Page 18 - LaskiBilten_st97_NR
P. 18

PODEŽELJE

                                               ponudnikov dovolj, da sem sestavila 18   ra, le vsake toliko me ravnateljica opom-
                                               različnih malic, ki so ustrezale tudi pre-  ni naj pozorno spremljam stroške lokal-
                                               hranskim smernicam. Učenci so preko      no pridelanih živil.
                                               ankete te malice ocenili kot zelo dobre.
                                               Spremljala in beležila sem, koliko lokal-   Kako menite, da bi lahko pri učen-
                                               nih živil smo zavrgli in z veseljem ugoto-  cih dvignili čut odgovornosti do hrane?
       Intervju s Polono Bastič                vila, da so ostale le drobtinice.        Oziroma, kako že vključujete učence in
                                                                                        spodbujate njihovo sodelovanje pri de-
                                                  Resnično ste se povezali že z veliko lo-  javnostih, povezanih s prehranjevanjem?
       KRAJŠA KOT JE POT                       kalnimi kmeti in dobavitelji, tudi iz Laš-   Učence sem ves čas vključevala v raz-
                                               kega …
       ŽIVILA OD NJIVE DO                         V desetih letih sem obiskala že vse   lične dejavnosti, največkrat pri naravo-
                                                                                        slovnih  dnevih  na temo prehrane, pri
       KROŽNIKA, BOLJŠA JE                     kmetije in se tako prepričala, kje zraste-  projektu Tradicionalni slovenski zajtrk
                                               jo zelišča za odličen čaj, sadje in zelenja-  in Kuhnapato. V tem in prihodnjem šol-
       JED                                     va, ki ni samo privlačnega videza, am-   skem letu je OŠ Vojnik partner v pro-
                                               pak prepriča ta pravi okus. Vem, v kateri   jektu LAS Eko gajbico, prosim! V okvi-
         S  Polono  Bastič,  organizatorko  pre-  krušni peči se peče kruh in kje plavajo   ru omenjenega projekta sem se kot vodja
       hrane na OŠ Vojnik in OŠ Antona Be-     postrvi, ki jih kot pečene v namazu po-  povezala s štirimi lokalnimi ekološkimi
       zenška, Frankolovo, smo se pogovarjali   nudimo učencem pri malici. Verjamem,    kmetijami, ki so hkrati naši dobavitelji
       o tem, kako pomembno je v šolsko pre-   da se v tej hrani skriva veliko dobre ener-  živil. Načrtujemo, da bomo na teh kme-
       hrano vključiti čim več lokalnih živil.   gije, ki ji lahko rečemo tudi ljubezen, saj   tijah za vse učence od 4. do 7. razreda iz-
       Sogovornica se namreč zaveda, da s tem   kmetje vedo za koga jo pridelajo. So-   vedli dneve dejavnosti.
       spodbujamo trajnostno kmetijstvo ter    delujem na primer z Ekološko kmetijo        Ali lahko delite kakšno zgodbo o us-
       šolarjem zagotavljamo sveže in hranljive   Očko, Ekološko zeliščno kmetijo Plah-  pehu, ali opazne dosežke, ki se nanašajo
       obroke, kar izboljšuje njihovo splošno   tica, učencem smo že ponudili sibirske   na organizacijo prehrane v šolah ter pod-
       zdravje in dobro počutje. Sodeluje z več   borovnice z Ekološke kmetije Tomič in   poro lokalnih prehranskih sistemov? Pri
       lokalnimi dobavitelji, tudi iz Laškega.  kruh gospe Marjance Deželak. Posebej bi   nas je že kar nekaj primerov dobre pra-
                                               želela izpostaviti Kmetijsko zadrugo La-  kse, ne le pri vas, tudi v Laškem na pri-
                                               ško, ki je naš lokalni dobavitelj jajc, mesa
                                               in mesnih izdelkov.                      mer, ko je Občina Laško s svojim kadrom
                                                                                        prevzela v imenu šole in vrtca izvedbo
                                                                                        javnega naročila z namenom, upoštevati
                                                                                        zeleno javno naročanje in kratke dobav-
                                                                                        ne verige. Gre za lep primer sodelovanja
                                                                                        med ponudniki iz Laškega in šolami z
                                                                                        dobavo živil. Je teh primerov po vaših iz-
                                                                                        kušnjah vse več?
                                                                                           Občina Laško je na tem področju dober
                                                                                        zgled. Izvedba javnega naročila živil je ve-
                                                                                        lik zalogaj za vsako osnovno šolo in vrtec,
                                                                                        zato je pripravljenost Občine, da poveže
                                                  Verjetno ste se v vseh letih vašega dela   deležnike vredna vse pohvale. Tako izka-
         Kako ste se vključili v organiziranje   srečali tudi z izzivi. Kako ste jih prema-  že skrb za najbolj ranljive skupine prebi-
       oziroma umeščanje lokalne prehrane v    gali?                                    valcev – otroke v vrtcu in šoli. Na koncu
       šolski skupnosti?                          Največji izziv je bil dobiti količine lo-  vsi pridobimo, najmlajši boljše zdravje in

