Page 25 - LaskiBilten_st87_NR
P. 25

PODEŽELJE

       tani na višjo težo s kvalitetno krmo, zato   Prednost Lapornikove ponudbe je tudi   našimi izdelki zelo zadovoljni, mnogi nas
       je njihovo meso bolj čvrsto in bolj polne-  v tem, da strankam, ki to želijo, ohlajeno   po nakupu pokličejo in pohvalijo pred-
       ga okusa.                               meso tudi dostavijo. 


                                                Kmetija Lapornik, Žigon 6,
                                                3270 Laško
                                                Tel. 070 753 599,
                                                e-pošta: kmetija.lapornik@gmail.com


                                               Na kmetijo Vidmar po okusne
                                               mesne izdelke

                                                  Na kmetijo Vidmar, ki leži na robu la-
                                               ške občine, od koder se razteza krasen
                                               pogled na bližnje hribe in dolino ob Savi,
                                               vse pogosteje prihajajo kupci, ki si želijo
                                               okusnih mesnih izdelkov.                 vsem  okus  izdelkov. Imamo veliko  re-
                                                  Ponujajo domače klobase za kuhanje,   dnih kupcev, ki prihajajo tako na kmeti-
         Na kmetiji je sodobno urejena klavnica   krvavice, pečenice, jetrne klobase, su-  jo kot na sejem, mnogi pa nam pripeljejo
       za piščance, zato ni potreben transport,   homesnate izdelke, ocvirke, tlačenko in   tudi nove stranke.«
       meso je vedno sveže, ohlajeno in priprav-  svinjsko mast, ki jih pripravljajo po uve-  Tako se z reklamo od ust do ust, ki
       ljeno glede na prednaročila strank.     ljavljenih hišnih recepturah. Na kmetiji   velja za najbolj učinkovito, krog kupcev
         Tudi goveji pitanci in teleta so krmlje-  so uredili ustrezne prostore za predelavo,   Vidmarjevih mesnin vztrajno širi.
       ni s kvalitetnim krmnim obrokom, zato   zelo pozorni so na higieno, nepogrešljiv
       sta tudi govedina in teletina zelo okusni   pa se jim zdi tudi ustrezno hlajen prostor,   Kmetija Vidmar, Rado Vidmar,
       in kvalitetni.                          v katerem hranijo končne izdelke.         Polana 39, 1434 Loka pri Zidanem
         Damijana Lapornik pravi, da imajo ši-    Izdelke je po predhodnem naročilu      Mostu
       rok krog strank, ki so povečini zadovolj-  mogoče kupiti na kmetiji, vsako prvo so-  Tel.: 041 273 712,
       ne, zato se vračajo. Zlasti nove stranke po   boto v mesecu pa tudi na sejmu v Sev-  e-pošta: vidmar.rado@gmail.com
       nakupu pogosto pokličejo in pohvalijo   nici. Nosilec dopolnilne dejavnosti, Rado
       kakovost.                               Vidmar, zadovoljno pravi: »Kupci so z                 KGZ Celje, Izpostava Laško



       DRUŠTVO KMEČKIH ŽENA ROSA                                      Ustvarjanje z rokami prežene dolgčas in osamljenost ter je
                                                                    pravi balzam za dušo. Naj bo čim manj osamljenih ljudi in naj
       DELUJE ŽE 15 LET                                             tudi vaši medenjaki skupaj s kakšno lepo besedo prinesejo vese-

                                                                    lje za mlade in starejše ljudi.
         Pred poldrugim desetletjem smo se kmečke ženske z območja
       naše občine povezale v društvo, ki smo ga poimenovale Društvo                    Marjanca Deželak, predsednica DKŽ Rosa
       kmečkih žena Rosa. Ime smo našle v naravi, s katero smo vse tes-
       no povezane. Rosa naravo osveži in poživi, hkrati pa poskrbi, da   Za izdelavo okrasnih (trših) medenjakov potrebujemo:
       se znamo odtrgati od dela, ko nas zvečer prežene z njive in zjutraj   •  50 dag krušne moke •  pol žličke sode    •  2 žlici olja
       ne pusti prezgodaj začeti. Skupaj si, z različnimi dejavnostmi, pri-  •  15 dag sladkorja    bikarbone  •  malo masla
       zadevamo, da naše življenje ne bi bilo samo delo.               v prahu          •  2 jajci        •  cimet in klinčke
         V petnajstih letih smo organizirale številne tečaje in delavnice,   •  15 dag medu  •  2 žlici ruma
       na katerih smo se naučile veliko novega, na ogledih dobrih praks   Navedene sestavine zgnetemo v testo, ki ga čez noč pus-
       pa smo spoznavale zanimive kmetije v naši lepi Sloveniji, pa tudi   timo na hladnem. Naslednji dan testo razvaljamo in z mo-
       preko meja. Vsa ta znanja s pridom uporabljamo pri delu na svo-  delčki izrežemo različne oblike, v katere ne pozabimo na-
       jih kmetijah in pri sodelovanju na različnih prireditvah, letos smo   rediti luknjic, skozi katere bomo lahko napeljali vrvico za
       z veseljem pomagale pripraviti pogostitev na novi maši.       obešanje. Premažemo s stepenim jajcem in spečemo v sre-
         Leta ne štejejo, štejejo pa lepa doživetja in spomini. Zahva-  dnje vroči pečici.
       ljujemo se naši mentorici, kmetijski svetovalki Jožici Krašovec,   Iz testa lahko oblikujemo tudi medene jaslice.
       da nas je vseskozi bodrila in nam bila v pomoč. Zahvaljujemo
       se tudi Občini Laško, da smo lahko s pomočjo sredstev, name-                     Naj ob jaslicah srce se ogreje in razsvetli,
       njenih izobraževanju, izvedle številna usposabljanja in obiskale                 da bi videli le prave poti!
       zanimive kmetije.                                                                Drage  članice  Društva  kmečkih  žena
         Ponosne smo na vse, ki na svojih kmetijah ohranjajo tradi-
       cijo in kulturno dediščino. Navadno smo zimske dni in večere                     Rosa,
                                                                                        vam  in vsem vašim  domačim  želimo
       izkoristile za srečanja, a časi, ki jih živimo, temu niso naklo-                 blagoslovljen božič, v novem letu pa ve-
       njeni. Zato dolge decembrske večere vsaka zase preživljamo ob                    liko zdravja in sreče.
       ustvarjanju in pripravah na praznike, k temu pa vabimo tudi                      Dobre želje namenjamo tudi vsem bral-
       vas. Morda k peki medenjakov, po katerih bo dišala cela hiša in                  cem Laškega biltena!
       bodo lahko tudi najlepši okraski za letošnje božično drevo.

                                                                                                                           25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30