Mestna ulica 2
3270 Laško
5. februarja 2023 je v Kongresnem centru Thermana Laško potekala 5. Borza lokalnih živil v občini Laško. Glavnina dogodka je bila tudi letos namenjena predstavitvi lokalne prehranske ponudbe, medsebojnemu spoznavanju ponudnikov lokalno pridelane/predelane hrane in gostincev ter javnih zavodov (šol, vrtcev, domov za starejše in bolnišnic na območju LAS Raznolikost podeželja, občine Radeče in širše) oz. nadgrajevanju in krepitvi njihovih dosedanjih sodelovanj. Kot je v uvodnem pozdravu udeležencem dogodka poudaril župan Občine Laško Marko Šantej predstavlja borza lokalnih živil dobro prakso lokalnega povezovanja in sodelovanja ter odpira raznotere možnosti krepitve lokalnega razvoja in blaginje.
Strokovni del srečanja je bil posvečen pregledu ukrepov zmanjšanja izgub in zavržkov hrane v lokalnem okolju. Strategija za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki jo je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poimenovalo »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, izpostavlja, da izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno pridelavo, predelavo in pripravo. V Sloveniji smo v letu 2022 zavrgli povprečno 72 kg hrane na prebivalca. Vsled zaskrbljujočega stanja v državi in v lokalnem okolju ter v želji, da v skladu s smernicami Akcijskega načrta za izvajanje strategije »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet« s skupnimi močmi pripomoremo k izboljšanju razmer, krepitvi samooskrbe s hrano ter zmanjšanju njenih izgub in zavržkov v lokalnem okolju, smo organizatorji srečanja k predstavitvam raznovrstnih ukrepov in dobrih praks povabili pet gostov.
Petra Čad iz Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace je predstavila učinkovite ukrepe in metode za reševanje problematike odpadne hrane v hotelirstvu in gostinstvu. V ponazoritev, kako netrajnostna je globalna prehranska veriga, je navedla več rezultatov raziskav, med drugim tudi podatke Svetovne turistične organizacije, ki pričajo, da vsaka tretja tona hrane konča kot odpadna hrana. O pozitivnih okoljskih in socialnih, predvsem pa finančnih vidikih čim večjega vključevanja lokalne hrane v vrtce in šole je spregovoril prof. dr. Marko Debeljak z Inštituta Jožefa Stefana Ljubljana. Predstavil je analizo stanja na tem področju v občini Laško, pri kateri je sodelovala tudi mag. Tanja Dergan, ter predstavil možne ukrepe za povečanje odkupa lokalne hrane v javnih zavodih. Tina Hribar, vodja projekta Hrana ni za tjavendan, ki se že 10. leto izvaja v okviru Eko šol, je predstavila raznovrstne in zelo učinkovite načine zmanjšanja zavržene hrane v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji. Breda Jenček iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje (nedavno preimenovane v Strokovni izobraževalni center Alme M. Karlin) je predstavila rezultate mednarodnega projekta Zero Waste Catering Lab in povabila udeležence borze k aktivnemu sodelovanju na e-portalu projekta. Polona Bastič iz OŠ Vojnik pa je predstavila priložnosti in dobrobiti sodelovanja z lokalnimi ponudniki hrane tudi v času šolskih počitnic. Rezultat takšnega odličnega sodelovanja OŠ Vojnik z Eko kmetijo Očko je Vojčica, zelenjavno-začimbni shranek, ki so ga pripravili v šolski kuhinji in ga uporabljajo tekom leta. Obširnejši povzetki prezentacij so objavljeni na Medijskem središču www.lasko.info in na www.lasko.si.
Dogodek je odlično in navdihujoče moderirala Nina Pader Topole. Po zaključenem uradnem delu borze so se aktivnosti medsebojnega mreženja nadaljevale. Thermana Laško je na pogostitvenih mizicah pripravila dobrote iz lokalnih sestavin, ki so vse udeležence srečanja navdušile tako po okusu kot po izgledu.
Organizatorji srečanja so bili: Občina Laško, Stik Laško, Kmetijsko-gozdarski zavod Celje – izpostava Laško in Thermana Laško.
Marina Bezgovšek, STIK Laško