Mestna ulica 2
3270 Laško
Teden slovenske hrane, ki ga letos prvič obeležujemo, in sicer od 11. do 17. novembra. Teden slovenske hrane poudarja pomen lokalnih živil ter spodbuja večje zavedanje o prednostih uživanja lokalne hrane. Cilj je, da prebivalci bolj posegamo po slovenski hrani ter s tem podpremo domače kmete in predelovalce. V Laškem se bomo tej vseslovenski akciji pridružili z dogodkom, ki smo ga poimenovali Z roko v roki do zdrave lokalne hrane.
Čas prireditve: sreda, 13. november 2024, od 9. do 12. ure
Kraj prireditve: Domači kotiček (zgornja ploščad pred TIC-em) in Čebelarski center Laško
Kratek opis prireditve: Domači kotiček je tradicionalni sredin dogodek, ki omogoča nakup okolju in zdravju prijazno pridelane in predelane lokalne hrane in pijač. Ponudniki na Domačem kotičku bodo obiskovalcem (splošni javnosti in trem organiziranim skupinam iz javnega sektorja ter otrokom iz OŠ in vrtca) predstavili zgodbe in ponudbo svojih kmetij in čebelarstev ter omogočili degustacijo. Voditelja bosta posamezne predstavitve povezovala s kratkimi navezavami na pomen pestre združbe opraševalcev pri zagotavljanju pridelave zdrave in raznolike hrane. Po zaključenem obisku Domačega kotička se bomo v treh časovnih zamikih z vsako od organiziranih skupin in ostalo zainteresirano javnostjo sprehodili do Čebelarskega centra Laško, kjer bomo spoznavali soodvisnost med rastlinami in opraševalci, delo čebelarjev in izzive, s katerimi se ti soočajo v času podnebnih sprememb ter pregledali možnosti, ki jih ima vsakdo od nas, da prispeva k ohranjanju zdravega lokalnega okolja in biotske raznovrstnosti.
Organizatorja dogodka: Čebelarsko društvo Laško in STIK Laško