eden izmed ustanoviteljev skupine The Stroj ter kasneje StrojMachine, ki so s svojim delovanjem dodobra razburkali glasbeno in »event« sceno ne samo v Laškem, ampak tudi v Sloveniji in tujini. Skupaj s skupino je organiziral spektakularne nastope v Kamnolomu Laško in kasneje v okviru prireditve Pivo in Cvetje na vrhu objekta Sladarne izvedel drzen in inovativno zelo odmeven projekt, ki ga je v Laškem na ta dan spremljalo rekordnih 60.000 ljudi.
Pred sedmimi leti je Jurij postal gonilna sila Društva Šmocl, kjer je s svojo energijo udejanil idejo Otročjega centra Kina Laško, skupaj z ekipo društva oživil prireditev Pisani balon in postavil na noge Multimedijski center TV Laško, ki s svojo dejavnostjo pokriva celotno občino Laško ter razvija in omogoča mladim, da se lahko seznanijo in ukvarjajo z avdio in video produkcijo.
Jurij v sebi nosi tudi nezmotljiv socialni čut in občutek za sočloveka, saj daje priložnost tudi tistim, ki jih je marsikdo pozabil. V svoje aktivnosti že v osnovnošolskem času privabi marsikoga, ki v takem delovanju najde tudi svojo poklicno usmeritev. Predvsem pa je neusahljiv vir idej in energije, ki imajo za edini cilj razvoj Laškega in pomoč mladim.

Kristalni grb so prejeli:
  • Laška pihalna godba za nastop v Moskvi,
  • Manuella za nastop na Eurosongu,
  • Zlati maturanti: Tanja Ojsteršek, Monika Škorjanc in Jaka Teršek.
Proslava2016 5
Župan s prejemniki občinskih grbov.
Proslava2016 3
Big band Laško in Oto Pesner z Majo Šturm.
Proslava2016 2
Big band Laško in ManuElla.
Proslava2016 4
Big band Laško, Oto Pesner in pevski zborček občinskih svetnikov.

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.