OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

14 dnevna akcija Hitrost

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
V ponedeljek, 1. aprila, se je po vse Sloveniji začela akcija Hitrost, katere osnovni namen je zmanjšanje števila nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti.
Neprilagojena hitrost je, poleg alkohola, eden najpogostejših vzrokov za najhujše nesreče. Policisti bodo vse do 14. aprila, ko se akcija zaključi, po vsej državi poostreno nadzorovali, kako hitri so vozniki.

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov.

Hitrost je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev (pešce, kolesarje, starejše in otroke), pomembna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih.

Na avtocestah je hitrost pogosto povezana tudi s prekratko varnostno razdaljo med vozili.

Priporočamo ogled videa Javne agencije RS za varnost prometa:

VIDEO HITROST UBIJA
HITROST UBIJAŽupan Občinski svet Občinska uprava Za občane