OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Materinski dan

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
25. marec je materinski dan.
Neformalen praznik, ki je posvečen vsem materam, zgodovinsko pa se navezuje na čaščenje matere v antičnem svetu. Krščanska cerkev je praznovanje posvetila cerkvi oziroma Devici Mariji. Stari cerkveni koledarji imenujejo ta dan tudi "oznanjenje učlovečenja preblaženi Devici Mariji", drugod pa najdemo ime "začetek odrešenja" ali "spočetje Kristusa". Jezus Kristus se je namreč rodil devet mesecev kasneje, 25. decembra.
Prvič so materinski dan enotno praznovali v ZDA. V Evropi so ga začeli praznovati po drugi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva so določili datum 15. maj, potem pa so ga prestavili na 24. marec. Na materinski dan, ki ga danes praznujemo 25. marca, so bile razne prireditve na šolah, pa tudi drugod.
Po podatkih republiškega statističnega urada so med štirimi ženskami, starejšimi od 15 let, skoraj tri mame. V primerjavi z Evropsko unijo pa so slovenske matere z majhnimi otroki najbolj delovno aktivne.

Zatorej hvala vsem materam, ki ste nam dale življenje, toplino, pogled, ki miri, nežne roke in vso ljubezen tega sveta. In sveda tudi čestitke ob tem posebnem dnevu!

materinski dan
Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane
Nahajate se: Domov Dogodki Materinski dan