Page 23 - Laski_Bilten_st65_NR
P. 23

PODEŽELJE

                                               dicionalnem Slovenskem zajtrku objavila     Slovenski osnovnošolci bodo po zad-
                                               natečaj poslikave panjskih končnic z nas-  njih podatkih posvojili več kot 1000 če-
                                               lovom »Polepšajmo čebelam domovanje      beljih družin.
                                               in spoznajmo čebelarje« za učence 2. tri-   Tudi učenci iz OŠ Primoža Trubar-
                                               ade OŠ in čebelarske krožke. Namen na-   ja Laško in OŠ Antona Aškerca Rimske
                                               tečaja je, da poslikane panjske končnice   Toplice  bodo čebelarjem  Čebelarskega
       POLEPŠAJMO                              izpod otroških rok dobijo svoje mesto na   društva Laško predali poslikane panjske
                                               pravih čebeljih panjih pri bližnjem čebe-  končnice v petek, 20. aprila 2018.
       ČEBELAM DOMOVANJE                       larju. Tako bo vsak otrok posvojil čebeljo   Ta dan bomo poleg predaje panjskih
                                               družino in navezal stike s čebelarjem.           končnic čebelarji izkoristili tudi
       IN SPOZNAJMO                                                                             za predstavitev aktivnosti na po-

       ČEBELARJE                                                                                dročju čebelarstva, kot so: ogled
                                                                                                čebelnjaka, predstavitev čebe-

         Čebelarska zveza Slovenije  v sodelo-                                                  larstva in čebeljih pridelkov in
       vanju s čebelarskimi društvi organizira                                                  izdelkov, predstavitev shem viš-
       dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih                                                  je kakovosti … Poudarili bomo
       društev. Dogodek, ki ga čebelarji orga-                                                  pomen opravljanja čebelarske
       nizirajo že tradicionalno, bo letos pote-                                                dejavnosti in avtohtone kranjske
       kal 20. aprila.                                                                          čebele kot pomembne opraše-
         Leto 2018 je tudi leto kulturne dedišči-                                               valke za kmetijstvo in pridobi-
       ne, zato je ČZS že v lanskem letu ob tra-                                                vanje hrane.




