Page 45 - LaskiBilten_st99_NR
P. 45

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE

       obdamo z dobro voljo. Za vse stvari, ki   jem življenju, pa se jim ta pogled polepša.   skušamo biti kar najboljši v teh praznič-
       jih še moramo osvojiti, imamo še veliko   Tako je, čeprav smo majhni, vedno znova   nih dneh. Vemo, da to zmorete tudi vi.
       časa, prav pa je, da vemo, kako biti v prvi   čutimo, da smo s podarjanjem nasmehov   Torej … se bomo srečevali z ogromnim
       vrsti človek. Da znamo prižgati iskrice v   in pozdravov naredili nekaj dobrega. In   nasmehom in pozdravom iz srca?
       očeh, da smo iskreno veseli prijaznih lju-  zagotovo marsikomu preženemo temne
       di, pa tudi tistih, ki morda malo žalostno   misli, starejše ljudi pa spomnimo na nji-
       ali jezno gledajo v svet. Veste, tisti po na-  hovo mladost ali mladost njihovih otrok,             Otroci skupine Muce
       vadi potrebujejo nekakšen utrinek v svo-  vnukov. Še posebej pomembno je, da po-                     s Kristino in Sabino





       KULINARIČNE SKRIVNOSTI SEDRAŽA

         V mesecu novembru so pri Zajčkih v Sedražu potekale kuli-
       narične dejavnosti v okviru projekta »Turizem in Vrtec - Z Igro
       do Prvih Turističnih Korakov«. Cilj projekta je bil spodbuditi
       otroško radovednost ter ustvariti trajnostni kulinarični spomi-
       nek, ki bo odražal lokalno dediščino kraja. V ospredju razisko-
       vanja sta bila tako Sedraž s svojimi znamenitostmi, kot tudi bo-
       gata kulinarična tradicija.
         Vodnik otrok skozi raziskovanje kraja in kulinarike je bil naš
       škrat Zelenko. Ta čarobni lik se je skril na eno izmed kmetij.
       Tako smo se skupaj s škratom podali na pustolovščino, razisko-
       vali kmetijske pridelke ter spoznavali pomembnost ohranjanja
       lokalne kulinarične identitete. Sedraž, naš slikovit kraj, je uve-
       ljavljen predvsem po svojih številnih kmetijah in bogati lokalni
       pridelavi hrane. Sredi te idilične pokrajine se razprostira veliko
       rodovitne zemlje, kjer kmetje s predanostjo in ljubeznijo pri-  harskih knjig nam je približala kulinariko v preteklosti ter nam
       delujejo raznolike pridelke ter vzrejajo živali. Posebno pozor-  predstavila pripravo različnih jedi, povezanih z okoljem, v ka-
       nost smo namenili ogledu kmetije Lapornik in mlina Damijana   terem živimo. Z nami je delila stare recepte in kot pravi kuharji
       Kneza. Na kmetiji Lapornik so nas popeljali skozi raznolik svet   smo si izdelali predpasnike ter svoje sposobnosti in recepte pre-
       kmetijskih strojev, živali ter nas seznanili s pridelavo zelenja-  izkusili preko različnih kuharskih delavnic. Z uporabo doma-
       ve in prodajo domačih jajc. Nato nas je v mlinarstvo popeljal   če moke Damijana Kneza smo ustvarili okusne jedi, med njimi
       Damijan Knez, ki nam je predstavil delovanje mlina za moko   šmorn, funšterc, palačinke in močnik.
       ter seznanil z domačo pridelavo, prodajo in uporabo moke.      Vrhunec delavnic pa je bilo ustvarjanje domačih jušnih re-
       Življenje in delo na kmetiji nas je tako navdušilo, da smo svo-  zancev, ki so postali edinstveni kulinarični spominek. Izdelava
       jo strast in radovednost prenesli tudi v okolje igralnice. V njej   rezancev je prinesla veselje, še posebej zaradi uporabe strojčka.
       smo ustvarili prav posebno doživetje - mini kmetijo, kjer smo   Izdelane rezance smo nato shranili v ročno izdelane škatlice.
       se prepustili izjemni pustolovščini odkrivanja kmetijskega živ-  Svojo kuharsko pot smo zaključili z izdelavo knjižice recep-
       ljenja. Vozili smo se v »traktorju«, se preizkusili v molži krave,   tov malih šefov iz Sedraža, kamor smo strnili vse preizkušene
       striženju ovce, pobiranju kokošjih jajc ter tako doživeli radosti   recepte s poudarkom na uporabi lokalno pridelanih sestavin.
       kmečkega vsakdana.                                           Naša kuharska dogodivščina se je zaključila z razkritjem vseh
         Kako izkoristiti lokalno pridelano hrano in ohraniti naše ku-
       linarične tradicije pa smo spoznali s pomočjo babice Danice   kulinaričnih skrivnosti Sedraža.
       Debelak, izkušene kuharice. Skozi pogovor in raziskovanje ku-    Zajčki iz Sedraža z Anjo Skarlovnik in Natašo Veršec Ljubej



       MALICA V GOZDU                                               jutro moramo vstati, se obleči. No ja, malo pomoči še dobimo.
                                                                    Potem pa odhitimo v našo službo. Tam delamo pomembne in
         »Vsem  v  službi  pripada  malica!  Tudi  nam!  Najmlajšim  iz   težke stvari. Ni vse tako enostavno! In komaj čakamo čas za ma-
       Sedraža. Starim 1 do 3 let. Tudi mi hodimo v službo! Vsako   lico. Danes pa smo se odločili, da odidemo v gozd in tam poje-
                                                                    mo našo malico. Ampak veste, mi smo najmlajši in pot do goz-
                                                                    da je za nas kar malo dolga. Vendar mi zmoremo že marsikaj.
                                                                      Vsak dan hodimo ven, če nam le veter to dopušča. Na as-
                                                                    faltnem igrišču se vozimo s čisto pravimi poganjalci ter kolesi.
                                                                    Ta hitrimi! Pa čelado imamo tudi na glavi! Koliko korakov nare-
                                                                    dimo s svojimi majhnimi nogami. Zmoremo! Včasih odhitimo
                                                                    na sprehod. Naši sprehodi se vsak dan počasi daljšajo in tako
                                                                    počasi treniramo za daljše pohode. In tako potem zmoremo pot
                                                                    do gozda in tudi v sam gozd.
                                                                      Poti v gozdu pa niso ravne tako kot cesta. Nekaj korenin se
                                                                    najde, pa listje, pa blato … Še dobro da imamo vsi obute škornje.
                                                                    Pa še vseeno se katera noga kam zatakne in pristanemo na - riti.


                                                                                                                           45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50