Celostno prometno strategijo bomo pripravili in izvajali skupaj z občani

prometna strategija
logo eu kohezijski sklad1Občina Laško je te dni pričela s pripravo Celostne prometne strategije (CPS). To je dokument, ki bo podlaga za dolgoročni proces trajnostnega načrtovanja prometa in pridobivanje sredstev za izvedbo posameznih ukrepov s tega področja. Občina Laško je sredstva za izdelavo strategije pridobila na javnem razpisu za sofinanciranje operacij »Celostne prometne strategije« Ministrstva za infrastrukturo. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Financirata jo Republika Slovenija in Evropska unija iz kohezijskega sklada.

Preko javnega razpisa občine je bil za izdelavo CPS izbran konzorcij izkušenih strokovnjakov pod vodstvom podjetja LOCUS, v katerem sodelujejo še podjetja: CEPP - Center za vodenje participativnih procesov in Prometnotehniški inštitut Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Namen CPS je uvesti pameten in učinkovit prometni sistem, ki ga bo pripravila strokovna skupina, usklajen pa bo v posvetovanju z javnostjo. Skozi različne ukrepe bo spodbujano pešačenje, kolesarjenje in uporaba javnih prevoznih sredstev ter drugačnih oblik prevoza. Uspešnost ukrepov CPS se bo pokazala v boljši učinkovitosti prometa in mobilnosti ter bolj trajnostnih potovalnih navadah prebivalcev. Pokazali se bodo tudi pozitivni učinki na okolje in zdravje ljudi ter na kakovost bivanja občanov. Izvajanje ukrepov, ki jih bo določala CPS, bo imelo nedvomno velik vpliv na življenje in mobilnost občanov, zato je izjemnega pomena, da le-ti sodelujejo pri njenem načrtovanju. Postopek priprave strategije je v ta namen prepleten s številnimi dejavnostmi obveščanja in vključevanja javnosti - vse od prvega pa do zadnjega koraka. Odprte bodo številne možnosti sodelovanja in posvetovanja med vsemi deležniki - predstavniki javne uprave, gospodarstva in civilne družbe, vključno z vsemi zainteresiranimi občani.

Prva javna razprava bo potekala že 4. julija 2016 ob 17.00 uri v prostorih Otročjega centra (nekdanji Kino). To bo posvetovalno srečanje pripravljavcev CPS, občinske uprave, ključnih deležnikov ter vseh zainteresiranih občank in občanov. Glavni namen razprave bo predstavitev ključnih informacij o pripravi CPS, razprava z udeleženci ter pridobitev njihovih mnenj o aktualnih prometnih izzivih ter predlogih glavnih usmeritev CPS, pa tudi morebitnih dodatnih predlogov glede vključevanja javnosti.

Vljudno vabljeni!

Občani bodo lahko vsa ažurirana vsebinska gradiva in informacije o poteku priprave CPS ter o možnostih sodelovanja dobili na spletni strani Občine Laško.

Zagonski sestanek za pripravo CPS med predstavniki občinske uprave in konzorcija strokovnjakov pod vodstvom podjetja LOCUS d.o.o. je potekal v četrtek, 9. junija 2016. V uvodnem delu sestanka je proces priprave strategije podprl tudi župan Franc Zdolšek, v dveh sklopih, ki sta sledila, pa so potekale delovne razprave s predstavniki za prostorsko načrtovanje, promet ter odnose z javnostmi. Namen teh razprav je bilo medsebojno seznanjanje z vsebinskimi tematikami in z organizacijsko zasnovo celotnega procesa, oboje s ciljem priprave kakovostne strategije, ki bo naslavljala prave prometne izzive v občini. Poseben poudarek je bil posvečen vključevanju vseh relevantih akterjev in javnosti.


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.