         Po obdobju javnih razpisov, ko so živi-  kalnih živil, ki jih na večji šoli, kot je OŠ   počutje, lokalni pridelovalci občutek za-
       la v šolske kuhinje dostavljali le veliki po-  Vojnik potrebujemo. Opustila sem pravi-  dovoljstva, da so njihovi pridelki prepoz-
                                                                                        nani in cenjeni, okolje je manj obreme-
       nudniki in je bilo edino merilo najnižja   lo, da se jedilnik piše en mesec v naprej.   njeno in bolj zeleno. Poznam še en primer
       cena, se je leta 2013 zakonodaja spreme-  Z željo, da je jedilnik bogat s sezonskimi   takšnega dobrega sodelovanja, vzpostav-
       nila tako, da smo lahko pričeli naročati   lokalnimi živili, ga sestavljam vsak teden   lja ga Mestna občina Kranj.
       živila neposredno s kmetij. V tem sem vi-  sproti. Tako smo že velikokrat rešili viške
       dela možnost za dvig kvalitete šolske pre-  kmetu, ki je eno vrsto zelenjave pripeljal   V državnem zboru je že govora, da
       hrane. Krajša kot je pot živila od njive do   v našo kuhinjo, da je v rastlinjaku naredil   bodo s septembrom imeli vsi brezplačna
       krožnika, boljša je jed.                prostor za drugo. Splošno znano je, da so   kosila, tako bodo tudi v šolskih kuhinjah
                                               lokalna živila dražja, zame je to danes le   spremembe. O kakšnih spremembah je
         Katere pobude ali programe ste izvedli   izgovor, ki po desetletju izkušenj ne zdrži   govora?
       za spodbujanje zdravih prehranjevalnih   več.                                       V državnem zboru sem pred kratkim
       navad med učenci?                          Ste morda naleteli na kakšno naspro-  sodelovala  v  javni  predstavitvi  mnenj

         V šolskem leto 2013/14 sem na jedil-  tovanje  deležnikov  glede spodbujanja   glede pobude, ki jo omenjate. Kakšne
       nik OŠ Vojnik pričela uvajati malico iz   vnosa lokalne hrane v šole in kako ste se   spremembe se bodo zgodile vam žal ne
       lokalno pridelanih živil. Kmalu je četrt-  s tem spopadli?                       morem povedati, verjetno bodo do za-
       kova malica dobila vzdevek »Ta boljš‘      Na nasprotovanje nisem naletela,      četka prihodnjega šolskega leta sprejete
       malca«.  Za  začetek  je  bilo  13  lokalnih   vodstvo šole me pri mojih idejah podpi-  posodobljene Smernice zdrave prehrane

       18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23