Page 18 - LaskiBilten_st97_NR
P. 18
PODEŽELJE
ponudnikov dovolj, da sem sestavila 18 ra, le vsake toliko me ravnateljica opom-
različnih malic, ki so ustrezale tudi pre- ni naj pozorno spremljam stroške lokal-
hranskim smernicam. Učenci so preko no pridelanih živil.
ankete te malice ocenili kot zelo dobre.
Spremljala in beležila sem, koliko lokal- Kako menite, da bi lahko pri učen-
nih živil smo zavrgli in z veseljem ugoto- cih dvignili čut odgovornosti do hrane?
Intervju s Polono Bastič vila, da so ostale le drobtinice. Oziroma, kako že vključujete učence in
spodbujate njihovo sodelovanje pri de-
Resnično ste se povezali že z veliko lo- javnostih, povezanih s prehranjevanjem?
KRAJŠA KOT JE POT kalnimi kmeti in dobavitelji, tudi iz Laš- Učence sem ves čas vključevala v raz-
kega …
ŽIVILA OD NJIVE DO V desetih letih sem obiskala že vse lične dejavnosti, največkrat pri naravo-
slovnih dnevih na temo prehrane, pri
KROŽNIKA, BOLJŠA JE kmetije in se tako prepričala, kje zraste- projektu Tradicionalni slovenski zajtrk
jo zelišča za odličen čaj, sadje in zelenja- in Kuhnapato. V tem in prihodnjem šol-
JED va, ki ni samo privlačnega videza, am- skem letu je OŠ Vojnik partner v pro-
pak prepriča ta pravi okus. Vem, v kateri jektu LAS Eko gajbico, prosim! V okvi-
S Polono Bastič, organizatorko pre- krušni peči se peče kruh in kje plavajo ru omenjenega projekta sem se kot vodja
hrane na OŠ Vojnik in OŠ Antona Be- postrvi, ki jih kot pečene v namazu po- povezala s štirimi lokalnimi ekološkimi
zenška, Frankolovo, smo se pogovarjali nudimo učencem pri malici. Verjamem, kmetijami, ki so hkrati naši dobavitelji
o tem, kako pomembno je v šolsko pre- da se v tej hrani skriva veliko dobre ener- živil. Načrtujemo, da bomo na teh kme-
hrano vključiti čim več lokalnih živil. gije, ki ji lahko rečemo tudi ljubezen, saj tijah za vse učence od 4. do 7. razreda iz-
Sogovornica se namreč zaveda, da s tem kmetje vedo za koga jo pridelajo. So- vedli dneve dejavnosti.
spodbujamo trajnostno kmetijstvo ter delujem na primer z Ekološko kmetijo Ali lahko delite kakšno zgodbo o us-
šolarjem zagotavljamo sveže in hranljive Očko, Ekološko zeliščno kmetijo Plah- pehu, ali opazne dosežke, ki se nanašajo
obroke, kar izboljšuje njihovo splošno tica, učencem smo že ponudili sibirske na organizacijo prehrane v šolah ter pod-
zdravje in dobro počutje. Sodeluje z več borovnice z Ekološke kmetije Tomič in poro lokalnih prehranskih sistemov? Pri
lokalnimi dobavitelji, tudi iz Laškega. kruh gospe Marjance Deželak. Posebej bi nas je že kar nekaj primerov dobre pra-
želela izpostaviti Kmetijsko zadrugo La- kse, ne le pri vas, tudi v Laškem na pri-
ško, ki je naš lokalni dobavitelj jajc, mesa
in mesnih izdelkov. mer, ko je Občina Laško s svojim kadrom
prevzela v imenu šole in vrtca izvedbo
javnega naročila z namenom, upoštevati
zeleno javno naročanje in kratke dobav-
ne verige. Gre za lep primer sodelovanja
med ponudniki iz Laškega in šolami z
dobavo živil. Je teh primerov po vaših iz-
kušnjah vse več?
Občina Laško je na tem področju dober
zgled. Izvedba javnega naročila živil je ve-
lik zalogaj za vsako osnovno šolo in vrtec,
zato je pripravljenost Občine, da poveže
Verjetno ste se v vseh letih vašega dela deležnike vredna vse pohvale. Tako izka-
Kako ste se vključili v organiziranje srečali tudi z izzivi. Kako ste jih prema- že skrb za najbolj ranljive skupine prebi-
oziroma umeščanje lokalne prehrane v gali? valcev – otroke v vrtcu in šoli. Na koncu
šolski skupnosti? Največji izziv je bil dobiti količine lo- vsi pridobimo, najmlajši boljše zdravje in
Po obdobju javnih razpisov, ko so živi- kalnih živil, ki jih na večji šoli, kot je OŠ počutje, lokalni pridelovalci občutek za-
la v šolske kuhinje dostavljali le veliki po- Vojnik potrebujemo. Opustila sem pravi- dovoljstva, da so njihovi pridelki prepoz-
nani in cenjeni, okolje je manj obreme-
nudniki in je bilo edino merilo najnižja lo, da se jedilnik piše en mesec v naprej. njeno in bolj zeleno. Poznam še en primer
cena, se je leta 2013 zakonodaja spreme- Z željo, da je jedilnik bogat s sezonskimi takšnega dobrega sodelovanja, vzpostav-
nila tako, da smo lahko pričeli naročati lokalnimi živili, ga sestavljam vsak teden lja ga Mestna občina Kranj.
živila neposredno s kmetij. V tem sem vi- sproti. Tako smo že velikokrat rešili viške
dela možnost za dvig kvalitete šolske pre- kmetu, ki je eno vrsto zelenjave pripeljal V državnem zboru je že govora, da
hrane. Krajša kot je pot živila od njive do v našo kuhinjo, da je v rastlinjaku naredil bodo s septembrom imeli vsi brezplačna
krožnika, boljša je jed. prostor za drugo. Splošno znano je, da so kosila, tako bodo tudi v šolskih kuhinjah
lokalna živila dražja, zame je to danes le spremembe. O kakšnih spremembah je
Katere pobude ali programe ste izvedli izgovor, ki po desetletju izkušenj ne zdrži govora?
za spodbujanje zdravih prehranjevalnih več. V državnem zboru sem pred kratkim
navad med učenci? Ste morda naleteli na kakšno naspro- sodelovala v javni predstavitvi mnenj
V šolskem leto 2013/14 sem na jedil- tovanje deležnikov glede spodbujanja glede pobude, ki jo omenjate. Kakšne
nik OŠ Vojnik pričela uvajati malico iz vnosa lokalne hrane v šole in kako ste se spremembe se bodo zgodile vam žal ne
lokalno pridelanih živil. Kmalu je četrt- s tem spopadli? morem povedati, verjetno bodo do za-
kova malica dobila vzdevek »Ta boljš‘ Na nasprotovanje nisem naletela, četka prihodnjega šolskega leta sprejete
malca«. Za začetek je bilo 13 lokalnih vodstvo šole me pri mojih idejah podpi- posodobljene Smernice zdrave prehrane
18