       V MEDU JE VEČ KOT TISOČ RAZLIČNIH SESTAVIN, V BELEM (KRISTALNEM,

       TRSNEM) SLADKORJU PA JE LE SAHAROZA


         V zadnjem času se veliko piše in govori   Tisočletja je bil med edino sladilo. V   tijo. Čebele skladiščijo med v celicah sa-
       o medu v primerjavi z belim sladkorjem.   tretjem stoletju našega štetja so se Indij-  tja, ki jih zaprejo z voščenimi pokrovčki,
       Razliko med obema pojasnjuje prim. Pe-  ci  naučili zgoščati sok  sladkornega  trsa   s čimer preprečijo, da bi med vezal vodo
       ter Kapš, dr. med.                      in tako je med dobil tekmeca v sladkor-  iz zraka. Potem sledi proces zorenja, v ka-
         Sladkor, s kemijskim imenom saharo-   ju. Kot sladilo je med skoraj izgubil svojo   terem se vsebnost vode še zmanjša, zara-
       za, je naravno sladilo iz skupine ogljiko-  vlogo in jo prepustil sladkorju. Vendar so   di delovanja encimov pa se spremeni tudi
       vih hidratov. Surovi oz. rjavi sladkor, ki   raziskovalci pozneje spoznali, da sladkor   sestava različnih vrst sladkorja.
       je vmesni produkt ekstrakcije saharoze iz   poleg trsnega oziroma pesnega sladkorja   V medu je več fruktoze kot glukoze.
       sladkornega trsa, vsebuje do 99,5 % saha-  ne vsebuje nič. V medu pa je delež trsne-  Tudi v nektarju so količine sladkorjev raz-
       roze v suhi snovi. Rafinirani oz. beli slad-  ga ali pesnega sladkorja majhen, ker sta v   lične. Fruktoza težje kristalizira kot glu-
       kor vsebuje več kot 99,5 % saharoze v suhi   njem glavna grozdni in sadni sladkor. Po-  koza. V kristaliziranem medu so kristali
       snovi.                                  leg sladkorjev pa so v medu našli še veliko   glukoze obdani s tekočo fruktozo. Le ta je
         Med  je gosto tekoče ali kristalizirano   drugih (več kot tisoč) za človeka zelo ko-  slajša od glukoze.
       živilo, ki so ga proizvedle čebele. Nastane   ristnih sestavin.                     Čebelji pridelki so živila, prehranska
       iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov   Med vsebuje predvsem enostavne slad-  dopolnila in naravna zdravila. Zaradi
       živih rastlinskih delov ali pa iz različnih   korje (monosaharide), zlasti fruktozo in   zelo bogate sestave čebeljih proizvodov
       vrst mane, to je izločkov žuželk, ki so na   glukozo, pa tudi disaharide, kot sta tr-  pa včasih lahko z njimi tudi preprečimo
       živih delih rastlin. Osnovno snov prina-  sni in pesni sladkor (saharoza) in le v   nastanek bolezni. Čebelji pridelki (med,
       šajo čebele v panj, ga obdelajo, mu doda-  majhnih količinah polisaharide. V medu   cvetni prah, propolis, matični mleček, vo-
       jo izločke svojih žlez, ga zgostijo in nato   je običajno največ (33 do 42 %) fruktoze,   sek, čebelji strup) vplivajo na zdravje na
       shranjujejo v pokritih celicah satja.   nekaj manj (27 do 36 %) glukoze, malo (1   številne načine. Predvsem delujejo ugo-
         Razlika  med belim (kristalnim) slad-  do 4 %) saharoze. Razmerje teh sladkor-  dno na človeško telo, zlasti pozitivno na
       korjem in medom je več kot očitna. V be-  jev je v medu zelo različno, odvisno od   dvig imunosti in zdravja nasploh. S čebe-
       lem sladkorju je le disaharid saharoza, ki   sorte medu in učinkovitosti encimov (in-  ljimi pridelki ne zdravimo osnovne bo-
       se razkroji v dva monosaharida, glukozo   vertaze, saharaze), ki pridejo v med delno   lezni, ampak z njimi pomagamo pri zdra-
       in fruktozo, pa nič drugega. V medu so   z medičino, v glavnem pa iz čebeljih žlez.  vljenju.
       tudi sladkorji, vendar v njem najdemo še   Čebela v mednem želodčku prinese v       Zavedati se moramo, da pri sladka-
       več kot tisoč snovi, torej skoraj vse, kar   panj približno 50 mg nektarja ali mane.   nju tekočin (čaja, kave, ...) z belim (kri-
       vsebuje  in  potrebuje človeško telo,  zato   Nato čebela s posebnimi gibi iztisne nek-  stalnim) sladkorjem, dobimo le občutek
       ima med posebne lastnosti, ne le sladkost.   tar ali mano iz mednega želodčka na ko-  sladkosti, ugodja, medtem ko z uporabo
       Glavne sestavine medu so: sladkorji, en-  nec svojega rilčka, s čimer zmanjša vseb-  medu dobimo tudi druge vrste sladkorjev,
       cimi, mineralne snovi, hormoni, proti-  nost vode v nabranem sladkem soku.
       bakterijske snovi, kisline, dišavne snovi,   Rečemo lahko, da čebele nabrani nektar   zlasti sadnega (fruktoze), poleg tega pa še
       vitamini, aminske kisline, flavonoidi in   ali mano v panju obdelajo, čemur dodajo   vrsto drugih, za telo zelo koristnih snovi.
       morebiti še kaj, pa še ni raziskano.    izločke nekaterih svojih žlez in med zgos-             Čebelarska zveza Slovenije

                                                                                                                           23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28