Page 15 - LaskiBilten_st95_NR
P. 15

PODEŽELJE

       lici Laškega in eno prevozno eno-                                                   Naj medi
       to, dejavnost na čebelarski kmetiji
       pa se je tako povečala, da se je pred                                                 Darja je najbolj ponosna na svojo
       tremi leti čebelarstva profesionalno                                                družino, predvsem na svoje štiri hče-
       lotil tudi Darjin mož. A kljub temu,                                                re – Emo, Ivo ter dvojčici Ano in Izo
       da imata 200 čebeljih družin, se ne                                                 –, za katere pravi, da so njene olimpij-
       ukvarjata izključno in samo s pri-                                                  ske medalje, ker so rojene na štiri leta.
       delavo medu. »Tudi to ne bi bilo do-                                                Z možem jim dajeta zgled zakonskega
       volj za preživetje. Pri nas je zelo po-                                             življenja, složnosti ter uspešnega kr-
       membna predelava medu. V našem                                                      miljenja med privatnim in poslovnim
       čebelarstvu iz primarne surovine –                                                  življenjem. »Je pa veliko odrekanja in
       medu – pridelujemo še druge mede-                                                   ni veliko prostega časa. Ne potujemo in
       ne izdelke. Izdelujemo medenjake in                                                 nismo po 14 dni na morju, zato vča-
       ostale čebelje pridelke kot so cvetni                                               sih tudi zapeče slaba vest do otrok, a
       prah, matični mleček, propolis, dela-                                               si vedno rečem, da pa zato vidijo dru-
       mo mešanice iz čebeljih pridelkov za                                                go stran očeta in mame – imajo varno
       izboljšanje počutja, izdelke iz voska                                               družino, vidijo trdne temelje, da živiva
       in medene pijače.« Darja pojasnju-                                                  od tega, kar pridelava z lastnimi roka-
       je, da čebele zahtevajo svoj davek                                                  mi in da nisva odvisna od drugih. Vidi-
       ter  ogromno  časa  in  znanja,  zato                                               jo, da sva zadovoljna in bolj srečna kot
       je podpora družine zelo pomemb-                                                     prej, ko sva iz službe hodila razdraže-
       na. Še vedno pri raznih čebelarskih     po panju, medtem ko je bila sezona leto     na in so nama drugi narekovali, kako
       opravilih pomagata tako tast kot tašča,   poprej katastrofalna, s pridelkom le do   bo potekal najin dan.« Z njimi tudi najra-
       vključujejo se tudi vse hčerke, čeprav je   5 kg medu po panju. Tudi zato je vsaka   je preživlja prosti čas, če ga le ima. Sicer
       še prezgodaj razmišljati, če bo katera iz-  zasajena medovita rastlina dobrodošla, o   je tega bolj malo. »Ko so deževni dnevi,
       med njih nadaljevala družinsko tradicijo,   čemer že več let izpostavljajo mnogi če-  ko ne moremo biti pri čebelah, čas absolu-
       razlaga Darja.                          belarji.                                 tno izkoristim s svojo družino, s hčerkami,

