OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Slavnostna otvoritev Čebelarskega centra Laško

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
Občina Laško je v letu 2017 prenovila kletne prostore nekdanje Kraševčeve hiše ter uredila dvorišče in vstop v prostor novega čebelarskega centra, katerega slovesna otvoritev je bila v četrtek, 17. oktobra 2019.
Letos je sledilo opremljanje prostorov s pohištvom, ki bo služilo tudi za prikaz ponudbe medovitih izdelkov ter orodij in pripomočkov, ki jih pri svojem delu uporabljajo čebelarji. Prostor ima s tem tudi funkcijo muzeja.
Projekt ureditve Čebelarskega centra Laško je izveden v okviru operacije »Varujmo in izboljšajmo pogoje za ohranitev pestre združbe opraševalcev«, in je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Vrednost investicije je znašala 74 tisoč evrov.

Župan Občine Laško Franc Zdolšek se zaveda pomena turizma v občini: "Čebelarski center je pridobitev ne samo za naše čebelarje, temveč tudi za turiste. Laški čebelarji so eni izmed vodilnih v Sloveniji in svetu, zdaj pa bodo s svojimi novimi prostori svoje delo še z večjim veseljem prikazovali drugim in jih pri tem strokovno vodili."

Upravljalec Čebelarskega centra, ki bo namenjen tako aktivnostim Čebelarskega društva kot tudi turizmu, bo STIK Laško, v. d. direktorice Tina Belej: "V Laškem smo ponosni na čebelarje in njihovo delo, zato smo tudi mi pripravili še novo ponudbo vezano na med, to je Honeybrew Tour, s katero bomo začeli spomladi. Gostom bomo z novim produktom prikazali laške posebnosti, med katere gotovo sodi čebelarstvo, apiturizem, lectarstvo, …"

V prostorih Čebelarskega centra izvajale aktivnosti Čebelarskega društva Laško, delavnice za otroke in izobraževalni turistični programi po načelih sodobnih interpretacijskih praks. Zanje bodo gradiva pripravili vrhunski slovenski čebelarski strokovnjaki s področij dekemizacije okolja, medovitih rastlin in divjih opraševalcev.

Franci Šolar, predsednik ČD Laško: "Veseli smo novih prostorov in tega, da bomo lahko znanje predajali mlajšim generacijam. V tej hiši so bili zametki čebelarstva že pred dolgo leti, zato je naše delovanje prav na tem mestu še dodatno stimulirano zaradi simbolike, ki nam jo nosi zgodovina."

Slavnostnega dogodka so se poleg župana Občine Laško, v. d. direktorice STIK-a, predsednika Čebelarskega društva Laško Francija Šolarja in drugih članov društva, udeležili še podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, nekateri občinski svetniki, predsednik KS Laško, član uprave Thermane Dejan Balmazovič ter drugi. V kulturnem programu so nastopili pevci pevskega zbora ČZS in harmonikar Glasbene šole Laško-Radeče Anže Kanduč.

Naj medi!

OTVORITEV ČC25
Franci Šolar, Tina Belej, Marko Alauf, župan Franc Zdolšek
OTVORITEV ČC26

OTVORITEV ČC5
Podpredsednik ČZS Marko Alauf
OTVORITEV ČC27

OTVORITEV ČC24
Anže Kanduč, GŠ Laško-Radeče
OTVORITEV ČC23
Tina Belej
OTVORITEV ČC22
Župan Občine Laško Franc Zdolšek
OTVORITEV ČC21

OTVORITEV ČC20

OTVORITEV ČC19

OTVORITEV ČC18

OTVORITEV ČC17

OTVORITEV ČC16

OTVORITEV ČC15

OTVORITEV ČC14

OTVORITEV ČC13

OTVORITEV ČC12


Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane