Page 48 - LaskiBilten_st86_NR
P. 48

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE

       Hoja in kolesarjenje zmanjšujeta        ke ozaveščam, da kolesarjenje zmanjšu-
       onesnaževanje okolja                    je onesnaženje okolja in da vsak od nas
                                               lahko prispeva svoj delež k zmanjšanju
         Končuje se celoletni projekt Trajno-  obremenitve okolja. Prav tako je bila za
       stna mobilnost, ki vključuje hojo, ko-  zgled vzgojiteljica, ki vsak dan pride v vr-
       lesarjenje, uporabo javnega potniškega   tec peš.
       prometa in alternativne oblike mobilno-    Z doseganjem ciljev trajnostne mobil-
       sti. Cilj projekta predstavlja zagotavljanje   nosti prispevamo k zmanjšanju izpustov
       učinkovite in enakopravne uporabe za    toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v
       vse, pri čemer je poudarek na omejeva-  mestih, večji kakovosti bivanja, javne-
       nju osebnega motornega prometa in po-   mu zdravju in socialni pravičnosti. Uve-
       rabe energije ter na spodbujanju trajno-  ljavljanje načel trajnostne mobilnosti v
       stnih potovalnih načinov.               mestih in podeželju pospešuje tudi lokal-
         Bil je lep sončen dan in Lisičke iz vrt-  no gospodarstvo.
       ca Vrh nad Laškim smo se odpravile na      Otroci iz skupine Lisičk prav tako me-
       športni dan proti Šmiklavžu. Na poti    nimo, da slabega vremena ni, je samo     peko Pavlove sladice. Otroštvo je čas, ki
       smo si pogledali prometne znake in oko-  neprimerna oprema. Zato si nadenemo     je namenjen raziskovanju, odkrivanju in
       liške hribe. Obisk belega zajčka nas je še   dežne plašče in se skupaj odpravimo na   učenju. Otroci so mali raziskovalci, ki se
       dodatno spodbudil, da hodimo peš. V     sprehod po podeželju.                    želijo naučiti o svetu, ki jih obdaja; radi
                                                                                        odkrivajo nove stvari in s pomočjo igre
                                                                                        osvajajo nove veščine in spretnosti. Že od
                                                                                        malih nog jih privlači kuhinja in vse kar
                                                                                        se v njej dogaja. Otroci so bili zelo navdu-
                                                                                        šeni, prelevili so se v prave pekovske moj-
                                                                                        stre in zavihali rokave, nadeli predpasni-















       projektu je sodelovalo 15 otrok, starih od                Vrtec Vrh nad Laškim,
       3 do 6 let. Trudiva se, da bi jim to prišlo            vzgojiteljici Erika in Sonja
       v zavest - skrb zase, skrb za zdravje, skrb
       za okolje in navsezadnje, pomen hoje. Po   Moj kraj, moj chef
       obisku belega zajčka smo vsak dan zbirali   Turistična zveza Slovenije je vrtcu Vrh
       bele nalepke, ki so jih nalepili na svojega   nad Laškim podelila priznanje za sodelo-  ke in po ogledu videa zapisali sestavine,
       zajčka, tudi če so prehodili samo del poti.   vanje v projektu Moj kraj, moj chef. Nav-  nato pa s pomočjo vzgojiteljic pripravi-
       Zelo jih je motivirala tudi kresnička, ki                                        li vse pomembno za nastanek oziroma
       so jo prejeli na koncu, obiskal pa nas je   dihujejo, da se v lokalnem okolju najde   pripravo prave Pavlove sladice. Mmmm,
       tudi policijski orkester.               znanega  »chefa«  oziroma  kuharskega    slastno. Otroci so bili nase izredno po-
         Na športnem dnevu smo se seznanili s   mojstra, za katerega je znano, da dolo-
       pomenom prometa, s prometnimi znaki     čeno lokalno jed pripravi na še posebej
       ter ob tem tudi opazovali promet. Tudi v   slasten način, ali pa je morda znan po ka-
       igralnico smo vključili tematiko samega   kšnem drugem presežku. V poštev pride-
       prometa. Otroke smo vključili v izdela-  jo seveda tudi zeliščarji ter drugi varilci
       vo ceste, risali so zebre, lepili papir na tla   posebnih napitkov, ne gre pa pozabiti niti
       igralnice, ustvarili ogromno cesto ... Smi-  na peke, slaščičarje … Udeležba v projek-
       selno smo vključilo prometne znake, ot-  tu je bila odlična priložnost in morebitna
       roci so upoštevali signalizacijo na sema-  odskočna deska za vse mlade kuharske
       forju, vključevali so se v promet ob zeleni   navdušence, ki si želijo prodreti globje v
       luči in čakali, ko se je na semaforju priž-  kulinarični svet že od malih nog naprej.
       gala rdeča luč. Vključili smo še pešce in   Tokratni navdih je bil Marko Pavčnik,
       vožnjo po pravilnem pasu. Najbolj pa je   chef restavracije Pavus iz Laškega. Prosili
       bila otrokom zanimiva demonstracija z   smo ga, da nas popelje v dneve kulinarič-
       jajcem. Prikazali smo še, kaj se zgodi, če   nega doživetja in nam pričara pravi pri-
       na kolesu ali skiroju ne uporabljamo če-  dih šefa kuhinje. Gospod Pavčnik nam je
       lade, ki predstavlja obvezen del opreme.   zaradi ukrepov povezanih s korono pri-
       Vsako jutro sem se iz Laškega odpravila s   šel zelo nasproti, in sicer je posnel film-
       kolesom, predvsem z namenom da otro-    ček, s katerim je otrokom demonstriral

       48
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53