                                                  Slovenski čebelarji so cenjeni in uve-  z mojimi malimi čebelicami. Gremo na
       Po bučelah se vižej*                    ljavljeni tudi v tujini, izjemno pomembno   sprehod ali skočimo na naš laški Triglav,
                                               vlogo pri tem ima Čebelarska zveza Slo-  na Hum.«
         *Po čebelah se zgleduj piše nad čebel-                                            Glavna čebelarska sezona je tik pred
       njakom Šolarjevih. Čebele so znane po   venija,  na  pobudo  katere  smo  20.  maja   vrati. Na paši smo med medovitimi rastli-
       svoji marljivosti in prenosu znanja sta-  2018 prvič obeležili svetovni dan čebel.   nami že opazili prve čebele nabiralke, ki
       rih čebel na mlade, zato se marsikaj od   V Sloveniji je registriranih skoraj 12.000   nam bodo zagotovile slasten med. Hkrati
       njih lahko naučimo tudi ljudje. Darja iz-  čebelarjev,  ki  skupaj  upravljajo  200.000   pa je to čas, ko imajo največ dela prav če-
       postavlja njihov red, disciplino, preda-  čebeljih družin. Večina se jih s čebelar-  belarji. »Čebelarska sezona je sicer kratka,
       nost,  medsebojno  komunikacijo  in  ne-  stvom ukvarja ljubiteljsko, registriranih   a zelo intenzivna. Začne se konec februar-
       sebičnost.  »Stremijo k istemu cilju in to   čebelarjev z več kot 150 družinami pa je   ja oziroma v začetku marca in intenzivno
       je preživetje,« razlaga. Žal pa čebele niso   zgolj 115. Tistih, ki se preživljajo izključ-  traja tri ali štiri mesece. Pri nas se konča v
       samooskrbne in spadajo med ogrožene     no s čebelarstvom, je le nekaj 10. Slove-  drugi polovici julija, ko stočimo še zadnjo
       vrste, saj brez čebelarjev v naravi same ne   nija  je  trenutno  edina  država  na  svetu,   pašo medu, lipo in kostanj. Nato pa mo-
       bi preživele. Klimatske razmere so iz leta   ki ima legaliziran postopek čebelarskega   ramo poskrbeti za čebele, da jih pozdra-
       v leto bolj nenaklonjene čebelarstvu in   turizma. Darja je tudi predsednica Sek-  vimo in pripravimo za zimo.« Dober če-
       kadar v naravi ni zadostnih količin hra-  cije  za  čebelarski  turizem  pri  nas,  zato   belar, pojasnjuje Darja, ni samo ljubitelj
       ne, ključno vlogo odigrajo čebelarji, ki   je seveda to še ena dejavnost, s katero se   čebel – imeti mora ogromno znanja, biti
       čebelam ponudijo sladkorno raztopino    ukvarjajo na čebelarski kmetiji. »Ena iz-  mora dober diagnostik, ki hitro prepoz-
       za njihovo golo preživetje. Tako čebelar-  med primarnih želja turistov, ki obiščejo   na, da v panju nekaj ni prav in da pra-
       stvo postane tudi hazarderski posel, pra-  Slovenijo, je obisk čebelarja. Slovenci smo   vočasno ukrepa. Pri čebelarstvu ni vedno
       vi Darja. »V čebele vlagamo tako fizično   znani po tem, da radi delamo s čebelami   vse medovito in cvetoče, še dodaja. »Na
       kot finančno. Vlagamo v razvoj, nameni-  ter čebele, pridelek in izdelke ljudem radi   začetku sem se tudi jaz velikokrat borila in
       mo jim svoj čas, ampak na drugi strani je   pokažemo. V okviru našega čebelarskega   velikokrat sama sebe bodrila. Bilo je tudi
       narava, ki nam nato povrne ali odvzame,   turizma nudimo vodene oglede, degusta-  veliko žalosti in veliko slabe volje, ampak
       kar smo vložili.« Lanska sezona je bila po   cije in predstavimo lectarstvo. Na doma-  se s tem naučiš živeti. Vsak dan je nov iz-
       pridelavi medu rekordna, saj so v Čebe-  čem dvorišču pokažemo naš čebelnjak,    ziv, mi je pa to zelo pisano na kožo.« In
       larstvu Šolar pridelali tudi po 25 kg medu   kjer izvajamo tudi apiterapijo, popeljemo   čeprav  se  čebelarji  pri  svojem  delu  sre-
                                               jih v notranje prostore, kjer vidijo, kako   čujejo z mnogi izzivi, je v Darjinih bese-
                                               pridelujemo in predelujemo med. Osnov-   dah ogromno optimizma in pozitivnega
                                               no poslanstvo je, da ljudi ozaveščamo o   razmišljanja. O čebelah, s katerimi si deli
                                               pomenu življenja čebel in o sajenju medo-  vsakdan, govori s spoštovanjem in prav
                                               vitih rastlin.« Na svojem dvorišču so gos-  zares je čutiti njeno prevzetost nad temi
                                               tili že obiskovalce iz celega sveta – največ   drobnimi, a izjemnimi in fascinantnimi
                                               gostov prihaja iz Italije, Belgije, Nizo-  bitji.
                                               zemske in Francije, gostili so že tudi Ki-                           Nika Teraž
                                               tajce in Irance.                                   Foto: Osebni arhiv Darje Šolar

                                                                                                                           15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20