V torek, 24. avgusta, je v Thermani Laško potekala predstavitev nove knjižne zbirke Gastronomija Slovenije, avtorja prof. dr. Janeza Bogataja, priznanega slovenskega etnologa in raziskovalca kulturne ter gastronomske dediščine in njene sodobne ustvarjalnosti, ki je pomembno soustvarjal tudi kolektivno blagovno znamko Okusiti Laško. Zbirka štirih knjig opisuje vseh 24 gastronomskih regij Slovenije in njihovih 430 strokovno izbranih živil, jedi in pijač, ki predstavljajo identiteto ter razpoznavnost gastronomije Slovenije. Živila, jedi in pijače so opisane z zgodbami, recepti in barvnimi fotografijami.
Dr. Bogataj je izdatno predstavil tudi izbor jedi in pijač iz občine Laško, ki so vključene v monografijo, in nadvse ponosni smo, da je teh kar devet: Laška medenka, Svatovska pogača, Žemeljna potica, Kolinska ali furežna potica, Postrv na jurkloštrski način, Laški lonec z lečo in koprivami, Laško pivo, Zeliščni liker iz 52 zelišč in Eliksir dolgega življenja. Skoraj vse so nosilke certifikata kakovosti znamke Okusiti Laško. V pogovornem večeru, ki je sledil predstavitvi knjižne zbirke, so nekateri ponudniki vključenih jedi in pijač zgodbe le-teh še dodatno osvetlili in odkrili marsikatero skrivnost.
Knjižno zbirko, ki je izšla v letu, ko je Slovenija ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija, je z založniškega vidika predstavila glavna urednica založbe Hart, gospa Maja Jug Hartman. Izpostavila je, da to obsežno delo ne predstavlja le pomembnega založniškega dejanja z mednarodnim promocijskim značajem, ampak ima velik pomen tudi na drugih področjih, npr. v turizmu, vzgoji in izobraževanju, pomenu prehranske dediščine za sodobno prehrano idr.
V zaključnem delu dogodka je sledila degustacija nekaterih jedi in pijač iz vrha gastronomske piramide občine Laško.