OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Regionalno omizje Pametne vasi v Laškem

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
pametne vasi Lasko 2
.
V torek, 8. maja 2018, ob 18. uri vas vabimo v
Otročji-center Kino Laško, (Trubarjeva 13, Laško) na regionalno omizje

Pametne vasi v Laškem – Sotočju dobrega,
nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

Na dogodek se, prosimo, prijavite na bit.ly/2FDDlCr.   
Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.


Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Bogovič je 13. aprila letos na Bledu gostil mednarodno konferenco »Evropska akcija za pametne vasi – Za svetlejšo prihodnost evropskega podeželja«, na kateri so rešitve za razvoj podeželja poleg priznanih strokovnjakov in gospodarstvenikov predstavljala tudi komisar za kmetijstvo Phil Hogan in komisarka za promet Violeta Bulc.

V Laškem bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju

Na omizje vabita župan Občine Laško Franc Zdolšek in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), poleg njiju pa bodo dobre in obstoječe primere pametnih rešitev za pametne vasi predstavljali:
- Janez Gorenšek, direktor zavoda IAMB, 
- Tomaž Zeme, kmet in predsednik govedorejskega društva Laško-Radeče, 
- Gregor Novak, direktor in ustanovitelj SunContract – platforme za odprti trg z energijo,
- Stanko Jamnik, direktor Kmetijskega zavoda Celje,
- ter drugi strokovnjaki, gospodarstveniki in kmetovalci.

Po končani razpravi bo priložnost za pogovor ob druženju in pogostitvi. Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/wxEXnxgU2ro
Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane